Foto: Edgars Vaivads

No 16. līdz 19. maijam ikviens interesents aicināts uz 21. Gaujas plostnieku svētkiem Strenčos, kuru laikā varēs uzzināt vairāk par un ap plostnieku tradīcijām Latvijā, kā arī piedalīties jestrās svinībās.

Tradicionālā plosta siešana un ekspedīcija, ko rīko biedrība "Gaujas plostnieki", sāksies 16. maijā pie Spicu tilta. Nobrauciens ar plostu lejup pa Gauju turpināsies 17. un 18. maijā, bet sestdien, 19. maijā, noslēgums plānots Strenčos, kur turpināsies svinības visas dienas garumā.

Dienas gaitā gan lielus, gan mazus svētku viesus un dalībniekus sagaida plaša kultūras programma un sportiskas aktivitātes plostnieku garā. Būs iespēja apmeklēt plostnieku svētku gadatirgu, baudīt plostnieku zupu, vizināties ar plostu – pontonlaivu, piedalīties plostnieku sporta spēlēs un citās aktivitātēs. Bet vakara izskaņā varēs baudīt mūziku "uz Gaujas" un līdz pat rīta gaismai izdejoties zaļumballē.

Vairāk informācijas var iegūt, meklējot mājaslapā www.strencunovads.lv vai zvanot Strenču novada tūrisma informācijas centram pa tālruni +371 64715667.

Ja šo svētku laikā vai kādu citu reizi nolem doties uz Strenču pusi, vērts izzināt, kādas apskates vietas novadā slēpjas. Piemēram, astoņu kilometru attālumā no Strenčiem atrodas Jērcēni, kur, Jaunjērcēnu parka ieskauts, apmeklētajus gaida Jērcēnmuižas komplekss. Tas veidots 19. gadsimta vidū, un tur atrodas muižas "freileņu" māja, ko barons Adlaberts fon Krīdeners cēlis savām neprecētajām māsām, muižas klēts un muižas stallis.

Taču piecu kilometru attālumā no Strenčiem atrodas Seda – kompaktas apbūves mazpilsēta ar starveida ielu plānojumu, regulāriem kvartāliem un perimetrālu apbūvi. Strenču novada domes pārstāve Ginta Gailīte reiz minējusi, ka Centrālais laukums ar starveida ielu plānojumu, plašās bērzu un liepu alejas un dzeltenās Staļina klasicisma mājas tik tīrā un koncentrētā izpildījumā nav atrodamas nekur citur Latvijā.

2016. gadā tika atjaunota gleznainā Gaujas dabas taka Strenčos. Staigājot pa to gar Gauju un vecupēm, var izbaudīt atrašanos dabā, ieraudzīt tās krāšņumu un daudzveidību. Plašāk par taku, kura iekļaujama šejienes maršrutā, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!