Foto: DELFI Aculiecinieks

Svinot 20. gadadienu, kopš Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta dibināšanas un iekļaušanas UNESCO programmas "Cilvēks un biosfēra" starptautiskajā biosfēras rezervātu tīklā, Dabas aizsardzības pārvalde kopā ar tuvējās apkaimes pašvaldībām aicina apmeklēt pirmās šī rezervāta Ceļotāju dienas 26. un 27. augustā.

Ziemeļvidzemes "Ceļotāju dienas" ir iespēja ne vien klātienē apmeklēt un iepazīt astoņus no Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta novadiem, bet arī vienlaikus doties pārgājienos gan pa marķētām dabas takām, gan līdz šim mazāk zināmām teritorijām, piedalīties velobraucienos vai nakts orientēšanās piedzīvojumā, iepazīt mājražotāju piedāvājumu, apmeklēt novadpētniecības muzejus, izstāžu zāles, muižas un izvēlēties citas sev tīkamas vietas un nodarbes.

"Apmeklētājiem būs iespēja izzināt Kārķu, Sedas, Zilākalna un Ziemeļu purva noslēpumus, ielūkoties Rūjas upes senlejas un palienes dabas vērtībās, izbaudīt ūdenspriekus Burtnieka ezerā, doties ar plostu pa Salacas upi, kā arī ne vien apskatīt, bet arī nogaršot pašmāju labumus vietējās lauku saimniecībās," stāsta Laura Taube, Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta koordinatore.

Pasākumu programma atklāj, ka viesi tiek gaidīti Alojas, Burtnieku, Kocēnu, Mazsalacas, Rūjienas un Naukšēnu, Strenču un Valkas novados gan aktīvās, gan mierīgās izziņas un izklaides nodarbēs.

Dalība pasākumos "Ceļotāju dienu" apmeklētājiem paredzēta bez maksas, izņemot vietas ar produktu degustācijām.

Tradīcija organizēt Ceļotāju dienas sākusies Slīteres nacionālajā parkā 2010. gadā, vēlāk tā turpināta arī Ķemeru nacionālajā parkā, savukārt šogad pirmo gadu Ceļotāju dienas norisinās gan Rāznas nacionālajā parkā, gan arī Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā, tā godinot šo teritoriju apaļos gadskaitļus.

Detalizēta pasākuma "Ceļotāju dienas" programma pieejama Dabas aizsardzības pārvaldes vietnē: daba.gov.lv.

Sīkāka informācija par Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!