Foto: F64

Piektdien, 25. septembrī, astoņās pilsētās – Rīgā, Salaspilī, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Liepājā un Ventspilī – jau desmito reizi notiks Zinātnieku nakts, kuras tematika šoreiz ir gaisma. Zinātnieku nakts Latvijā notiks jau desmito reizi, un šogad to rīko Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju, vadošajām Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un citām ar pētniecību saistītām organizācijām.

Zinātnieku naktī ikvienam interesentam būs iespēja iesaistīties eksperimentos un interaktīvos zinātniskos pasākumos, kā arī izmēģināt dažādas iekārtas laboratorijās, kas parasti publiski nav atvērtas. Piemēram, Rīgas Stradiņa universitātē varēs uzzināt, kā gaisma palīdz atklāt un ieraudzīt baktērijas, savukārt Rēzeknes augstskola rīko interaktīvas nodarbības par gaismu.

Pēc vairāku gadu pārtraukuma plašākai auditorijai būs atvērts Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, kur tiks izgaismota Latvijas iedzīvotāju genoma datubāze. Tikmēr Rīgas Tehniskajā universitātē interesenti varēs piedalīties aizraujošās robotu darbnīcās. Zinātnieku nakts laikā būs atvērta arī jaunā Latvijas Universitātes (LU) ēka, kur notiks dažādas aktivitātes, kas saistītas ar gaismas lomu augu dzīvē un iežu pētījumos.

Foto: LETA

Nacionālajā Botāniskajā dārzā un LU Botāniskajā dārzā darbosies improvizētas laboratorijas un zinātnes šovs. Zinātniskus pārsteigumus sagādājis arī "Latvenergo" koncerna Enerģētikas muzejs, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Ventspils un Vidzemes augstskolas, kā arī Daugavpils Universitāte.

Aicinām bērnus, skolēnus un vecākus, jauniešus, studentus, seniorus un citus interesentus izmantot iespēju ielūkoties interesantajā un aizraujošajā zinātnieka dzīvē un no jauna atklāt lietas, bez kurām mūsu ikdienas dzīve šodien vairs nav iedomājama un kuras mums ir pieejamas, pateicoties zinātnes sasniegumiem. Iespējams, šajā naktī izdosies pat mazliet ielūkoties nākotnē, iepazīstoties ar jaunām tehnoloģiju idejām, kas ar zinātnieku palīdzību var ienākt mūsu sadzīvē.
Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts pasākums, kas šogad notiek 24 Eiropas valstīs un vairāk nekā 300 pilsētās, saistošā veidā skaidrojot zinātnes sasniegumus un ļaujot ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos. Šie ir zinātnes svētki, kad vienā vakarā ikvienam interesentam ir sniegta iespēja uz brīdi kļūt par zinātnieku.

Ar pilnu Zinātnieku nakts pasākumu programmu var iepazīties VIAA mājaslapā.

Informācija par Zinātnieku nakti Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!