Foto: DELFI Reporter
Pērn Siguldas novada pašvaldība paziņoja, ka viens no Siguldas simboliem – panorāmas rats, kas darbojas jau 40 gadus, ir bīstams, tāpēc ar tā apsaimniekotājiem līgums netiks pagarināts un ratu jādemontē. Tomēr pēc pārrunām ar pašvaldību un ekspertu atzinuma izrādījies, ka tā gluži nav, tāpēc rats varēšot darboties vēl trīs gadus.

Rata apsaimniekotāja SIA "Kūrnams" valdes priekšsēdētājs Valdis Leimanis pastāstīja, ka izklaides objekts savu darbu turpina, cenas braucieniem tajā nav mainījušās un tam ir atļauja darboties vēl trīs gadus. Šogad tas izklaidēšot apmeklētājus līdz pat 1. novembrim.

Atgādinām, ka Siguldas panorāmas rats ir viena no tām apmeklētājus izklaidējošajām atrakcijām, kura iekļauta Latvijas bīstamo iekārtu sarakstā. "Pašvaldības bažas par iekārtas drošību radīja fakts, ka panorāmas rata apmeklētāji pēdējos gados tika ielaisti tikai katrā otrajā atrakcijas kabīnē, kā arī tas, ka pašvaldībai pieejamajā dokumentācijā nav norādīts pirms 40 gadiem ražotās ierīces ekspluatācijas termiņš," stāsta Diāna Vītola, Siguldas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste.

"Lai pārliecinātos par iekārtas drošību, Siguldas novada pašvaldība lūdza Rīgas Tehniskās universitātes speciālistiem veikt dzelzsbetona konstrukciju, būvniecībā izmantotā betona, cauruļvadu tehniskā stāvokļa, balsta pēdas betona stiprības un citus mērījumus, tāpat tika veikta iekārtas slodzes pārbaude, " stāsta Vītola.

Šī gada pavasarī Siguldas novada pašvaldība saņēmusi Rīgas Tehniskās universitātes Nesagraujošo testēšanas metožu laboratorijas ekspertīzes rezultātus, kur norādītas nepilnības (piemēram, nepieciešamība veikt metāla konstrukcijas plaisu aizmetināšanu, atveru izveidi lietus ūdeņu novadīšanai un citas), pēc kuru novēršanas maija beigās Siguldas novada Dome noslēgusi zemes nomas līgumu ar SIA "Kūrnams" līdz 2018. gada 29. maijam, skaidro Vītola.

Panorāmas rats atrodas pilsētas Svētku laukumā un paceļ savus apmeklētājus 30 metru augstumā, atklājot skatu uz Gaujas senlejas ainavu, Livonijas ordeņa Siguldas pili, Turaidas pili Gaujas pretējā krastā, Krimuldas muižu un Siguldas pilsētu.

Šis ir vienīgais stacionārais panorāmas rats Latvijā. Rats darbojas kopš 1974. gada 11. septembra, un, lai gan ir bijušas runas par tā demontāžu un nodošanu metāllūžņos, tomēr pilsētas iedzīvotāju un tūristu pieprasījuma dēļ, veicot rūpīgu panorāmas rata tehniskā stāvokļa analīzi, tas ir atzīts par drošu un nodots ekspluatācijā līdz pat 2018. gadam, uzsver pašvaldībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!