Foto: Publicitātes foto
Rezervējot automašīnu ārvalstu braucienos, ceļotāji nereti saskaras ar dažādiem pārpratumiem, kas rezultātā prasa negaidītas izmaksas un lieku laika patēriņu.

Automobiļu nomas un pilna servisa līzinga pakalpojumu sniedzējs "Avis" aicina pievērst uzmanību detaļām transportlīdzekļa rezervācijas, lietošanas un nodošanas laikā, lai izvairītos no starpgadījumiem. Uzņēmums apkopojis astoņus ieteikumus, kas ceļotājiem var palīdzēt orientēties auto nomas jomā.

"Par automobiļu nomu tūristi nereti domā vismazāk, jo lidojumu un viesnīcu rezervēšana ir galvenās rūpes. Vienlaikus tieši šajā solī ceļotāji regulāri "iekrīt", tādā veidā patērējot liekus laika resursus un saskaroties ar neplānotiem tēriņiem. Gadu gaitā uzkrātajā pieredzē esam novērojuši tipiskākās situācijas, ar kurām vēlamies dalīties, lai jebkura ceļotāja pieredzi padarītu vēl labāku," stāsta "Avis" Līzinga departamenta vadītāja Daina Kantāne.

Viena stunda virs rezervētā laika nozīmē papildus vienu dienu

Dienu skaits ir galvenā uzskaite, saņemot automobiļa nomas pakalpojumus. Gadījumos, kad rezervācija kaut par stundu pārsniedz diennakti, tad klāt tiek pierēķināta vēl viena diennakts (ja noma, piemēram, ir 25 stundas, tad veiktais aprēķins ir divu dienu apmērā).

Norādi lidojuma numuru

Ja galamērķī ierodies ar lidmašīnu un automašīnas saņemšana plānota uzreiz pēc ielidošanas, vienmēr norādi lidojuma numuru. Tas kalpos kā garantija, ja lidmašīna kavēsies, un automobiļa rezervācija netiks atcelta laikus neierašanās dēļ.

Svarīgākais – kārtīgi iepazīties ar nomas noteikumiem

Veicot rezervāciju, pievērs uzmanību nomas noteikumiem – katrā valstī tie mēdz atšķirties, it īpaši attiecībā uz maksājumiem. Ir vietas, kur var maksāt tikai ar kredītkarti, bet debeta karti nepieņem, savukārt premium un luksusa automobiļu grupām drošības nauda tiek ieturēta no divām kredītkartēm.

Vienmēr jārēķinās ar drošības depozītu, kā arī jāņem vērā noteikumi rezervācijas atcelšanai vai maiņai, termiņiem, izmaksām un arī nomas punkta darba laiku. Piemēram, saņemot automašīnu agri no rīta vai vēlu vakarā, var gadīties, ka par to jāmaksā papildus.

Nepieciešamos papildu pakalpojumus norādi jau pieteikumā

Gadījumā, ja nepieciešami papildu pakalpojumi, piemēram, bērnu sēdeklis, wi-fi vai GPS, noteikti atzīmē to pie rezervācijas. Ja ziemas periodā plānots apmeklēt kalnu reģionus, jāprecizē, vai būs nepieciešamas sniega ķēdes, kā arī jānoskaidro ziemas riepu politika konkrētajā valstī vai reģionā. Savukārt, ja plānots ar nomas automašīnu šķērsot attiecīgās valsts robežu, svarīgi noskaidrot, vai nav nepieciešamas papildus atļaujas un vai jārēķinās ar papildus izmaksām.

Kavēšanas gadījumā vienmēr ziņo un obligāti pārbaudi kopsummu

Ja nepaspēj laikus ierasties saņemt automašīnu, noteikti pirms tam brīdini nomas uzņēmumu, lai rezervācija netiktu atcelta. Savukārt, parakstot līgumu, vienmēr pārbaudi kopsummu – vai visi nepieciešamie pakalpojumi iekļauti un summa sakrīt ar iepriekš atrunāto. Tāpat atceries, ka vienmēr jābūt līdzi fiziskiem dokumentiem – ID kartei vai pasei, kā arī autovadītāja apliecībai.

Pirms brauciena veic sagatavošanās darbus

Saņemot automobili, pievērs uzmanību visiem bojājumiem un nofotografē tos tā, lai ir atzīme par lokāciju un laiku. Tāpat pārbaudi, vai bāka ir pilna un kāds ir automobiļa nobraukums, it īpaši, ja rezervācijā ir nobraukuma ierobežojumi. Piefiksē, kur norādīta nomas punkta kontaktinformācija, savukārt, pirms uzsāc braukšanu, noskaidro ātruma limitus pilsētās un ārpus tām.

Ceļa satiksmes negadījumā vienmēr sauc policiju


Ja konstatē kādas problēmas ar automobili, nekavējoties ziņo par to nomas punktam, savukārt, ja noticis ceļa satiksmes negadījums, vienmēr sauc policiju, lai tiktu sastādīts protokols. Īpašu uzmanību automobilim pievērs tirdzniecības centru un citās publiskajās stāvvietās, kur tas var viegli tikt saskrāpēts. Tāpat vienmēr ievēro ceļu satiksmes noteikumus, jo soda gadījumā nāksies samaksāt gan soda maksu, gan arī administratīvās izmaksas, kas var sasniegt 30–60 eiro par katru sodu.

Esi klāt automašīnas pārbaudē nodošanas brīdī


Automašīna jāatgriež ar pilnu bāku, lai nebūtu jāpiemaksā par tās uzpildīšanu. Turklāt, ja automašīna tiek atgriezta nomas darbalaikā, tu vari prasīt, lai to pārbauda kopā ar tevi un saņemšanas lapā atzīmē nodošanas laiku un datumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!