Foto: Reinis Krastiņš
6. jūlijā jau desmito reizi ceļā dosies kampaņas ''Mana jūra'' zaļā ekspedīcija. Lai gan Covid-19 situācija ir ieviesusi savas korekcijas, arī šogad, ievērojot noteiktos ierobežojumus, ekspedīcija aicina sev līdzi ikvienu, kurš ir ieinteresēts izzināt un iepazīt Baltijas jūras un Latvijas piekrastes vides izaicinājumus, kā arī sniegt palīdzīgu roku to risināšanā, informēja kampaņas organizatori.

Kampaņa arī savā desmitgadē saglabā savus pamata mērķus un uzdevumus – apvienot Latvijas sabiedrību kopīgiem centieniem aizsargāt mūsu piekrasti un Baltijas jūru, kā arī aktualizēt tīras jūras un piekrastes nozīmi Latvijas un pasaules kontekstā. Kā katru gadu, kampaņa ''Mana jūra'' apkopos un publiskos datus par jūras piesārņojošo atkritumu situāciju Latvijas piekrastē, arvien vairāk pievēršoties risinājumu meklējumiem sadarbībā ar citām ieinteresētajām pusēm. Datu analīze tiek veikta saskaņā ar ANO Vides programmas metodoloģiju, nodrošinot interešu aizstāvību un priekšlikumu izstrādi turpmākiem uzlabojumiem jūras piesārņojuma mazināšanā.

Tāpat 2021. gads iezīmēsies ar jaunām aktivitātēm un izpētes darbiem, sadarbībā ar dažādiem partneriem un iniciatīvām uzsākot informācijas apkopošanu par mikroplastmasas piesārņojumu Latvijas piekrastē, apzinot vienreiz lietojamās plastmasas patēriņa situāciju piekrastes zonās un meklējot jūras draugus arī komersantu vidū, kā arī rosinot sabiedrības un aktīvo iedzīvotāju plašāku iesaisti praktisko risinājumu meklēšanā un plašāku diskusiju ar pašvaldībām, lēmumu pieņēmējiem un zinātniekiem.

Ārpus kampaņas praktiskajiem pasākumiem tā piedāvā iespēju katram vides interesentam padziļināti ieskatīties un izprast Baltijas jūras un Latvijas piekrastes jūras piesārņojošo atkritumu problemātiku un baudīt Baltijas jūras piekrastes skaistumu vairāk nekā 500 kilometrus garajā ekspedīcijas maršrutā no Lietuvas līdz Igaunijas robežai.

Kampaņu organizē un nodrošina nodibinājums Vides izglītības fonds. Šogad dalībnieku skaits kampaņā būs ierobežots. Pieteikties iespējams, aizpildot reģistrācijas veidlapu. Pēc veidlapas aizpildīšanas, ''Mana jūra'' komanda ar katru pieteikuma iesniedzēju sazināsies triju dienu laikā. Dalībniekiem ir iespēja izvēlēties ekspedīcijas posmu, kas atbilst interesēm, vēlmēm un iespējām.

''Mana jūra'' kalendāro grafiku meklē šeit, reģistrācijas veidlapa un visa nepieciešamā informācija par pieteikšanos atrodama te, bet kampaņas jaunumiem vari sekot līdzi šeit un šeit.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas un, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!