Foto: Projekta "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē" arhīvs
Bauskas, Iecavas, Rundāles, Vecumnieku novada pašvaldības Latvijā un Biržu, Pasvales, Pakrojas un Jonišķu rajona pašvaldības Lietuvā izveidojušas kopīgu maršrutu un akciju "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!", kas paredz fotografēšanos pie konkrētiem apskates objektiem. Akcijas, kura norisināsies no 1. maija līdz 30. septembrim, mērķis ir latviešus un lietuviešus iepazīstināt ar šo teritoriju tūrisma objektiem un pasākumiem, "Tūrisma Gidam" pastāstīja Bauskas tūrisma informācijas centra vadītāja Inese Turkupole-Zilpure.

Viesojoties un nofotografējoties 24 akcijas objektos (turpmākajā rakstā īpaši izcelti), iespējams pretendēt uz balvu – velosipēdu, kā arī citām vērtīgām balvām no atbalstītājiem. Akcijas laikā iespējams veikt vairākus vienas dienas izbraukumus, pakārtojot tos kādiem pasākumiem un pie reizes apskatot tuvāko apkārtni, vai veltīt veselu nedēļas nogali un secīgi pēc kartes izbraukt visus interesējošos objektus.

Informācija par 40 apskates vietām un astoņiem pasākumiem apkopota brošūrā, kas pieejama Biržu, Pakrojas, Pasvales, Jonišķu un Bauskas tūrisma informācijas centros, kā arī speciāli izveidotā mobilā aplikācijā "KaiminiZemgale", kura ar 1. maiju būs lejuplādējama "Google Play" un "App Store" .

Bauskas novada iepazīšanu organizatori iesaka sākt ar Bausku. Te iespējams apskatīt Bauskas pili un vecpilsētu. Akcijai nofotografējaties pie dzejnieka Viļa Plūdoņa pieminekļa, bet aizbraucot līdz atpūtas kompleksam "Miķelis", varēsi apskatīt ne tikai retro auto muzeju, bet arī nofotografēties pie vides objekta "Auns un zosis". Braucot uz Bausku no Iecavas puses, noteikti piestāj "Trušu pilsētiņā", kur apskatāmi ne tikai truši, bet arī citi mājdzīvnieki – kazas, govis.

Foto: Publicitātes attēli

Rundāles novadā jāapskata Svitenes muiža un nesen izveidotā Cukurbiešu vēstures ekspozīcija Mazmežotnes muižā, kura 2018. gadā ieguva balvu kā veiksmīgākais jaunais tūrisma produkts Latvijā. Netālu no muižas atrodas lielākais seno zemgaļu nocietinājums – Mežotnes pilskalns, kur noteikti jānofotografējas pie kāda no "Spožās skudras takas" objektiem, bet Pilsrundālē – pie atdzimstošajām Rundāles ūdens dzirnavām.

Iecavas novada objekti būs interesanti ģimenēm ar bērniem – aktīvās atpūtas cienītājiem jāpiestāj un jāuzspēlē dažādas galda un brīvdabas spēles atrakciju parkā "Labirinti", bet tiem, kuri vēlas iepazīties un izjāt ar zirgiem, jāaizbrauc uz sporta klubu "Drostalas". Mini zoo "Dobuļi" būs piemērots tiem, kuriem patīk dažādi eksotiski dzīvnieciņi, piemēram, kamieļi. Lai iegūtu zīmogu, Iecavas parkā ir jānofotografējas pie Iecavas parka gājēju tiltiņa un pie stacijas "Iecava", kura šogad svinēs savu 115 gadi.

Foto: Publicitātes attēli

Vecumnieku novada Bārbeles pusē organizatori iesaka iegriezties brīvdabas muzejā "Ausekļu dzirnavas", īpaši tradicionālo "Sējas svētku" un "Pļaujas svētku" laikā, bet fotogrāfija jāuzņem pie lidmašīnas, kura atrodas pie Bārbeles zēnu skolas, kas ir pirmā zēnu skola Latvijā. Turpinot ceļu uz Lietuvu, jāpiestāj Skaistkalnē. Te apskates vērta ir Skaistkalnes katoļu baznīca, kas ir otra populārākā katoļu svētceļojumu vieta Latvijā aiz Aglonas, bet fotogrāfija jāuzņem pie Skaistkalnes Leišmalītes staba. Kafejnīcā "Pie Mēmeles" iesakām nobaudīt gardos cepelīnus.

