Alūksnes novada Jaunlaicenes pagastā noslēgusies Dēliņkalna skatu torņa būvniecība un tas ir atvērts apmeklētājiem. Šomēnes plānots organizēt arī torņa atklāšanas pasākumu, vēsta novada pašvaldības pārstāve Evita Aploka.

Dēliņkalns ir augstākais Alūksnes augstienes paugurs, kura absolūtais augstums pēc Dabas aizsardzības pārvaldes datiem sasniedz 271,5 metrus, relatīvais augstums - vairāk nekā 70 metru. No kalna dienvidu nogāzes paveras skaista, mežiem apaugušu pauguru un pļavu mozaīkainava.

Dēliņkalna skatu tornis ir 27 metrus augsts, un tā virsotnē atrodas skatu platforma ar binokli. Tornis ir aprīkots ar apmeklētāju skaitīšanas ierīci. Savukārt pie ceļa, kas ved uz torni, izbūvētas labierīcības apmeklētājiem, izvietots informatīvais stends un izveidots automašīnu stāvlaukums. Alūksnes novada pašvaldība aicina automašīnas atstāt stāvvietā un augšup līdz tornim doties kājām.

Torņa būvniecība notika Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektā "Aizsargājamo ainavu apvidus "Veclaicene" infrastruktūras uzlabošana antropogēnās slodzes mazināšanai un pieejamības nodrošināšanai". Darbus saskaņā ar iepirkumu procedūras rezultātiem veica SIA "Smart Energy" un SIA "Livland Group", norāda Aploka. Būvdarbu izmaksas bija 310 995 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!