Nedēļas sākumā daudzviet Latvijā ciklons Tomass atnesa pārsteidzoši lielas lietusgāzes. Dabas draugiem tas sniedz necerētu iespēju apskatīt skaistākos ūdenskritumus pilnbriedā. Septembrī tas ir iespējams ļoti reti, saka Arvis Ozoliņš, biedrības "Dabas draugi" pārstāvis.

Kuldīdznieks Guntis Freimanis, kurš pie Ventas rumbas nodzīvojis desmitiem gadu, atminas: "Tik lieli plūdi rudenī bijuši tikai pirms 10 gadiem." Biedrība sadarbībā ar viesu namu "Ventas rumba" ūdenskritumu ekspedīciju rīko jau otro reizi. Ekspedīciju vadīs biedrības dibinātājs Arvis Ozoliņš: "Otrdien atgriezāmies no izpētes brauciena Kurzemē un esam pārsteigti par redzēto. Sestdien esam iecerējuši ar komandu atklāt vismaz 10 ūdenskritumus Kurzemē. Piektdien vakarā, tumsā ar lukturīšiem atklāsim pārsteidzošākos ūdenskritumus Gaujas nacionālajā parkā."

Rudenī pie vairākiem ūdenskritumiem ir vērojama pārsteidzoša dabas parādība, kad zivis nārstojot ūdenskritumu mēģina pārvarēt, lecot tiem pāri. Lašiem ir raksturīgi, ka tie no jūras peld pret straumi uz mazām upītēm, lai radītu savus pēcnācējus. Pa ceļam ir jāpārvar dažādi šķēršļi, pat divmetrīgi ūdenskritumi. Šogad, pateicoties lielajam ūdens daudzumam, vismaz Ventā zivīm rumbu pārvarēt ir pavisam viegli.

Ūdenskritumu ekspedīcija Vidzemē ar lukturīšiem tumsā notiks 22. septembra vakarā. Pulcēšanās plānota Siguldā, pie dzelzceļa stacijas no pulksten 18, ekspedīcijas sākums 18.30. Noslēgums plānots Siguldā pulksten 23. Piedalīties ekspedīcijā iespējams, piesakoties biedrībā līdz 21. septembrim. "Ekspedīcijas grūtības pakāpe ir viegla, aptuveni 100 kilometrus brauksim ar saviem auto. Pa ceļam būs vairāki vienu līdz trīs kilometrus gari pārgājieni kājām, kopā aptuveni 8 kilometri. Līdzi nepieciešams lukturītis," stāsta Ozoliņš.

Ūdenskritumu ekspedīcija Kurzemē notiks sestdien, 23. septembrī, pa dienu. Pulcēšanās plānota Kandavas "CircleK" stacijā no pulksten 11.30, ekspedīcijas sākums pulksten 12. Noslēgums plānots Kuldīgā pie Ventas ūdenskrituma pulksten 19. Piedalīties ekspedīcijā iespējams, piesakoties biedrībā līdz 22. septembrim. Ekspedīcijas grūtības pakāpe ir viegla, aptuveni 100 kilometri jābrauc ar saviem auto. Pa ceļam būšot arī vairāki nelieli pārgājieni kājām, kopā aptuveni astoņi kilometri. Par papildu samaksu ekspedīcijas dalībniekiem ir iespēja palikt nakšņot jaukā kempingā blakus Ventas ūdenskritumam un svētdien ģimenes lokā atpūsties Kuldīgā vai paceļot pa Kurzemi.

Ventas rumba palu laikā ir 249 metrus plata un ir atzīta par platāko dabīgo ūdenskritumu Eiropā. Par to, kā pēc lietavām tur šogad izskatās, lasiet šeit.

Biedrība "Dabas draugi" aicina ūdenskritumu ekspedīcijā piedalīties ikvienu, kuram sirdī virmo dabas mīlestība. Katram ir iespēja pieteikties uz vienu vai abām ekspedīcijām. "Aicinām pieteikties arī ģimenes, jo grūtības pakāpe abām ekspedīcijām ir pielāgota ģimenēm ar skolas vecuma bērniem. Ekspedīcijas gaitām iespējams sekot www.dabasdraugi.lv interneta lapā. Biedrības brīvprātīgo komanda aicina katru nākamās nedēļas laikā sameklēt sava novada skaistākos ūdenskritumus un apsekot kaut vienu no tiem. Ģimenēm, kuras biedrībai nosūtīs savu ģimenes foto ūdenskrituma fonā, piedalīsies rudens ūdenskritumu fotokonkursā. Bildes jāsūta uz adresi: arvis.ozolins@gmail.com. Atraktīvākie foto autori tiks aicināti ciemos uz nākamajām ekspedīcijām.

Biedrība "Dabas draugi" ir brīvprātīga jauniešu organizācija, kuras misija ir veidot radošu vidi, kurā aktīvi jaunieši varētu paust savu dabas mīlestību, radot jaunas aktīvās atpūtas iespējas Latvijā, un skaidrot aktīvās atpūtas priekšrocības sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!