Parīze ir viens no ceļotāju iemīļotākajiem galamērķiem, jo īpaši vasarā, kad ar īpašu baudu var nesteidzīgi malkot kafiju un svaigi ceptus kruasānus Eifeļtorņa pakājē. Tiesa, Parīze ir ne vien skaista, bet arī ārkārtīgi dārga, tāpēc, plānojot ceļojumu, lieti noderēs šis saraksts - astoņas ekonomiskas Parīzes viesnīcas  un restorāni.

Simpātiskas, salīdzinoši lētas viesnīcas var atrast teju visos labākajos Parīzes rajonos. Daudzas no tām ir pilnībā no jauna pārbūvētas un iekārtotas, tāpēc nav jābažījas, ka istabā būs izgulēta gulta, apšaubāma paskata tapetes. Savukārt, ja esat nolēmuši pusdienot pilsētā, tad ir vērts tomēr mēģināt ēst tāpat kā vietējie, gardēžu maltītes pietaupot īpašiem gadījumiem.

Viesnīca "Regyn's Montmartre"

Lieliska vieta, ja vēlies izkāpt no gultas tieši slavenajā Montmartras kņadā. Gleznainā Montmartra ir gluži kā "piebērta" ar privātmājām un mākslinieku studijām, tajā atrodas arī lieliski ēdienu veikali, dzīvelīgi bāri. Viesnīcas stils - ar ēkas balto fasādi - ir nepretenciozs un ārkārtīgi parīzisks.

Kompaktās, dzīvespriecīgās istabas nesen no jauna iekārtotas klasiskā franču stilā, ar sniegbaltu vannas istabu, dažās no kurām ir pat vanna. 

Cena, sākot no 80 eiro, par brokastīm jāmaksā atsevišķi - 8 eiro.
Adrese -18 place des Abbesses, 75018 Paris

Viesnīca "Solar Hotel"

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viesnīca atrodas dzīvojamo namu rajonā Montparnasā, kas ir pieņemami, ja vēlies izbaudīt īstu parīziešu Parīzi. Viesnīcas īpašnieks Franks Lavāls vienmēr ir šeit un gatavs stāstīt par savu dzīves misiju. Viesnīcas klientiem pieejami datori ar interneta pieslēgumu un arī velosipēdi, kurus var aizņemties. Mazliet neierastas šķiet spilgti zilās gleznas un zilie paklāji, taču gultas ir ļoti kvalitatīvas, turklāt katrā no istabām ir vannas istaba ar dušu. Ekoloģiskas brokastis ir iekļautas viesnīcas cenā - vietējo ābolu sula un svaiga maize no tuvējās beķerejas.
Cena, sākot no 82 eiro, ieskaitot brokastis.
Adrese - 22 rue Boulard, 75014 Paris

Viesnīca "Familia Hotel"

Šī viesnīca ir klasisks mazbudžeta piedāvājums Parīzē, kas ļauj baudīt pilsētas kreisā krasta atmosfēru un lielisku atrašanās vietu - tuvu centram. Viesnīca atrodas īsas pastaigas attālumā no Parīzes Dievmātes katedrāles, kā arī citiem ievērojamiem objektiem, tūristu iecienītais Le Marais rajons arī izvietots tepat līdzās. Viesnīca iekārtota 1860.gadu Hausmaniskā ēkā, tā noteikti nav viesnīca tiem, kas vēlas redzēt izsmalcinātu dizainu, bet drīzāk tiem, kuri meklē mājīgumu. 

Viesnīcā ir 30 istabas ar gaisa kondicionētājiem, gravētām ķirškoka gultām un skapjiem. Brokastīs - svaigi kruasāni un kraukšķīga bagete, kas tiek pasniegta mājīgā Viktorijas laika stila ēdamistabā.
Cena, sākot no 88 eiro, ieskaitot brokastis

Adrese: 11 rue des Ecoles, 75005 Paris

Viesnīca "Jeanne d’Arc"

Viesnīca ar lielisku atrašanās vietu - tūristu iecienītajā Marais rajonā, ļaujot ātri piekļūt slavenākajiem Parīzes apskates objektiem. Recepcijas darbinieki ir nepiespiesti un atsaucīgi. Gandrīz visas istabas ir nesen no jauna iekārtotas, ar apgleznotām mēbelēm, aizkariem, krāsotām sienām un svaigi remontētām vannas istabām. Lielākā daļa numuru ir pietiekami lieli, lai tajos varētu nakšņot trīs četri cilvēki. Tas lieti noder, dodoties ceļojumā ar ģimeni.
Cena, sākot no 100 eiro, par brokastīm jāpiemaksā 8 eiro.
Adrese: 3 rue de Jarente, 75004

Viesnīca "Mama Shelter"

Viesnīca atrodas netipiskā pilsētas daļā, taču tai ir Filipa Starka veidots interjers. Mūždien pilnais un darbīgais viesnīcas bārs un restorāns "Mama Shelter" ir aizsācis jaunu dizaina pieeju arī citās ekonomiskajās nakšņošanas vietās Parīzē. Šai vietai piemīt urbāns stils, ar atsegtiem, raupjiem koka griestiem, kas apzīmēti grafiti stilā. Viesnīcai piemīt īpaša noskaņa. 

