Foto: Publicitātes foto

Ņemot vērā mainīgo drošības situāciju pasaulē, Ārlietu ministrija aicina savlaicīgi iepazīties ar informāciju par izvēlētā ceļojuma galamērķi. Ministrija vērš ceļotāju uzmanību, ka, tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam, vietās, kur vienlaikus uzturas liels cilvēku skaits, tostarp Ziemassvētku tirdziņos, var tikt paaugstināts drošības līmenis. Ārlietu ministrija aicina ceļotājus būt piesardzīgiem un modriem, kā arī ievērot vietējo varasiestāžu norādījumus.

Kā norāda Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija, populārākie galamērķi šajos Ziemassvētkos un Jaunajā gadā ir Ēģipte (Hurgada un Šarm eš Šeiha), Taizeme, Indonēzija (Bali), Šrilanka, Apvienotie Arābu Emirāti (Abū Dabī). Tāpat Latvijas valstspiederīgie svētkus plāno sagaidīt tuvējās kaimiņvalstīs – Igaunijā, Lietuvā un Polijā.

Ārlietu ministrija atgādina svarīgāko, lai ceļojums izdotos!

  • Pirms pieņemiet lēmumu par ceļojuma galamērķi, Ārlietu ministrijas mājaslapā precizējiet, vai uz konkrēto valsti ceļot ir droši, vai ir nepieciešama vīza, kā arī, kur to var noformēt.
  • Noskaidrojiet, kurās valstīs ir specifiski ieceļošanas vai uzturēšanās nosacījumi. Ievērojiet vietējos likumus un paražas!
  • Reģistrējieties Konsulārajā reģistrā. Ja ārvalstī radīsies ārkārtas situācija, Ārlietu ministrija varēs ar jums sazināties, lai noskaidrotu, kāda palīdzība nepieciešama.
  • Pārbaudiet ceļošanas dokumenta derīguma termiņu. Ja dokumenta derīguma termiņš, ceļojot ārpus Eiropas Savienības (ES), ir mazāks par sešiem mēnešiem, noformējiet jaunu dokumentu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Latvijas pilsoņi ES un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs, kā arī Šveicē, Melnkalnē, Serbijā, Bosnijā un Hercegovinā, Gruzijā, Moldovā var ieceļot arī ar personas apliecībām. Nepilsoņa pases turētāji var ceļot tikai ar pasi.
  • Iegādājieties privāto ceļojumu apdrošināšanu, kas segs transportēšanas izdevumus arī smagas saslimšanas gadījumā. Ja ceļojums plānots ES, EEZ valstīs vai Šveicē, tad papildus bez maksas noformējiet Eiropas Veselības apdrošināšanas karti (EVAK). Tā ir derīga trīs gadus un ļaus minētajās valstīs saņemt pirmo neatliekamo un nepieciešamo medicīnisko palīdzību tādā pašā apmērā, kādā tā tiek nodrošināta vietējiem iedzīvotājiem.
  • Lejuplādējiet viedtālrunī bezmaksas mobilo lietotni "Ceļo droši!", kas pieejama "App Store" un "Google Play". Tajā atradīsiet ceļotājiem noderīgu informāciju un padomus.
  • Ja ceļojuma laikā pazūd pase vai personas apliecība, tiekat apzagts, aizturēts vai nonākat ārkārtas situācijā, zvaniet uz Konsulārā departamenta diennakts (24/7) tālruni +371 26337711 vai rakstiet uz palidziba@mfa.gov.lv .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!