Foto: Shutterstock
Ir daudz dažādu ceļošanas veidu, un katrs pielāgojams konkrētam cilvēka tipam. Kāds atvaļinājumu izvēlas pavadīt pludmales smiltīs, cits grib apskatīt iespaidīgākos tūrisma objektus, vēl kāds tā vien tīko mest līkumu ierastajiem orientieriem un pamest tūristu iecienītās takas, lai meklētu piedzīvojumus. Ceļojumu aģentūra "Latvia Tours" apkopojusi septiņus ceļotāju tipus, kā arī tiem raksturīgo un atbilstošāko ceļošanas manieri.

Nedēļas nogales ceļotājs

Foto: Shutterstock

Jums patīk ceļot, bet vēl vairāk patīk sava astoņu stundu darba diena un neesat gatavi izkrist no darba aprites, lai dotos apceļot pasauli uz sešiem mēnešiem? Neuztraucieties, jūs joprojām varat ceļot ar īsiem brīvdienu braucieniem.

Meklējiet lētos aviobiļešu piedāvājumus, izlidojiet piektdienas vakarā un atgriezieties svētdienā, iegūstot visu, ko sniedz ceļošanas burvība brīvdienās.

Visu laiku lielākais nedēļas nogaļu ceļojumu eksperts un iedvesmas avots ir bloga "48houradventure" autors Džastins. Viņš ir Londonā dzīvojošs austrālietis, kas strādā IT un savas brīvdienas pavada lidojot uz dažādiem galamērķiem visā Eiropā. Ja jūtat, ka brīvdienu ceļojumi ir tieši jums, ieskatieties šajā pārsteidzošajā 48 stundu rokasgrāmatā, lai uzzinātu, ko var paspēt izdarīt divu dienu laikā jebkurā pasaules malā.

Ceļojumu mednieki

Foto: Shutterstock

Izdevīgo piedāvājumu mednieki. Jūs sekojat visām sociālo tīklu vietnēm un aviokompānijām, vienmēr gatavi ķert un baudīt pēkšņu un izdevīgu ceļojumu vai lidojumu.

Ja viegli varat mainīt savu dienaskārtību un esat "priekšnieks" pats sev, tad šādi izdevīgi piedāvājumi ir tieši jums. Bieži vien sociālajos tīklos vērīgākie ierauga labus piedāvājumus, sapako somas un dodas ceļā. Relatīvi brīviem cilvēkiem, kuri paši var plānot savu laiku, šī ir lieliska iespēja ceļot izdevīgi.

Kā atrast izdevīgākās lidojuma biļetes un citus padomus, lasiet šeit.

Franču stila ceļotāji ar hobijiem

Foto: Shutterstock

Ja ikdienā atbildat par visu, un stress ir jūsu "labākais draugs", tad gluži dabiska izvēle ir bezrūpīgs, komfortabls ceļojums uz kādu no kūrortiem.

Piemēram, franču kompānija Club Med dibināta pirms vairāk kā 60 gadiem. Tās veiksmes stāsta pamatā ir rūpīgi atlasīti All Inclusive (viss iekļauts cenā) pakalpojumi, īpaši izceļot iespēju ceļojuma laikā attīstīt savas prasmes kādā hobijā pie profesionāliem instruktoriem. Club Med sistēma ir atpūta 75 ekskluzīvās pilsētiņās, piecos kontinentos. Visas pilsētiņas atrodas gleznainās un ekoloģiski tīrās vietās. Lai gan piedzīvojumu meklētāji uz "viss iekļauts" atpūtniekiem mēdz skatīties no augšas, šāds priekšstats ir maldīgs. No standarta All Inclusive būtiska atšķirība ir šo kūrortu atpūtnieku iespēja izmantot apmācības ar instruktoru slēpošanā, tenisā, golfā, burāšanā un pat cirka trapecē ar slaveno "Cirque du Soleil".

Šo ceļojumu burvība slēpjas tajā, ka viss jau iepriekš izdarīts, domājot par jums. Jūs vienkārši izvēlaties, kurā no pasaules skaistākajām vietām gribētu atpūsties un apgūt jaunas prasmes pasaules profesionāļu rokās, un ceļojumu aģents visu sakārtos. Kopš 2016. gada Club Med kūrortu ķēdes pārstāvji Latvijā ir arī "Latvia Tours".

