Foto: Privātais arhīvs

Mazais šaursliežu bānītis ir vienīgais regulāri kursējošais šaursliežu vilciens ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā. Ik gadu tiek svinēti Bānīša svētki. Arī šogad 4. septembrī, ikviens būs gaidīts Gulbenes novadā – Gulbenē, Stāmerienā un Kalnienā, lai svinētu Gulbenes-Alūksnes bānīša 118. dzimšanas dienu "Bānīša svētki četrās stihijās".

Šogad svētku apmeklētājiem būs iespēja baudīt ne tikai mūziku, mākslu un maģiju, bet arī pieredzēt dažādus pārsteigumus Gulbenē, Stāmerienā un Kalnienā. Bānīša svētki šogad aizritēs zem četru dabas stihiju – gaisa, ūdens, zemes un uguns – zīmes.

Svētku apmeklētāji no pulksten 10 būs gaidīti Gulbenes dzelzceļa stacijas apkārtnē. Šajā dienā savu 3. dzimšanas dienu svinēs arī izglītojošais un interaktīvais centrs "Dzelzceļš un Tvaiks", kas atrodas vēsturiskajā Gulbenes dzelzceļa stacijas ēkā. Ikvienam šeit būs iespēja piedalīties spēlēs, radošajā darbnīcā, vērot burvju mākslinieka trikus, fotografēties un baudīt dzimšanas dienas kūku. Dodoties otrpus stacijas ēkai un sliežu ceļiem, varēs ielūkoties galvenā svētku vaininieka – Bānīša – depo, apskatīt griezuli un pavizināties ar drezīnām.

Pulksten 13 Bānītis ar tvaika lokomotīvi "Ferdinands" priekšgalā dosies ceļā, lai pulksten 13:30 piestātu ūdens pieturā – Stāmerienes stacijā. Stāmerienā svētku aktivitātes varēs baudīt līdz pulksten 18. Tur norisināsies Ferdinanda tirgus, elektromobiļu salidojums, atklātais treniņš "Skrējiens apkārt Stāmerienas ezeram", pie Stāmerienas pils – ziedu izstāde un pikniks pils parkā.

Īpašs piedāvājums šajā svētku reizē gaidīs zemes pieturā – Kalnienas stacijā, kur no pulksten 13:45 līdz 17:15 darbosies pop-up restorāns, kura ēdienkartes pamatā būs Kalnienas produkti. Būs iespēja degustēt vīnu un ļauties mūzikas, mākslas un maģijas baudīšanai. Pasākums būs par maksu, ieeja – ar Covid-19 sertifikātiem.

Kad pulksten 18 Bānītis tiks sagaidīts atpakaļ Gulbenē – uguns pieturā, svētku apmeklētāji tiks aicināti doties izzināt Viestura ielu, kas šoreiz visiem atklāsies vēl nebijušā ampluā. Līdz pat pulksten 2 ielas garumā tur valdīs īpaša noskaņa, sola organizatori. No pulksten 18 līdz 22 apmeklētāji varēs izgaršot un lutināt savas garšas kārpiņas ar Mājas kafejnīcu dienas dalībnieku piedāvāto produkciju. Ielas garumā būs izvietoti galdiņi, pie kuriem varēs ērti apsēsties un priecāties par svētku atmosfēru, ļaujoties ielu mākslas, gaismu un muzikāla noformējuma baudīšanai. Svētku noslēgumā – no pulksten 22 plānots grupu "Gapoljeri", "Dzelzs vilks" koncerti un uguns šovs (par ieejas maksu, ar Covid-19 sertifikātiem).

Detalizēta programma būs pieejama jau drīzumā www.gulbene.lv, www.visitgulbene.lv.

Svētku norises vietā ikviens tiek aicināts ievērot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus. Pasākumi un aktivitātes tiks filmēti un fotografēti, pasākumu un aktivitāšu laikā iegūtie video un foto materiāli tiks izmantoti publicitātes vajadzībām.

Viesojoties Gulbenes novadā, ikviens tiek aicināts baudīt Gulbenes novada tūrisma piedāvājumu, atklājot Gulbenes novada kultūrvēsturiskā mantojuma un dabas bagātības, izzinot vēstures lappuses piļu un muižu stāstos, baudot dabas skaistumu pastaigās, pārgājienos un velobraucienos, ļaujoties tūrisma uzņēmēju piedāvājumam – izgaršojot, sajūtot, izmēģinot ko jaunu. Vairāk informācijas meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!