"Ūdenskritums ir upes straume, kas kādā vietā krīt lejup", skaidro "Vikipēdija". Taču ūdenskritumiem piemīt kaut kas maģisks un hipnotizējošs, cilvēkus tie apbur ar savu skaistumu un liek apzināties dabas varenību. Tāpēc "Delfi ceļojumi" piedāvā 10 pasaules skaistāko ūdenskritumu apskatu.

Niagāras ūdenskritums


Diez vai ir kāds cilvēks, kurš kaut reizi dzīvē nav dzirdējis par Niagāras ūdenskritumu, kas atrodas uz Kanādas un ASV robežas. Patiesībā, tā ir 3 ūdenskritumu grupa, kas sastāv no Amerikāņu ūdenskrituma, Pakava jeb Kanādiešu ūdenskrituma un Līgavas plīvura. Amerikāņu pusē ierīkoti gājēju celiņi un skatu tornis, kā arī Vēju alas dabas taka, kas aizved līdz Līgavas plīvura ūdenskrituma lejasdaļai, bet Kanādas pusē – izvietotas vairākas skatu platformas un takas, kas ved uz telpu zem ūdenskrituma.

Var jau, protams, strīdēties no kuras puses – ASV vai Kanādas Niagāra ir labāk apskatāma, taču, patiesībā, lai izbaudītu ūdenskrituma skaistumu un sajustu sejā tā šļakatas, tas jāvēro no ūdens, braucot ar kuģīti "Maid of Mist". Ūdenskritums apskatāms visos gadalaikos, taču, lai izvairītos no tūristu pūļiem, iesakām turp doties pavasarī vai rudenī.

Hanakapiai ūdenskritums


Hanakapiai ūdenskritumu Kauai salā, Havaju salās no abām pusēm ieskauj džungļi un ūdens krīt no 100 metru augstuma. Pie ūdenskrituma var nonākt, ejot pa Kalalu taku, kas no piekrastes ved cauri bambusu mežam, pāri strautiem un garām līcim, kur, ja paveicas, var vērot delfīnus. Uz Hanakapiai nevajadzētu braukt augustā, kad skaistos skatus traucēs baudīt lielā svelme.

Plitvices ezeri

Iguazu ūdenskritums


Iguazu ūdenskritums atrodas uz Iguazu upes pie Argentīnas, Brazīlijas un Paragvajas robežas. Tā nosaukums cēlies no guarani valodas, nozīmē "lielie ūdeņi" un pilnībā atbilst ūdenskritumam – Iguazu ir 275 lielāki un mazāki ūdenskritumi, kas stiepjas gandrīz 3 kilometru plašumā. Visiespaidīgākais no Iguazu ūdenskritumiem ir "Velna rīkle" – ūdens dārdēdams gāžas no 700 metru augstuma. 80 procenti ūdenskrituma daļas atrodas Argentīnas pusē, taču uz "Velna rīkli" skaisti skati paveras arī no Brazīlijas. Visiespaidīgākais Iguazu ūdenskritums ir lietus sezonas laikā no novembra līdz martam. "Delfi ceļo" neiesaka uz Iguazu doties pirms Niagāras apmeklējuma, jo Eleonora Rūzvelte, ieraugot Iguazu izsaukusies: "Nabaga Niagāra!"

Josemiti (Yosemite) ūdenskritums


Josemiti (Yosemite) nacionālajā parkā Kalifornijā, ASV apskatāms viens no pasaules augstākajiem ūdenskritumiem – vairāk kā 700 metrus augstais Josemiti (Yosemite) ūdenskritums. Ūdenskritums atrodas skaistā vietā – to ieskauj klintis un sekvoju meži. Vislabāk ūdenskritumu doties apskatīt laika posmā no marta līdz jūnijam.

Viktorijas ūdenskritums

Foto: AFP/Scanpix

Viktorijas ūdenskritums - pasaules lielākais ūdens aizkars atrodas Āfrikas dienviddaļā uz Zambijas un Zimbabves robežas. Ūdenskrituma krastos nereti redzami paviāni, ziloņi un nīlzirgi. Ūdenskritumu var apskatīt gan lidojot virs tā ar helikopteru, gan dodoties raftingā pa Zambezi upi. Viena no populārākajām ūdenskrituma vietām ir tā sauktais "Velna baseins", kur cilvēki var peldēties un skatīties pāri ūdenskrituma malai, bez bailēm tikt aizrautiem līdzi straumei. To gan var darīt tikai no septembra līdz decembrim, kad upes plūsma ir salīdzinoši mierīga.

Saterlendas ūdenskritums


Jaunzēlandē, Dienvidu salā, Fjordlendas nacionālajā parkā apskatāmi neskaitāmi ūdenskritumi, taču skaistākais no tiem noteikti ir Saterlendas ūdenskritums. Tā ūdeņi krīt no 580 metru augstuma, veidojot 3 ūdenskrituma pakāpes jeb kaskādes. Skaistākais skats vērojams no Milforda takas. Vislabāk ūdenskritumu apskatīt laika posmā no decembra līdz februārim.

Gulfoss jeb Zelta ūdenskritums


Gulfoss jeb Zelta ūdenskritums Islandē neapšaubāmi ir viens no ainaviskākajiem ūdenskritumiem. Gulfosu neparastu dara tā īpašā forma - no Langjokula un Hofsjokula ledājiem izplūstošā Hvitas upe (Baltā upe) vispirms krīt pār slīpi novietotu 11 metrus augstu kasakādi, kurai aptuveni 90 grādu lenķī pieguļ nākamā kaskāde. Gulfosu vislabāk apskatīt vasaras mēnešos.

Anhela ūdenskritums

Foto: stock.xchng

Augstākais ūdenskritums pasaulē ir Anhela jeb Eindžela ūdenskritums Venecuēlā. Tā augstums ir 979 metri, tāpēc skatoties no ūdenskrituma apkašas, liekas, ka tas sākas nekurienē. Ūdenskritums nosaukts tā atklājēja Džeimsa Eindžela vārdā, kurš pārlidoja šo ūdenskritumu 1935. gadā. Taču pirmais zināmais cilvēks, kurš līdz Anhelam nonācis kājām ir latvietis Aleksandrs Laime. Ūdens krīt no Aujantepuja kalna un no tā izveidojas Kerepas upe jeb Gauja. Ūdeņiem bagātākais Anhels ir laika posmā no jūlija līdz novembrim.

Langfosas ūdenskritums


Langfosas ūdenskritums Norvēģijā, Horadlandē tekot pa klintīm ar tām "spēlējas", līdz nonāk Åkra fjordā. Šis nav Norvēģijas augstākais ūdenskritums, taču noteikti – viens no ainaviskākajiem. Tas ir apmēram 600 metrus augsts un 60 metrus plats. Langfosu vislabāk apmeklēt vasaras mēnešos no jūnija līdz septembrim.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!