Foto: F64
Slīteres Nacionālā parka dabas centrs 20. augustā aicina doties pārgājienā pa kangaru un vigu kompleksu. Maršruts "No Pitragdambja līdz Saunagdambim" ir astoņus kilometrus garš un mērojams aptuveni četrās stundās. Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Baiba Ralle atklāj, ka pārgājiena laikā varēs iepazīt gan Slīteres Nacionālā parka dabas daudzveidību, gan apkārtnes kultūrvēsturi.

"Pārgājiens vedīs pa senajām ceļvietām: Pitragdambi, Bažkangaru, Saunagdambi, kā arī Apakšceļu, ko vietējie iedzīvotāji savulaik izmantojuši, lai pārvietotos no piekrastes ciemiem uz iekšzemi. Pārgājienā kopīgās sarunās tiks šķetināti stāsti par seno zvejniekciemu iedzīvotāju tradicionālo dzīvesveidu un šo ceļu nozīmi viņu ikdienā. Būs iespēja iepazīt arī savdabīgo Slīteres Nacionālā parka kāpu jeb kangaru un starpkāpu ieplaku jeb vigu kompleksu un to glabātās dabas vērtības. Pārgājienā varēs lūkot gan, kā Bažu purvā izskatās vasaras izskaņā, gan priedes, kas pārdzīvojušas 30 gadus seno Bažu purva ugunsgrēku," sola pārgājiena autore Lienīte Iesalniece.

Pārgājiens būs vidējas grūtības, tā laikā būs jāšķērso dažāda veida dabiskie šķēršļi, tostarp mitras vigas. Iespējama kāju samērcēšana, tādēļ pārgājiens rekomendēts pieaugušajiem un bērniem no 12 gadu vecuma. Bērnu līdzdalība pārgājienā iespējama tikai kopā ar vecākiem.

Vēlams ģērbties ērtā, pārgājienam piemērotā apģērbā, lietus gadījumā, nodrošinoties arī ar mitrumizturīgu jaku. Kājās vēlami ūdensnecaurlaidīgi zābaki. Pārgājienā noderēs arī fotoaparāts, lupa un binoklis.

Pārgājiens norisināsies šķēršļotā apvidū un tam plānots apļveida maršruts. Pulcēšanās un pārgājiena noslēgums paredzēts uz meža ceļa "Košrags–Dūmele" pie Pitragdambja. Vietas koordinātas: 57.682564, 22.407241.

Dalība pārgājienā ir bezmaksas, taču, tā kā dalībnieku skaits ir ierobežots, tam nepieciešams pieteikties līdz 18. augustam, sūtot īsziņu uz tālruni 28611079, norādot pārgājiena dalībnieka vārdu un uzvārdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!