Foto: Publicitātes foto

Lielbritānijas valsts tūrisma aģentūra VisitEngland un izdevniecība Egmont Publishing izveidojusi ceļvedi ar "vienkāršas atpūtas priekiem" (Simple Pleasures), ko izbaudīt Anglijā. Tā galvenais varonis ir slavenais lācis Vinnijs Pūks un viņa draugi, jo lācis šogad svin 100 gadu jubileju, bet šajā laikā kļuvis teju vai par bezrūpības un skaistas bērnības simbolu visā pasaulē.

Aptaujājot divus tūkstošus vecāku, izveidots iecienītāko atpūtas vietu tops. Simple Pleasures kampaņā izstrādātāji iedvesmojušies no Milna radītā omulīgā lāča Vinnija Pūka, mudinot mūsdienu ģimenes baudīt atpūtu zem klajas debess, un apskatīt angļu vēstures un kultūras mantojuma objektus. 

Gandrīz puse britu respondentu teikuši, ka viņu spilgtākās brīvdienu atmiņas ir no pavisam vienkāršiem notikumiem – piknikiem, pastaigām brīvā dabā un smilšu piļu būvēšanas pludmalē turpat Anglijā. Tieši šādas atpūtas vietas arī iesaka jaunā kampaņa, un kurš gan cits, ja ne lādzīgais lācītis Vinnijs Pūks ar draugu Kristoferu Robinu, Sivēnu, Tīģeri un Ēzelīti varētu būt labāki ceļojumu biedri vienkāršai dzīves baudīšanai ar ģimeni.

Katra darbība atspoguļo galvenās tēmas A.A Milna visas pasaules bērnu iemīļotajā grāmatiņā par Vinniju Pūku. Elektroniski ceļvedis ar karti un aprakstiem bez maksas pieejams VisitEngland mājaslapā.

Lūk, 10 vietas un lietas, ko piedzīvot Anglijā.

1. Apmeklēt zivju restorānu un ieturēt vakariņas Blekpūlas promenādē, Lankšīrā.
2. Iedzert īstu angļu pēcpusdienas tēju Devonā.
3. Sarīkot pikniku pie lielākā Anglijas ezera – Vindermera.
4. No sirds izkāpelēties pa akmeņiem Trejernonas līcī (Treyarnon Bay), Kornvolā.
5. Nakšņot teltīs Ņūforestā, Hempšīrā.
6. Piedzīvot pārsteigumu un brīnīties Stonhedžā.
7. Pazaudēties labirintā pie Hemptonkortas pils Londonas apkaimē.
8. Doties pastaigā aiz Adriāna mūra, Nortambrijā (Northumberland)
9. Laivot Norfolkā un Safolkā.
10. Vērot pārsteidzošos putnus – Atlantijas tuklīšus Fārna salās (Farne Islands), Nortambrijā.

Jaunais ilustrētais ceļvedis ir izveidots speciāli ģimenēm ar maziem bērniem, un tajā mākslinieks Marks Burgess (Mark Burgess) radījis arī atbilstošu attēlu sēriju "Atgriešanās Simtjūdžu mežā".

Vinnijs Pūks vai arī vienkārši Pūks ir spēļu lācis, ko radījis angļu rakstnieks Alans Aleksandrs Milns. Pūka tēls pirmoreiz parādījās dzejas grāmatā Kad mēs bijām ļoti jauni (When We Were Very Young) 1924. gadā, tomēr pirmā grāmata par Vinniju Pūku tika publicēta 1926. gadā — "Vinnijs Pūks" (Winnie-the-Pooh) —, pēc diviem gadiem tika izdota grāmata "Jaunā māja Pūka Priedītēs" (The House at Pooh Corner). Savukārt grāmatas iedvesmotājs, lācītis no Londonas Zoodārza, ir dzimis tieši pirms 100 gadiem, 1914. gadā, bet pēc tam, kad tika nogalināta tā mamma, lācēns nokļuva zoodārzā, un tur to ieraudzīja arī Milns.

Latviski darbi par Vinniju Pūku ir apvienoti grāmatā "Vinnijs Pūks un viņa draugi", ko tulkojusi Vizma Belševica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!