Blakus Tutanhamona kapenēm novembrī tiks atvērta precīza to kopija, vēstī izdevums "Daily Mail".

Tādejādi tūristi nonāks morālas dilemmas priekšā - maksāt un ieraudzīt savām acīm oriģinālu vai arī dot savu artavu oriģināla saglabāšanā un apmeklēt kopiju.

Ēģiptes Senlietu augstākā padome pasūtīja Tutanhamona, Seta I un Nefertites (Nofretetes) kapeņu kopijas 2009.gadā, tādejādi cenšoties pagābt oriģinālus no tiem neatgriezeniskajiem bojājumiem, ko nodarīja lielā tūristu plūsma.

Tūristi telpās radīja temperatūras un mitruma līmeņa izmaiņas, kā rezultātā pastiprināti bojājās oriģinālais ģipša sienu krāsojums. Iespējams, ka drīzumā ieeja oriģinālajās kapenēs tiks vispār aizliegta, vēstī izdevums.

Kopiju izgatavošanu bija uzņēmusies Madrides kompānija "Factum Arte". Lai iegūtu maksimāli precīzu kopiju, tika izmantoti 3D skeneri. Intervijā BBC viens no kompānijas pārstāvjiem sacījis: "Cilvēkiem būs izvēle - viņi varēs apmeklēt 3000 gadus seno oriģinālu un vienlaicīgi izjust vainas apziņu, ka tieši viņu klātbūtne ir pie vainas tam, ka paša pēctečiem pēc 100 gadiem te vairs nebūs ko uzlūkot. Vai arī viņiem būs iespēja mierīgi aplūkot kopiju".

Speciālistu izveidotā Tutanhamona kapeņu kopija atradīsies netālu no plaši zināmā eģiptologa Hovarda Kārtera kādreizējās mājas un 800 metru attālumā no vietas, kur Valdnieku ielejā atrodas oriģināls. Tieši Kārters 1922. gadā atklāja Tutanhamona kapenes pie Augšēģiptes galvaspilsētas Tēbām.

Tutanhamons pārstāv Senās Ēģiptes valdnieku 18. dinastiju un dzīvojis  laikā, ko Ēģiptes vēsturē pazīst kā Jauno karalisti. Viņš par faraonu  kļuva deviņu gadu vecumā un paspēja valdīt vien aptuveni desmit gadus, līdz mira neskaidros apstākļos. Iespējams, tieši ietekmīgu padomdevēju dēļ īsajā periodā viņš paspēja radikāli mainīt valsts reliģisko politiku, kā arī galvaspilsētu pārvietoja uz Tēbām.

Tutanhamona oriģinālo kapeņu fotogrāfijas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!