Foto: Natālija Hlapkovska, Kiur Kaasik, Orestas Gurevičius
Gatavojoties Ziemassvētku un Jaunā gada svinībām, Baltijas valstu galvaspilsētas izrotājušas neticami krāšņas egles. Kamēr līdz svinībām vēl kāds laiks vēl gan jāpagaida, tikmēr balso par savu favorītu. Kura eglīte šogad uzvarēs?

Rīga


Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

Rīgas galveno Ziemassvētku egli Doma laukumā iededza 27. novembrī bērnu un jauniešu vokālais ansamblis "Kolibri", savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis klātesošos uzrunāja ar video starpniecību.

Tāpat ziņots, ka pēc divu gadu pārtraukuma svētdien Doma laukumā oficiāli durvis vēra tradicionālais Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš. Tas darbosies līdz 1. janvārim, un tajā varēs iegādāties dāvanas, sajust Ziemassvētku atmosfēru un baudīt kultūras programmu.

Doma laukuma tirdziņā darbosies vairāk nekā 80 tirgotāju, amatnieku, mājražotāju un rokdarbnieku, kas piedāvās iegādāties gan Ziemassvētku dāvanas, gan nobaudīt ēdienus un dzērienus.
Latvijas amatnieki piedāvās dažādus vietējos darinājumus – rotas, rotaļlietas, aitādas izstrādājumus, adījumus, stikla izstrādājumus, sveces, produkciju no bišu vaska, ēdamas un dzeramas dāvanas un suvenīrus.

Līdztekus tradicionālajiem svētku ēdieniem un dzērieniem – piparkūkām, grauzdētām mandelēm, pelēkajiem zirņiem, štovētiem kāpostiem un karstvīna – būs baudāmi arī tādi ēdieni un dzērieni kā plovs, borščs, beļģu vafeles, pildītas pankūkas, Latvijā ražoti vīni.

Viļņa


Foto: DELFI

Viļņa kopš 2015. gada atteikusies no lielas dzīvās egles uzstādīšanas un koncentrējas uz skulpturālām kompozīcijām no gaismām un eglīšu lampiņām. Šā gada kompozīcija ir trīsstāvīga torte 25 metru augstumā un 22 metru diametrā. Tortes kontūra "izzīmēta" ar gaismas virteni baroka stilā, kuras garums ir 10 kilometri. "Tortes" trīs baltās kārtas izrotātas ar dekoratīvām svecēm, un katras iekšpusē ir noslēpta zelta pērle. Pati Ziemassvētku skaistule veidota no 6000 egļu zariem.

"Kas tā par dzimšanas dienu bez tortes – tā ir sena tradīcija. Agrāk cilvēki ticēja, ka sveces simbolizē dzīves gaismu, bet to dūmi debesīs nogādā cilvēku vēlēšanās. Tortes iekšienē vienmēr slēpies kāds pārsteigums – monēta vai gredzens, kas nesīs atradējam laimi visa gada garumā. Mēs ceram, ka Viļņas svētku torte un pārsteigums tajā uzlabos apmeklētāju noskaņojumu un ļaus piepildīties viņu kvēlākajiem sapņiem," saka instalācijas autors Dominiks Koncevičs.

Šogad egles iedegšana sapulcēja rekordlielu apmeklētāju skaitu, jo pandēmijas laikā divus gadus pēc kārtas masu pasākumi pie svētku egles bija aizliegti.

Vecpilsētā darbu sākusi Ziemassvētku pilsētiņa, kurā var izbraukt ar Ziemassvētku vilcieniņu: pieaugušie par 3 eiro, bērni līdz 90 centimetru garumam – bez maksas. Atšķirībā no Rīgas, kur Ziemassvētku tirdziņš ieplānots tikai līdz 1. janvārim, Viļņā svinēs līdz 8. janvārim. Bijušā Lukišku cietuma pagalmā no 1. decembra darbosies slidotava. Kafejnīcā "Mano guru" Viļņas ielā būs Ziemassvētku vecīša rezidence, kur bērni ar rūķiem varēs cept un izrotāt cepumus, gatavot sveces un cienāties ar tēju.


Tallina


Foto: KIUR KAASIK / DELFI

Atbilstoši tradīcijai, kas ir jau 580 gadus sena, Rātslaukumā uzstādīta svētku egle – šogad valsts galvenās Ziemassvētku egles augstums ir 15 metri. To rotā zeltītas bumbas un gaismas virtenes, kas mirdz aukstos un siltos toņos.

Svinīgā egles iedegšana notika 25. novembrī, un to pavadīja gaismas priekšnesums, kad dots nosaukums "Laiks lido" ("Tempus fugit").

Ziemassvētku tirdziņš svētkiem rotātajā Rātslaukumā darbosies līdz 8. janvārim katru dienu no pulksten 10 līdz 20 (karstos dzērienus varēs iegādāties līdz pulksten 22). Šogad Ziemassvētku tirdziņš Tallinā vakaros būs atvērts ilgāk, lai viesi pagūtu nobaudīt Ziemassvētku ēdienus un karstos dzērienus. Vēl viens pārsteigums apmeklētājiem – jauns skatuves noformējums, kur brīvdienās notiks dažādu kultūras programmas pasākumi.

Līdz pat pēdējai tirdziņa dienai Rātslaukumā būs sastopams Ziemassvētku vecītis – savā mājiņā viņš gaidīs bērnus, kas gribēs noskaitīt dzejolīti. Vēstules ar dāvanu vēlmēm kārotāji varēs iemest pastkastītē uz vecīša mājiņas sienas. Mazuļiem, savukārt, būs iespēja vizināties kādā no trīs šogad uzstādītajiem karuseļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!