Foto: Dabas aizsardzības pārvalde

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) 17. februārī aicina aktīvās atpūtas un dabas skatu mīļotājus uz dabas izziņas pārgājienu Numernes valnī, Ziemeļlatgalē, lai kopīgi izstaigātu un iepazītu šo daba parku.

Pārgājiens plānots apmēram piecus kilometrus garš, un tā laikā būs iespēja uzzināt par Numernes vaļņa reljefa veidošanos, baudīt ainavas un apskatīt nesen izveidoto vides objektu "Uguns". Par vides objektiem Ziemeļlatgalē lasiet šeit.

Dabas parks "Numernes valnis" ir NATURA 2000 teritorija, kuras lielākā daļa atrodas Kārsavas novadā. Tā ir viena no nedaudzajām vietām valstī, kur sastop sausieņu priežu mežus, kas izveidojušies uz osiem vai osveida vaļņiem. Šeit sastopamas tādas retas un aizsargājamas sugas kā Ruiša pūķgalve, smiltāju esparsete un zāļlapu smiltenīte. Vaļņa pakājē izskalošanās rezultātā ir veidojušās nedaudz kaļķainas augsnes, kas ir piemērota Latvijā aizsargājamai augu sugai – dzeltenai dzegužkurpītei.

Dabas izglītības centra "Rāzna" vadītāja Regīna Indriķe stāsta, ka šāda veida pārgājiens dabas parkā "Numernes valnis" norisināsies jau trešo gadu pēc kārtas, un ar katru reizi interesentu pulks kļūst arvien lielāks. "Cilvēki labprāt dodas dabā, lai iepazītu dabas parku, baudītu pastaigu mežā un vienlaikus iepazītu norises dabā ziemā," pauž Indriķe.

Pārgājiena sākums plānots pulksten 11 pie informācijas stenda. (Lat 56.848999 Lon 27.490781). Dalībnieki aicināti izvēlēties laika apstākļiem un iešanai dabā piemērotu apģērbu un apavus, līdzi noderēs termoss ar siltu dzērienu.

Pieteikšanās dalībai pārgājienā līdz 15. februārim, zvanot Inesei Lipskai pa tālruni 26101155.
Pārgājniens notiks akcijas "Izbaudi ziemu Ziemeļlatgalē" ietvaros.

Jāpiebilst arī, ka jau trešo gadu Balvu, Viļakas, Kārsavas, Rugāju un Baltinavas novadu tūrisma informācijas centri aicina ikvienu doties baudīt daudzveidīgu kultūras un aktīvās atpūtas piedāvājumu "Izbaudi ziemu Ziemeļlatgalē". Šogad pasākums notiks 17. un 18. februārī, un tas tapis, sadarbojoties ar reģiona tūrisma uzņēmējiem un objektu saimniekiem, pastāstīja Ineta Bordāne, Ziemeļlatgales biznesa un tūrisma centra pārstāve. Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!