Foto: Publicitātes foto
Dāvanu pasniegšana Ziemassvētkos ir brīva izvēle, taču daudzās ģimenēs pieņemta tradīcija ar kādu sveicienu paciņas formātā sveikt savus mīļos gada nogalē. Ja meklē dāvanas radiem, draugiem un kolēģiem vai arī vienkārši vēlies raisīt Ziemassvētku sajūtu ar piparkūku smaržu un silta dzēriena krūzi rokās, esam apkopojuši 11 galvaspilsētas tirdziņus, kuros intereses pēc iegriezties.

Starp citu, balstoties uz Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) sniegto informāciju Lielbritānijas kompānijas "Post Office" barometra pētījumam par izmaksām Ziemassvētku tirdziņos, izrēķināts, ka Rīgas Ziemassvētku tirdziņi ir ekonomiski izdevīgākie visā Eiropā. Vairāk uzzini šeit.

Bet turpinājumā lasi, kāda veida preces varēsi savām acīm skatīt dažādos Ziemassvētku tirdziņos Rīgā!


30. novembris – 8. janvāris: Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš

Foto: Andrejs Strokins

No 30. novembra līdz 8. janvārim ikviens ir aicināts uz Doma laukumu, lai sajustu omulīgo atmosfēru. Tirdziņa pārstāvji vēstī, ka tirdziņā šogad būs īpaši padomāts par māmiņām un bērniem – ķiparus tirdziņā gaidīs Ziemassvētku vecītis un rūķi, truši, aitas un ponijs. Varēs izvizināties karuselī, nosūtīt vēstuli īstajam Ziemassvētku vecītim un iemēģināt roku piparkūku cepšanā. Ierodoties tirdziņā ar pavisam mazajiem, varēs piekļūt pārtinamajam galdiņam Rīgas biržas ēkā, bet Doma laukuma pelēkajā namiņā varēs atpūsties siltumā pie kamīna un baudīt karstos dzērienus.
Foto: Publicitātes foto

Tirdziņu šajā gadā papildinās kafijas namiņš, kurā saimniekos "Kurts coffee" – Ketijas un Ērika Karlsonu ģimenes bizness, kas peļņu ziedo viņu septiņus gadus vecajam dēliņam Kurtam. Kurts ir bērns ar īpašām vajadzībām, kurš nestaigā, nerunā, bet mācās noturēt rokās priekšmetus. Ar "Kurts coffee" ģimene var nodrošināt Kurta ikdienu, rehabilitāciju, atpūtu un veidot arī viņa nākotnes uzkrājumu. Visu Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņa laiku darbosies arī krūžu depozītsistēma, tādēļ kafiju un citus siltos svētku dzērienus varēs baudīt, neradot liekus atkritumus.

Līdztekus tradicionālajiem svētku gardumiem – piparkūkām, grauzdētām mandelēm un štovētiem kāpostiem – būs baudāma arī laikmetīgāka ēdienkarte: rammen zupa, baobun maizītes, tortiljas, gan mazas, gan lielas pankūkas un citi gardumi. Savukārt Latvijas amatnieki piedāvās dažādus ar rūpību radītus vietējos darinājumus, kurus svētkos izvēlēties saviem draugiem un ģimenei. Jauno māmiņu kioskā varēs iegādāties dažādus Latvijas mammu darinātos rokdarbus.

Foto: Publicitātes foto

Tirdziņa laikā plānota plaša pasākumu programma – pamatīgāka tā būs piektdienu vakaros, sestdienās un svētdienās, taču arī darbdienās varēs klausīties dažādus korus. Uz dažādām ēverģēlībām apmeklētājus pavilks Rīgas danču klubs, nedēļas nogalēs uzstāsies tādi mākslinieki kā "Rahu The Fool", "Eddie Doove band", "Dixie Land", "Rihards Lībietis Trio" un citi mūziķi. Pasākumu kalendāru skati šeit.

Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņa darba laiks:

  • Darba dienās: no pulksten 10 līdz 20
  • Piektdienās un sestdienās: no pulksten 10 līdz 22
  • Svētdienās: no pulksten 10 līdz 20
  • 24. decembrī: no pulksten 10 līdz 20
  • Jaungada naktī: no pulksten 10 līdz 2.30


Decembra nedēļas nogalēs – Kalnciema kvartāla tirdziņš

Foto: Publicitātes foto

Lai iepriecinātu savus mīļos ar noderīgām un jēgpilnām dāvanām, decembrī Kalnciema kvartāls aicina uz Ziemassvētku tirgiem un plašu pasākumu programmu – katru sestdienu un svētdienu no pulksten 10 līdz 16.

Visu mēnesi apmeklētājiem būs iespēja meklēt interesantas un noderīgas dāvanas – somas no mazgājama papīra un audumu atgriezumiem, košus plānotājus,
upcycle
rotas, sildāmlelles no vīnogu kauliņiem, datorbrilles, šampūnziepes un ilgtspējīgu kosmētiku, fotokamerās un grāmatās iebūvetas lampas, filca čības un smalku keramiku. Organizatori iesaka padomāt arī par savu veselību un alternatīvu svētku ēdienkarti – piedāvājumā varēs atrast arī bioloģiskus apelsīnus no Sicīlijas, dzirkstošās bērzu sulas, lauku krāsnī ceptu rudzu maizi, Āfrikas samus, itāļu virtuves gardumus, priežu čiekuru sīrupus un dabīgos saldumus. Visu decembri sestdienās un svētdienās zilajā verandā franču pankūkas ceps un karstvīnu piedāvās "Crepes Cafe" komanda.

Lai izvairītos no dāvanu meklēšanas steigas, Kalnciema kvartāls ir atlasījis arī vairākus piedāvājumus ceļojumam pie Latvijas zemniekiem un mājražotājiem. Vairāk informācijas par dāvanu servisu, decembra programmu un bezmaksas tūrēm meklēt www.kalnciemaiela.lv.


6., 7. decembrī – Ziemassvētku grāmatu tirdziņš

Foto: Shutterstock

Ja dāvanu saņēmējs ir kārs uz lasīšanu, apsverams Ziemassvētku sveiciens ir grāmatas iesaiņošana un nolikšana zem eglītes. 6. un 7. decembrī Rīgas Latviešu biedrības namā norisināsies Ziemassvētku grāmatu tirdziņš, kurā īpašus dāvinājumus varēs atrast dažādu vecumu lasītājiem.

Pirmssvētku laiks ir ražīgs arī grāmatu izdevējiem, kuriem ir vairāki jaunumi lasītājiem, vēstī informācija pasākuma feisbuka lapā. Tieši tāpēc savus lasītājus pasākumā gaidīs dažādu izdevniecību un apgādu pārstāvji.

Tirdziņa darba laiks 6. decembrī no pulksten 11 līdz 18.30, bet 7. decembrī no pulksten 10 līdz 18. Ieeja – bez maksas.


7. decembris – skolēnu mācību uzņēmumu tirdziņš

Foto: Shutterstock

7. decembrī no pulksten 11 līdz 18 "Domina Shopping" norisināsies ikgadējais skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Latvijas mēroga pasākums #CitsBazārs ziemā, pulcējot 270 labākos skolēnu mācību uzņēmumus no visas Latvijas, liecina informācija tirdziņa feisbuka lapā.

Apmeklētāji preces varēs iegādāties astoņās preču kategorijās – "Pakalpojumi, izklaide", "Apģērbi, aksesuāri", "Skaistumkopšana, bižutērija", "Pārtika, preces virtuvei", "Elektropreces, gaismas objekti", "Suvenīri, dāvanas, sezonas preces", "Spēles, preces bērniem", "Interjera preces".

Kā vēstī pieejamā informācija mājaslapā, interesentiem būs iespēja apskatīt un iegādāties visdažādākos veikumus, piemēram, koka dēlīšus ar zīmējumiem, dekupētas burciņas, ogu čipsus, alternatīvu apģērbu no lietotām drēbēm, mājdzīvnieku atstarojošās vestītes un vēl daudzas citas interesantas lietas. Dalībnieku saraksts un produktu apraksts pieejams šeit.

