Foto: Publicitātes foto
Pasaulslavenais tūrisma ceļvedis "Lonely Planet" ik gadu veido dažādus topus, kas ceļotājiem atvieglo galamērķu un apskates objektu izvēli. Viens no šādiem topiem, kas norāda uz jaunumu tendencēm un šī gada ievērojamākajiem apskates objektiem, ir 2017. gadā atklājamo kultūras, mākslas, dabas un izklaides objektu tops, kas šogad plānojas ļoti daudzveidīgs.

Lūk, ko nevajadzētu palaist garām 2017. gadā.

Amerikas revolūcijas muzejs Filadelfijā, ASV (atvēršana 2017. gada aprīlī)

Foto: Publicitātes foto

Filadelfijas jaunais muzejs būšot vieta, kur uzzināt ASV dzimšanas stāstu, dibināšanas vēsturi un interesantus faktus par Savienotajām Valstīm. To visu rādīšot ļoti interaktīvā veidā – ar aizraujošām galerijām, objektu teātri un kustīgām vēstures ainām.

Eksponāti vēstīšot par ASV valstiskuma vēsturi, sākot no slavenajiem nemieriem Bostonā – "Bostonas tējas dzeršanas", kad 1773. gada 16. decembrī Masačūsetsas kolonijas Bostonas pilsētas radikāļi, pārģērbušies par indiāņiem, uzbruka Bostonas ostā stāvošajiem tēju kuģim un izmeta pār bortu visu tējas kravu aptuveni 700 000 mūsdienu dolāru vērtībā, beidzot ar Neatkarības deklarācijas radīšanu, Pilsoņu karu un citiem nozīmīgiem notikumiem ceļā uz amerikāņu demokrātijas rašanos.

Lavas vulkānu un zemestrīču centrs Kvolsvedlirā, Islandē (atklāšana 2017. gada pavasarī)

Foto: Publicitātes foto

Interaktīvajā centrā plānots parādīt apmeklētājiem "episkos dabas spēkus, kas veido mūsu planētu pēc sava prāta un radījuši Islandi."

Uz dažādām maņām orientētie eksponāti gan simulēs zemestrīci, gan piedāvās 360 grādu skatu platformu, ļaujot pārlūkot slaveno Eijafjadlajegidla, Katlas un Heklas vulkānu, kā arī brīnišķīgās Vestmanu salas (Vestmannaeyjar), kas atrodas Islandes dienvidu piekrastē un ko paši islandieši uzskata par savas valsts mežonīgu nomali. Salās, starp citu, var nokļūt ar prāmi, kas pa nemīlīgo Atlantijas okeāna ziemeļu daļu kursē vismaz divreiz dienā.

Par Islandes apskates objektiem vairāk lasiet šeit.

Ķenguru salas dabas taka, Austrālija (tikko atklāta)

Foto: Publicitātes foto

Pirmā šīs takas daļa atklāta pērnā gada oktobrī, bet atlikušie posmi maršrutam, kura iziešana prasīs piecas dienas, apmeklētājiem un piedzīvojumu meklētājiem pieejama no 2017. gada sākuma.

Taka ved apkārt salai Austrālijas dienvidos, piedāvājot satriecošus dabas skatus, gar milzīgām sacietējušas lavas un kaļķakmens klintīm, ko pēc sava prāta pārveidojušas vētras, kā arī gar sniegbaltām, okeāna apskalotām pludmalēm.

Līdz ar fantastiskajām ainavām ceļotāji var vērot arī retus un īpašus dzīvniekus - pīļknābjus, pudeļdegunua delfīnus, roņus, jūras lauvas un vaļus, koalas un, protams, ķengurus.

Par neparastām vietām Austrālijā vairāk lasiet šeit.

Īva Senlorāna muzejs Parīzē un Marakešā, Francijā un Marokā (atklās 2017. gada septembrī)

Foto: Publicitātes foto

Lai godinātu slaveno, Alžīrijā dzimušo franču modes mākslinieku Īvu Senlorānu rudenī tiks atklāti veseli divi muzeji.

Parīzes muzejs atradīsies vēsturiskajā ēkā Marso avēnijā 5, kur mākslinieks strādāja un radīja modes mākslas darbus gandrīz 30 gadus.

Tāpat arī Ziemeļāfrikas pērlē Marakešā, Marokā, tiks atvērts muzejs franču dizaina un modes karalim. Senlorāns Marakešu atklāja 1966. gadā un tad to regulāri apmeklēja, bet no tās krāsām un cilvēkiem iespaidojās savam darbam. Slavenais dizainers un viņa partneris dzīvē un darbā Pjērs Beržē Marakešā dzīvoja vairākus gadus. Muzeja ēku uzticēts veidot Francijas arhitektiem no "Studio KO". Tā atradīsies ielā, kas arī nosaukta Senlorāna vārdā, blakus "Jardin Majorelle" – dārzam, ko viņš kopā ar Beržē izglāba no apbūves, raksta "Daily Mail".

