Foto: LETA

Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" 2018. gada 9. novembrī pasniedza dāvanu Latvijai simtgadē – lidmašīnas "Airbus A220-300" īpašo sarkanbaltsarkano krāsojumu. Tā kā pēc prezentācijas pasākuma lidmašīnas krāsojums un dizains ir piesaistījis plašu uzmanību, daudziem liekot šaubīties un saskatot līdzības ar Austrijas karogu, lidsabiedrības pārstāvji steidz skaidrot, ka krāsojums radīts pilnībā atbilstoši karoga krāsām.

Krāsošanas procesā tika ievēroti Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas noteikumi Nr. 405, kas paredz divus karoga krāsu kodus. Proti, izgatavojot Latvijas valsts karogu no auduma, tā karmīnsarkanajai krāsai jāatbilst "Pantone Textile Colour System 19-1629 TPX" vai "19-1629 TC" krāsas kodam, savukārt attēlojot to iespieddarbos, tiek ievēroti šādi krāsu kodi – karmīnsarkanais "Pantone 201C" un baltais "Pantone White".

Lidsabiedrība "airBaltic" apliecina, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem "Airbus A220-300" īpašajā krāsojumā ir izmantoti atbilstošie kodi. Lidsabiedrības pārstāvji vēlas vērst uzmanību, ka jebkuras krāsas tonis dažādā apgaismojumā un vizuālajos materiālos, kas uzņemti ar foto un video tehnikas starpniecību, var vizuāli atšķirties no reālā toņa. Krāsas toni visprecīzāk var novērtēt dabīgā apgaismojumā.

Foto: LETA

Latvijas valsts karoga likuma 17. pants nosaka, ka Latvijas valsts karogu drīkst lietot dekoratīvos nolūkos, garantējot tam pienācīgu cieņu. "airBaltic" lidmašīnas simtgades krāsojuma idejas pamatā ir karoga motīvs, bet dizaina mērķis nav statiska karoga attēlošana uz lidmašīnas. Karoga motīvs caurvij lidmašīnas krāsojumu – tā karmīnsarkanais segments lidmašīnas sānos pāriet uz tās apakšdaļu, kur papildus ir uzkrāsots Latvijas simtgades logotips. Tādējādi Latvijas valsts simtgades vēstījums, kā paredz uzņēmuma pārstāvji, būs labi nolasāms arī no zemes, lidmašīnai paceļoties vai nolaižoties.

Šī ir pirmā reize lidsabiedrības vēsturē, kad "airBaltic" lidmašīna ir krāsota kā mākslas darbs. Lai to radītu, 15 profesionāli krāsotāji strādāja 1000 stundas. Kopumā krāsošanas procesā ir izlietoti 250 litri grunts, krāsas un lakas, krāsotā slāņa biezumam veidojot 120 mikronus jeb 0,12 milimetrus.

Lidsabiedrība izceļ savu lepnumu vest Latvijas identitāti pasaulē un vēstīt par mūsu valsti tuvu un tālu. Tagad "airBaltic Airbus A220-300" lidmašīnu ar reģistrācijas numuru YL-CSL rotā ne tikai Latvijas karoga simbolika, bet arī galvaspilsētas Rīgas vārds.

Kā "Tūrisma Gids" ziņoja jau iepriekš, Latvijas simtgades lidmašīna ar nosaukumu "Rīga" jau 10. novembrī uzsāka savus ceļojumus. Pirmais galamērķis bija Minhene, un lidojumā devās Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vairāk foto no atklāšanas pasākuma un lidmašīnas jauno dizainu iespējams aplūkot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!