Pasākums tiek īstenots Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras projekta "Inovāciju motivācijas programma" ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.


7., 8. decembris – Lielais Rīgas Ziemassvētku gadatirgus Ķīpsalā

Foto: Vida Press

7. un 8. decembrī Ķīpsalas izstāžu centrs pārtaps Ziemassvētku valstībā, piedāvājot atrast gan grandiozas dāvanas, gan dažādus nieciņus to papildināšanai. Tāpat apmeklētāji varēs iegādāties interjera preces, praktiskas lietas sadzīvei un galda dekorus, sagaidot gada nogales svinīgos pasākumus.

Kā liecina informācija mājaslapā, savus veikumus uz tirdziņu vedīs tirgotāji no visdažādākajām Latvijas vietām, atvieglojot gan dāvanu meklēšanu, gan arī palīdzot rast Ziemassvētku sajūtu.

Abas dienas tirdziņš darbosies no pulksten 10 līdz 17. Aktuālajai informācijai seko līdzi pasākuma feisbuka lapā.


No 10. decembra - tradicionālais invalīdu un senioru darinājumu tirdziņš


Foto: Publicitātes foto

No 10. decembra tirdzniecības centra "Domina Shopping" Ziemassvētku tirdziņā piedalīsies teju 150 Latvijas amatnieku, rokdarbnieku un mājražotāju, no kuriem būs iespēja iegādāties dažādus gardumus, mājas vīnu, adījumus, dabīgo kosmētiku, latviešu dizaina apģērbu, rotaļlietas, sveces un citus pašmāju ražojumus. Vienlaikus jau piekto gadu norisināsies arī Invalīdu un mazturīgo senioru atbalsta fonda (IMSA Fonds) Labdarības tirdziņš, kuru pārstāvēs 50 tirgotāji – seniori un cilvēki ar invaliditāti.

Labdarības tirdziņā būs iespēja saviem tuviniekiem sarūpēt dāvanas, kuras no sirds darinājuši seniori un cilvēki ar invaliditāti no visas Latvijas. No visgardākajām piparkūkām līdz smalkām rotām un ādas somām – ikviens varēs atrast savai gaumei piemērotus darinājumus un atbalstīt senioru uzņēmību. Labdarības tirdziņā ik gadu var sarūpēt arī siltus cimdus, zeķes un šalles, kurus seniori meistaro tirdziņam jau no vasaras sākuma.

Tirdziņa darba laiks: katru dienu no pulksten 10 līdz 21.

Darba laiks svētku dienās: 24. decembrī no pulksten 10 līdz 20, 25. decembrī no pulksten 12 līdz 20, 31. decembrī no pulksten 10 līdz 20.


13. decembrī – Ziemassvētku tirdziņš Magdelēnas kvartālā

Foto: Shutterstock

Pirmssvētku laikā svinīgo sajūtu iespējams smelties arī Magdelēnas kvartālā, kur 13. decembrī no pulksten 12 līdz 19 norosināsies Ziemassvētku tirdziņš. Pasākuma laikā apmeklētāji varēs iepazīties ar dāvanām un pārsteigumiem, kurus sagādājuši tirgotāji no biedrības "Latvijas Mājražotāji". Tāpat tiks dota iespēja izvingrināt arī rokas dažādās radošajās darbnīcās.

Apmeklētāji varēs mieloties ne tikai ar acīm – organizatori parūpējušies, lai prieks tiek arī vēderiem, dodot iespēju nobaudīt svaigi ceptas piparkūkas, baudīt siltus dzērienu, kā arī citus Ziemassvētkiem piederošos gardumus.

Magdelēnas kvartāls atrodas Antonijas ielā 17a. Ieeja pasākumā bez maksas.


14. decembrī – LU Botāniskā dārza Ziemassvētku tirdziņš

Foto: Shutterstock

Ja 14. decembrī esi Rīgā un aizvien lauzi galvu, ko likt dāvanu maisiņos zem eglītes, iespējams, ceļiem jāpūš uz Latvijas Universtitātes (LU) Botānisko dārzu Kandavas ielā 2, kur notiks svētku tirdziņš. Piedāvājuma klāstā būs iespējams atrast ne tikai dāvanas mīļajiem, bet arī kādu noderīgu lietu sev pašam. Tas atvērts no pulksten 10 līdz 16.