Foto: Projekta "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē" arhīvs

Biržu novadā apskates vērta ir Sodelišķu muiža, kur var ieturēt arī maltīti, un Sodelišķu senās tehnikas muzejs. Biržu pilsētā jāapmeklē Biržu cietokšņa arsenāls un Biržu tūrisma informācijas centrs, kur var iegūt ne tikai maršrutu akcijas karti un zīmodziņu, bet arī dažādus suvenīrus. Neaizmirsti nofotografēties pie Biržu šaursliežu dzelzceļa "Šiaurukas", kas ir visgarākais 750 mm platsliežu dzelzceļš Eiropā, kā arī nepieciešams piestāt pie Lietuvā lielākas kritenes – Govs kritenes.

Pasvales novadā jānofotografējas pie Pasvales leģendas un tilta muzikanta "Antoniņa" skulptūras, jāapskata Pasvales novadpētniecības muzejs un piemineklis Sigismundam II Augustam, pateicoties kuram Pasvales vārds plaši izskanējis Eiropā. Fotogrāfija jāuzņem arī pie Jonišķeles muižas un parka, kura ir viena no vecākajām un vislabāk saglabātajām Karpiu dzimtas muižām Lietuvā.

Foto: Publicitātes attēli

Pakrojas novada Klovaiņu ciemā jānofotografējas pie Klovaiņu dižozola, bet pašā Pakrojā pie Lietuvā senākās koka sinagogas, kurā ir apskatāma ekspozīcija par Pakrojas ebreju vēsturi un kultūru. Tiem, kam patīk zirgi, jāapmeklē Janēļunu ģimenes ekspozīciju "Mīlu zirgu", bet vēstures pētniekiem patiks Pakrojas novada muzejs "Žiemgala", kurš atrodas Žeimelī.

Jonišķu novadā jāapmeklē Jaķišķu Sv.Ignācija kapliča un Ziemeļlietuvā unikālā Mūsas tīreļa purva izziņas taka, te jānofotografējas uz visgarākās dēļu laipas, kura iekļauta Lietuvas rekordu grāmatā. Jonišķos jāapmeklē Jonišķu vēstures un kultūras muzejs un jānofotografējas pie freskas "Jonišķu kultūras personas", kura grezno bijušā kinoteātra fasādes sienu.

Foto: Publicitātes attēli

Dodoties šajā maršrutā, organizatori iesaka iekļaut arī pasākumus, kurus apmeklējot, izdosies iepazīt konkrētā novada kultūras īpatnības un tradīcijas, turklāt arī te nofotografējoties, iespējams iegūt zīmodziņu akcijas kartē.

  • 18. -19. maijā bērnu un jauniešu folkloras festivāls "Pulkā eimu, pulkā teku" Iecavā;
  • 1. jūnijā Rundāles novada svētki;
  • 5.-7. jūlijā Jonišķu pilsētas svētki;
  • 13. jūlijā Liliju svētki Vecumniekos;
  • 3. augustā Biržu pilsētas svētki;
  • 24. augustā Pakrojas svētki;
  • 7. septembrī Bauskas pagalmu svētki un putras godēšana un Zemgales Dižtirgus;
  • 21. septembrī Pasvales pilsētas svētki.

Sīkāka informācija par akciju un zīmodziņi akcijas kartēs iegūstami tūrisma informācijas centros:

• Bauskas TIC, Rātslaukums 1, Bauska, LV-3901, Latvija, T.: +37163923797
• Biržu TIC, J.Janonio g. 2, Birži, LT – 41148, Lietuva, T.: +370 68673742,
• Pasvales TIC, P. Avižonio g. 6, Pasvale, LT-39149, Lietuva, T.: +370 45134096
• Pakrojas TVIC, Pergalės g. 1, Pakroja, LT-83159, Lietuva, T.: +370 61610765
• Jonišķu TVIC, Žemaičių g. 9, Jonišķi, LT-84147, Lietuva, T.: +370 42652388

Plašāka informācijas par pasākumu atrodama šeit, savukārt ceļotāji aicināti publicēt un dalīties ar iespaidiem par maršrutu sociālajos medijos, lietojot tēmturi "#KaiminiZemgale".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!