Ceļotājs ar mugursomu

Foto: Shutterstock

Backpacking ir sava veida ierobežota budžeta ceļojums. Nav jābūt gluži hipijam, bet pasaules un kultūru iepazīšanas fanātiķim gan. Šis ceļošanas veids ir krasi pretējs Club Med, turklāt visbiežāk iet roku rokā ar ilgtermiņa atrašanos ceļā. Daudzi backpackers ir gados jauni, bet vienmēr ir izņēmumi. Mugursomas ceļojumā līdzi tiek ņemts tikai pats nepieciešamākais. Ceļojums parasti notiek nemitīgā kustībā, dodoties no vienas vietas uz nākamo, meklējot iespējami lētākās naktsmītnes.

Lūk, viens šāda veida piedzīvojumu stāsts par meiteni no Latvijas, kas no Rīgas devās uz Pekinu!

Latvijā mazāk sastopama, taču atsevišķās valstīs gluži vai tradīcija, saukts arī par "Gap Year", ir šāds ceļojums, kurā jaunieši dodas pirms stāšanās augstskolā. Ierasti tas ir gads, kas veltīts pasaules apceļošanai pirms spert soli tā sauktajā "pieaugušo dzīvē". Nereti šāds ceļojums piesaistīts brīvprātīgo darbam, kas ir labs veids, kā ceļot, ja nav lielu līdzekļu, par ko to darīt.

Grupu ceļotājs

Foto: Shutterstock

Valda stereotips, ka grupu ceļojumos dodas tikai gados vecāki cilvēki. Taču patiesībā grupu ceļojums paredzēts tiem, kas meklē vienaudžus jebkurā vecumā ar kopīgām interesēm un aizraušanos. Turklāt nereti vēlme ceļot ir lielāka nekā iespējas atrast labu ceļabiedru.

Grupu ceļojums ir piemērots sabiedriskiem, draudzīgiem un atvērtiem ceļotājiem, kurus vilina ne vien skaists un saplānots ceļojums, bet arī ceļabiedri, kas dala kopīgas intereses. Pareiza izvēle arī tiem, kurus baida valodas barjera.

Foto: Shutterstock

Šie ceļojumi nebūt nenozīmē tikai braucienus ar autobusu pa Eiropu, jo arvien populārākas kļūst domubiedru tūres uz dažādiem eksotiskiem galamērķiem, piemēram, Āfrikā vai Dienvidamerikā, kur kopā doties ir drošāk un jautrāk, kā arī, protams, lētāk. Tāpat šie piedzīvojumi piemēroti aktīvās atpūtas cienītājiem. Arvien populārāki kļūst arī kolektīvie pārgājieni uz tuvākiem un tālākiem objektiem, jo atkrīt problēma izdomāt maršrutu, vien jāierodas organizatoru noteiktajā sākumpunktā un tad jau piedzīvojums kopā ar citiem līdzīgi domājošajiem var sākties.

Pasākumu ceļotājs

Foto: AFP/Scanpix

Izglītības tūristi

Izglītības tūrisms ir pilnīgi atsevišķa ceļošanas iespēja, kuru visbiežāk izmanto skolēni un studenti. Mācības ārzemēs vai vasaras svešvalodu kursi ir vēl viens variants kā apvienot lietderīgo ar patīkamo. Mācības ārzemēs vienmēr ietver iespēju iepazīt jaunu kultūru un vietu, turklāt mērķtiecīgākie parasti spēj mācības apvienot ar tuvākās apkārtnes apceļošanu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Atrašanās konkrētā valstī paver citas un bieži vien lētākas iespējas aizceļot uz kaimiņvalstīm. Turklāt mācības ārzemēs vienmēr nodrošina atrašanos daudznacionālā vidē, kas bieži rezultējas ne vien jaunās valodas zināšanās, bet arī jaunos draugos no dažādām pasaules malām, kas vienmēr mudina aizbraukt ciemos.

Informāciju par mācībām ārzemēs piedāvā neskaitāmas mājaslapas, kā arī skolās un universitātēs vienmēr ir kāds cilvēks, kas atbild par ārējo sakaru koordinēšanu un varēs palīdzēt izvēlēties atbilstošāko piedāvājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!