Kā informē LU Botāniskā dārza pārstāvji, ieeja tirdziņā ir bez maksas (ieejas biļete jāiegādājas tikai ieejai Augu māju siltumnīcās). Ieteicams saģērbties siltāk, jo tirdziņš norisināsies ne tikai pasākumu telpā "Šķūnis", bet arī botāniskā dārza brīvdabas teritorijā. Vairāk par tirdziņu uzzini
šeit.


14. decembris – 5. janvāris: ikgadējais studentu tirdziņš

Foto: DELFI

Ziemassvētku laikā par tradīciju kļuvis arī studentu mākslas darbu tirdziņš un izstāde "Jarmarka", taču šogad tas vairs nenotiks. Tā vietā jauno mākslinieku darbu tirdzniecība notiks ar jaunu nosaukumu un konceptu – no 14. līdz 5. janvārim Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) kopā ar studentiem akadēmijas telpās rīkos pasākumu ar nosaukumu "JAUNmarka".
  • Vairāk par to, kāpēc LMA pārtrauca sadarbību ar ilggadējiem "Jarmarkas" organizatoriem, lasi šeit.

Pasākuma aktualitātēm seko līdzi akadēmijas mājaslapā. Savukārt šeit vari apskatīt, kādus atradumus mājai tirdziņā varēja atrast pagājušajā gadā.


14., 15. un 21., 22. decembris – Rīgas dizaina tirgus

Foto: Shutterstock

Modīgas dāvanas kā lieliem, tā maziem varēs atrast VEF Kvartāla kamerzālē, kur norisināsies dažādi tirdziņi. Kā vēstī informācija feisbuka lapā, 14. un 15. decembrī Dāvanu tirgū varēs noskatīt un iegādāties stilīgas modes preces, aksesuārus vīriešiem, kā arī preces bērniem, savukārt 21. decembrī starts tiks dots pēdējam šī gada Dizaina tirgum, kas veltīts spožām Jaunā gada svinībām.

Darba laiks:
  • 14.12 no pulksten 11 līdz 18
  • 15.12 no pulksten 11 līdz 16
  • 21.12 no pulksten 11 līdz 18
  • 22.12 no pulksten 11 līdz 16

Aktualitātēm seko līdzi šeit.


15. decembrī – Ziemassvētku tirdziņš Čiekurkalnā

Foto: Shutterstock

Katram ir savas asociācijas ar Ziemassvētkiem. Ja tu savā sarakstā pieturies pie klasikas – piparkūkām, sildošajiem dzērieniem un vietējo ražotāju labumiem, 15. decembrī vari apmeklēt Ziemassvētku tirdziņu, kas atradīsies Rusova un Gaujas iela krustojumā Čiekurkalnā.

"Ciemiņus sagaida ne tikai pašmāju ražotāju gardumi, dāvanu komplekti un amatnieku darinājumi. Būs arī dažādas pirmssvētku lustes – piparkūku darbnīcas, rotaļas bērniem, uz ugunskura gatavoti gardumi un daudz citu pārsteigumu!" sola pasākuma apraksts
feisbuka lapā.

Pasākums norisināsies no pulksten 10 līdz 16.


15. decembrī – Ziemassvētku tirdziņš fon Stricka villā

Foto: Shutterstock

Ir labi doties uz tirdziņu jau ar skaidru vīziju, kāda tipa dāvanām vērsīsi uzmanību. Taču, ja pagaidām vēl nezini, kas tieši saņēmējam varētu iet pie sirds, tirdziņš for Stricka villā dos iespēju mīļos aplaimot ar dažādām precēm – sākot no interjera lietām un beidzot ar apģērbu un kosmētiku.

Tirdziņš norisināsies 15. decembrī no pulksten 11 līdz 19 Aristida Briāna ielā 9. Tiek vēstīts, ka tirdziņa laikā darbosies arī "Café von Strizky", kur būs pieejams karstvīns un citi sildoši dzērieni. Ieeja pasākumā – bez maksas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!