Jaunajā muzejā būs aplūkojama Īva Senlorāna un Pjēra Beržē fonda iespaidīgās kolekcijas izlase, kurā ir ap 5000 mākslinieka radītu apģērba gabalu, ap 15 000 augstās modes aksesuāru, desmitiem tūkstoši skiču un dažādu citu priekšmetu, kas šobrīd tiek glabāti Parīzē.

Akagera nacionālais dabas parks Ruandā (2017.gadā plānots atjaunot melno degunradžu un ziloņu populāciju)

Foto: Publicitātes foto

Šis ir viens no vecākajiem Āfrikas dabas parkiem. Šogad par to atkal runā visā pasaulē, jo tur notiek darbs pie melno degunradžu populācijas atjaunošanas. 20. gadsimta 60. un 70. gados šajā teritorijā dzīvojuši aptuveni 50 retie dzīvnieki, bet mūsdienās malumednieki tos ir gandrīz pilnībā iznīcinājuši.

Parkā plānots atkal izmitināt arī lauvas, kas šo vietu no jauna padarītu par "lielā piecinieka" objektu – proti, tur būtu apskatāmi visi Āfrikas slavenākie dzīvnieki: bifelis, leopards, degunradzis, zilonis un dzīvnieku karalis – lauva.

Amerikas rakstnieku muzejs Čikāgā, ASV (atklāšana 2017. gada pavasarī)

Foto: Publicitātes foto

Šis muzejs Čikāgā būs pirmais, kas nacionālā mērogā godinās ASV rakstniekus, apliecinot viņu nozīmi Štatu vēstures, identitātes un kultūras veidošanā.

Eksponātos būs stāstīts arī par revolucionāro dzeju, ASV kādreiz aizliegtajām grāmatām un Amerikas iedzimto pieredzi rakstniecībā.

Ceļojums apkārt pasaulei ar kruīza kuģi "Viking Sun" (sāks ceļu 2017. gada decembrī)


Foto: Publicitātes foto

Ceturtais kompānijas okeāna kruīza kuģis 2017. decembrī sāks ceļu, lai apmeklētu visus kontinentus un īstenotu "Viking" pirmo pasaules kruīzu.

Šis kruīza brauciens apkārt pasaulei paredz apstāšanos 66 ostās, un tas ilgs 141 dienu. Šī sapņu ceļojuma izmaksas vienam cilvēkā būs vairāk nekā 34,61 tūkstošus eiro.

"Viking Cruises" paziņojuši par plāniem nodrošināt episku ceļojumu ar jauno kuģi no Maiami, ASV, līdz Londonai, Lielbritānijā, ar apstāšanos Kubā, Taiti Maltā un citur.

“Pinky's Eco Retreat & Beach Club” Rotnestas salā, Austrālijā (atklās 2017. gada beigās)


Foto: Publicitātes foto

Ar 63 satriecošām pludmalēm, 20 Vidusjūras stila līčiem un neapšaubāmi unikālu un dramatisku ainavu Rotnestas sala plāno kļūt par Rietumaustrālijas brīvdienu paradīzi.

Jaunais ekokūrorts dienvidu puslodē tiks atklāts 2017. gada vasarā (gada nogalē) un aizņems divus hektārus netālu no slavenās Rozā pludmales.

Tajā plānotas 29 četrzvaigžņu un pieczvaigžņu ekoteltis ar apkalpojošo personālu, 10 divu guļamistabu ģimenes teltis un 35 "mugursomnieku" ekonomiskās teltis, kas kopumā vienlaikus spēs izmitināt 200 viesus, kuri ieradīsies salā.

Dizaina biedrība Šeņdžeņā , Ķīnā (atklāšana 2017. gada oktobrī)

Foto: Publicitātes foto

Dizaina biedrība būs jauns kultūras kvartāls Ķīnas pilsētā Šeņdžeņā. To plānots atklāt oktobrī.

Mākslas valstības ēku projektējis japāņu arhitekts Fumihiko Maki, un tajā atradīsies jaunā "V & A" galerija, kas top sadarbībā ar pasaules vadošo mūsdienu dizaina galeriju – Londonas V & A muzeju Kensingtonā. Tur būs apskatāmi izcili 20. un 21. gadsimta dizaina paraugi.

Belmondas Andu ekspresis, Peru (2017. gada maijā)

Foto: Publicitātes foto

Šis būs pirmais Dienvidamerikas īpašās luksusa klases guļamvilciens, kas brauks pa pasaules augstāko maršrutu. "Belmond Andean Explorer" ekspresis uzņems pasažierus Kusko pilsētā, kas ir Inku impērijas senā galvaspilsēta, un brauks pa Andu kalnu augstāko daļu, atklājot ceļotājiem brīnišķīgo Titikakas ezera skaistumu un Arekipas pilsētu, kas iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Bet tas, kas šo braucienu padarīs vēl īpašāku, ir luksusa klases viesnīcas ērtības vilciena vagonā, kas dodas pa vienām no pasaules skaistākajām vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!