Neraugoties uz to, ka viesnīca ir salīdzinoši lēta, liela uzmanība pievērsta apkalpošanai. Te strādā jauni, entuziasma pilni darbinieki un konsjeržs, kas ieteiks interesantākos pasākumus un izstādes, kurus vērts apmeklēt. 
Cena, sākot no 113 eiro, par brokastīm jāmaksā 16 eiro.
Adrese - 109 rue de Bagnolet, 75020.

Viesnīca "Arvor Saint-Georges"

Viesnīca piesaista klientus mājīgās atmosfēras dēļ, tās interjerā veikli un prasmīgi samiksēts ikdienišķais ar izsmalcināto. Salona bārā var atslābināties un pašķirstīt mākslas albumus vai arī spēlēt galda futbolu, te izvietotas vāzes ar svaigiem ziediem un gaiteņos ir plaukti ar lasāmvielu, kuru var aizņemties. Istabas ir labi vēdinātas, sienas - balti krāsotas ar vienu kontrastējošu sienu citā krāsā. Viesnīcas istabas ir personalizētas, tajās atrodas vintāžas mēbeles - krāmu tirdziņos atrastas kumodes un tualetes galdiņi, kā arī oriģinālas fotogrāfijas. 

Cena, sākot no 113 eiro, par brokastīm jāmaksā 14 eiro.
Adrese: 8 rue Laferriere, 75009

Viesnīca "Joyce"

Arhitekts Filips Meidenbergs (Philippe Maidenberg) savu savdabīgo rokrakstu pakāpeniski ieviesis daudzās Parīzes viesnīcās, Joyce nav izņēmums. Recepcijas galdiņš veidots no kaudzē sakrautiem Eifeļa torņiem, savukārt parketā iestrādātas mirguļojošas optiskās šķiedras. Brokastis tiek pasniegtas piemīlīgā stiklotā atpūtas telpā, vairākums ēdienu ir no ekoloģiskiem produktiem gatavoti. Dienas laikā viesi paši sev var pagatavot kafiju, tēju, un baudīt bezalkoholisko dzērienu bez maksas.
Cenas, sākot no 120 eiro, ieskaitot brokastis.
Adrese: 29 rue La Bruyere, 75009

Viesnīca "Michelet Odéon'

Viesnīca atrodas vienā no pilsētas visskaistākajiem laukumiem, no kura paveras skats uz piemīlīgo 18.gadsimta Théatre de l'Odéon. Viesnīcas interjers ir svaigs un mūsdienīgs, ar izsmalcinātu apdari siltos toņos. Istabas pilnīgu rekonstrukciju piedzīvojušas pirms četriem gadiem, te ir dabiskas koka mēbeles, paklāji ar tīģerādas uzdruku, labi apgaismotas, modernas vannas istabas. Teicamas brokastis bufetē tiek pasniegtas plašā, gaišā ēdamistabā pirmajā stāvā.
Cena, sākot no 121 eiro, par brokastīm jāmaksā 10 eiro.
Adrese: 9 place de l'Odéon, 75006

Kur Parīzē var nobaudīt pusdienas, nemaksājot vairāk par 25 eiro?

Lielākajai daļai "lēto" restorānu ir kvalitatīva pusdienu ēdienkarte, turklāt no trim ēdieniem var pasūtīt divus, savukārt desertu dalīt ar pusdienu biedru. Parīzes krāna ūdeni, kas ir labas kvalitātes, pasniedz bez maksas, tāpat kā svaigi ceptu maizi. Maksa par apkalpošanu iekļauta cenā, tāpēc tējas nauda oficiantiem nav jāatstāj.

Kafejnīca "Breizh Cafe"

Šī ir vieta, kas izaudzinājusi pankūku gardēžus. Kafejnīcas pankūkas nav tik lētas kā tradicionālās krepes, taču savā kvalitātē - krietni pārākas. Lielākoties šo vietu apmeklē ir Parīzes rajona Marais iedzīvotāji. Izvēle ir plaša - gardās galetes vai saldās krepes, pankūkas var baudīt ar olām, vai sieru, vai šķiņķi, bet pieejami arī īpaši radoši pagatavoti piedāvājumi.
Cena par pankūku no 6 eiro.
Adrese - 109 rue Vieille-du-Temple, 75003
Virtuve - franču, veģetārā.

