Pilsētas videi ne vienmēr ir jābūt asfalta pelēkai vai 50 dažādu smilškrāsas toņu izkrāsotai. Pastāv arī spilgto krāsu alternatīva, kas pilsētas džungļos var ienest daudz prieka un dzīvības un dažu pilsētu iedzīvotāji to apzinās īpaši labi.

Chefchaouen Marokā


Chefchaouen ciemats atrodas Rif kalnos četru stundu braucienā no Fez pilsētas. Marokas ziemeļu daļā esošais Chefchaouen ir slavens ar savu zilās krāsas māju labirintu. 16. gadsimtā šis bija patvērums spāņu ebrejiem, kas bēga no inkvizīcijas. Vēlāk lielākā daļa no viņiem emigrēja uz Izraēlu, bet zilās mājiņas palika kā atgādinājums par ciemata vēsturi.

Bo-Kaap Dienvidāfrikas Republikā


Bo-Kaap Dienvidāfrikas Republikā ir neliels rajons Keiptaunā, kas atrodas Signāla kalna pakājē. Bo-Kaap rajona kopiena Cape Malay ir Dienvidaustrumāzijas vergu pēcteči, kurus 17. gadsimtā uz šejieni atveda holandieši. Kad valstī beidzās rasu segregācija, Bo-Kaap iedzīvotāji to atzīmēja, savas mājas sākot krāsot košās krāsās, padarot rajonu par īstu krāsu kaleidoskopu.

Riodežaneiro favelas


Riodežaneiro pilsētas graustu rajonos favelās, miljoniem brazīliešu dzīvo antisanitāros apstākļos, kur bieži vien nav pieejams tekošs ūdens un policijas palīdzība. Tomēr savu devu dzīvīguma un krāsu šeit ir ienesuši nīderlandiešu mākslinieki Haas&Hahn. 2010. gadā sava mākslas projekta ietvaros Haas&Hahn apvienoja spēkus ar vietējiem graustu iedzīvotājiem, lai nokrāsotu un atdzīvinātu Favela Santa Maria māju fasādes visās varavīksnes krāsās.

Valparaiso Čīlē


Viena no svarīgākajām Čīles ostas pilsētām Valparaiso atrodas aptuveni 70 kilometru attālumā no galvaspilsētas Santjago. Gadu gaitā Valparaiso ir bijusi Eiropas imigrantu magnēts un nu ir kļuvusi par vietējo kultūras galvaspilsētu, ne velti to dēvē par "Dienvidu Sanfrancisko". Vietējā kulturālā bagātība un iedzīvotāju radošums izpaužas arī māju krāsojumos, kas rada īstas bohēmas atmosfēru.

La Boca Buenosairesā


Argentīnas galvaspilsētas Buenosairesas rajons La Boca ir vieta, kur var atrast visus iedomājamos krāsu toņus. La Boca iedzīvotāji savas mājas būvējuši no tuvējās kuģu būvētavās pieejamajiem metāla plākšņu atgriezumiem, un māju krāsošanai izmantojuši krāsu pārpalikumus. Tas viss ir radījis žilbinošu krāsu salikumus, kas ik gadu piesaista ļoti daudz tūristu.

Vilemstade Kirasao Venecuēlas krastos


Vilemstade Kirasao ir salas galvaspilsēta Venecuēlas krastos. Leģenda vēsta, ka 19. gadsimtā Kirasao gubernators cieta no migrēnām, kuras, viņaprāt, izraisīja spožā Karību saule, kas atstarojās no māju sienām. Tieši tādēļ tika noteikts, ka salas iedzīvotāji savas mājas nedrīkst krāsot baltā krāsā. Tā rezultātā Vilemstade ir kļuvusi par īstu krāsu bundžu eksperimentu.

Cinque Terre Itālijā


Cinque Terre Itālijā ir gabaliņš Itālijas Rivjēras, kura sastāv no 5 Vidusjūras krasta klintīs novietotiem ciematiņiem: Monterosso al Mare,Vernazza, Corniglia, Manarola un Riomaggiore. Itālijas krāsainā pērle ir iekļauta arī UNESCO Pasaules mantojumā. Mazās, krāsainās zvejnieku ciematiņu terasītes ir iecienītas ne tikai tūristu, bet arī slavenību vidū.

Juzcar Spānijā


Juzcar pilsētai Spānijas dienvidos, Malagas provincē ir savs neparasts stāsts. Tradicionāli, šī ir bijusi viena no tipiskajām Andalūzijas baltajām pilsētām, kuras ēkas gadiem ilgi bijušas sniegbaltas. Tas viss mainījās 2011. gadā, kad Holivudas producenti pilsētas iedzīvotājiem piedāvāja visas ēkas nokrāsot zilā krāsā filmas "Smurfi" reklamēšanas ietvaros. Lai arī kampaņas beigās iedzīvotājiem tika piedāvāts namus pārkrāsot tradicionālajā baltajā krāsā, tika pieņemts lēmums neskatīties pagātnē, bet veidot jaunu pilsētiņas nākotni. Tāpēc šodien Juzcar pilsēta žilbina ar saviem koši zilajiem namiem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!