Restorāns "Au Zaganin"

Šī vieta reiz bija pamiris kakts, taču tagad ir atdzīvojusies, pēc tam, kad tikusi pārveidota 40.gadu ambient atmosfērā, te arī notiek dažādi mākslas šovi. Ēdienkartē ir trīs ēdienu piedāvājums maltītei (līdz plkst.21.00), īpaši iesaka nobaudīt sarkano kefale sautējumu no pipariem un baklažāniem, teļa nieres sinepju mērcē. Vīnu kartes piedāvājums nav plašs, toties ļoti labs, lielākoties dominē ekoloģiskie vīni. "Au Zaganin" ir sevišķi populāra vieta, lai baudītu vēlās brokastis nedēļas nogalē.
Adrese - 81 rue de Rochechouart, 75009.
Cenas - fiksētas cenas par vēlajām brokastīm no 19,50 eiro, par pusdienām - 15 eiro, par vakariņām - 18,50 eiro.

Restorāns "Jeanne B"

"Jeanne B" atrodas uz ielas, kas vijas augšup Mantmartras pakalnā. Restorānā ir ļoti jauka apkalpošana. Klasiskais piedāvājums - cepta Challans vista, bet var pasūtīt arī gliemežus vai omāru sviestmaizi kopā ar ceptu jēru, piedāvājumā arī dažādi pīrāgi un sacepumi. Restorānā ir arī kulinārijas nodaļa un pārtikas veikals, kur var iegādāties sieru, mājās gatavotus desertus, delikateses un kūkas līdzņemšanai.
Adrese - 61 rue Lepic, 75018
Cena par maltīti, sākot no 15 eiro par pusdienām un no 23 eiro par vakariņām.

Bistro "Chez Omar"

Vintāžas stilā iekārtotajā bistro jūs sagaidīs draudzīgi viesmīļi un uzmundrinoši eklektiskas vakariņas. Te parasti ieturas Marais rajona galeriju saimnieki, modes industrijas pārstāvji. Galvenā ēdienu sastāvdaļa šeit ir labi pagatavots kuskuss ar, piemēram, grilētu jēra kebabu, ēdienkartē ir piedāvājums arī veģetāriešiem. Ēdienreizi ieteicams noslēgt ar austrumu saldumiem un kūkām, vai ar zemenēm un krēmu, un piparmētru tēju.
Adrese: 47 rue de Bretagne, 75003
Cenas sākot no 12 eiro.
Virtuve - Dienvidāfrika.

Restorāns "L'Encrier"

"L'Encrier" atrodas tieši aiz Promenade Plantee parka, vēsturiskajā mēbeļu ražotāju rajonā. Šī ir viena no Parīzē vislabāk uzturētajām ekonomiskajām kafejnīcām nu jau pēdējos 20 gadus. Galvenokārt te nāk vietējie, kas saspiežas ap vienkāršajiem koka galdiem, uz kuriem tiek piedāvātas visai cienījamas ēdienkartes, var pasūtīt franču virtuvi ar dienvidrietumniecisku piesitienu. Piemēram, bumbierus ar zilo sieru, pīles, gatavotas savos taukos un zoss krūtiņa, kā arī izcilus šokolādes eklērus.

Adrese - 55 rue Traversiare, 75012
Cena - fiksēta cena par pusdienām - no 15 ceiro, vakariņām - no 18 eiro.

Bistro "Le Bistro des Dames"

Šīs ēstuves noformējumā valda liels gleznu un plakātu juceklis, bet pagalmā ir mežonīgs tropisks dārzs, kas bistro piešķir bohēmisku noskaņu. Mākslinieciskā un draudzīgā atmosfērā te var baudīt mājās gatavotu ēdienu un mājas vīnus. Bistro specializējas lēni gatavotos sautējumos, tāpat var pasūtīt maigus cūkas vaidziņus, vai arī jēra sautējumu ar sezonas dārzeņiem, vai arī dienas zivi, milzīgu salātu porciju, labus desertus. 

Adrese - 18 rue des Dames, 75017
Cena - par pusdienām vai vakariņām, sākot no 21 eiro

Restorāns "L'Ecurie"

Te ir jāiegriežas, ja meklējat sulīgu steiku un mājīgu atmosfēru. Pusdienu vai vakariņu piedāvājumā ir izcils trīs ēdienu komplekts - ieteicams pasūtīt grilētus steikus un mājās gatavotus kartupeļu čipsus. Par spīti tam, ka restorāns atrodas tūristu iecienītajā pilsētas daļā, netālu no Sorbonnas un Henrija IV liceja, vismaz puse apmeklētāju ir parīzieši.
Adrese - 2 rue Leplace, 75005
Cena par pusdienām un vakariņām, sākot no 17 eiro.

Kafejnīca "Bistrot du Peintre"

1902.gadā būvētajai jūgendstila ēkai, kur ierīkota šī kafejnīca-bistro, ir burvīgi kokgriezumi un flīžu dekori ar alegoriskām vasaras un pavasara figūrām. Šo vietu iemīļojuši ļoti daudzi tūristi, jo te patiešām ir apmierinoša un nedārga virtuve. Var pasūtīt gan gliemežus, gan vīnā vārītas olas, steiku, tāpat arī interesantus salātus un vēl virkni citu gardumu. Ko sev tīkamu atradīs ikviens apmeklētājs.
Adrese - 116 avenue Ledru-Rollin, 75011
Pusdienas un vakariņas izmaksās ap 23 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!