Foto: F64, Natālija Hlapkovska
Pagājušā nedēļā "Tūrisma Gids" rīkoja tradicionālo balsojumu par to, kura egle skaistāka – Rīgā, Viļņā vai Tallinā. Šajā gadā uzvarējusi mūsu pašu, Rīgas skaistule! Bet, ja domājat, ka balsots pēc principa – lai vai kāda, bet mūsējā! – tad tie ir maldi!

Rīgas galvenā Ziemassvētku egle ne vienmēr bijusi tik simpātiska kā šogad (lai gan tai "izkosts" viens sāns, kā norādījuši kritiskākie vērtētāji), un mūsu rīkotajā balsojumā tā nekad nav ieguvusi Baltijas valstu galvaspilsētu skaistākās egles titulu. Nolēmām atsaukt atmiņā, kādas metamorfozes piedzīvojuši Ziemassvētku rotājumi un gada nogales pasākumi pēdējo piecu gadu laikā.

2017. gada izteiksmīgie rotājumi Doma laukuma eglē


Mūsu improvizētajā balsojumā togad egle ierindojās otrajā vietā.

Egles svinīgajā iedegšanas pasākumā 2. decembra vakarā piedalījās vairāk nekā 2000 iedzīvotāju, kas veica kopīgu laika atskaiti līdz notikumam, visu pavadīja svinīga mūzika.

Uz pasākumu bija ieradies kupls skaits ģimeņu ar bērniem un gados jaunāki iedzīvotāji, reizē starp klātesošajiem bija dažādu gadu gājuma cilvēki. Kā ierasts, rīdzinieki un pilsētas viesi izmantoja iespēju Doma laukuma Ziemassvētku tirdziņā baudīt karstvīnu, kā arī iegādāties dažāda veida ēdienus.

Foto: F64

Tāpat interesanti izmantoja iespēju klausīties bērnu ansambļa uz skatuves izpildītas dziesmas.

Līdz ar svētku egles iedegšanu darboties sāka arī Ziemassvētku tirdziņi Doma laukumā, Esplanādē un Līvu laukumā. Tirdziņos rīdzinieki un pilsētas viesi varēja iegādāties īpaši svētku laikam darinātus tautas lietišķās mākslas izstrādājumus, ierastos ziemas sezonas cienastus un svētku dāvanas, bet nedēļu nogalēs tirdziņu apmeklētājus priecēja koncerti un atrakcijas bērniem.


2018. gads. Eglītē zaķi un sēnes, bet piekājē – ļaužu pūļi

Foto: F64

Improvizētajā "Tūrisma Gids" balsojumā Rīgas egle ieguva pirmo vietu.

Togad Rīgai 50 eglītes izmaksāja 18 tūkstošus eiro. Četras slaidākās no tām sniedzās līdz pat 16 metru augstumā. Šīs egles tika novietotas 11. novembra krastmalas sadalošajā joslā pie Rīgas Tehniskās universitātes, Rātslaukumā, Doma laukumā un Centra sporta kvartāla rotaļu laukumā, Krišjāņa Barona ielā.

Līdz ar egles iedegšanas pasākumu tika atklāti arī Ziemassvētku tirdziņi, kas pulcēja lielas ļaužu masas.


2019. gads – Rīgas gaiļa atgriešanās un pēdējais gads pirms Covid-19

Foto: DELFI
Improvizētajā balsojumā: 3. vieta

2019. gada izskaņā Rīgas galvenā svētku egle, Doma laukumā tika rotāta ar spožām lampiņām, bet kā akcents egles galotnē uztupis gailis. Galvenās svētku egles, tostarp pie Akmens tilta un Rātslaukumā, bija 15 metrus augstas un to vecums sasniedza 30 līdz 35 gadus, toreiz vēstīja pilsētas galvas.

Apkārt eglei valdīja rosība – aktīvi darbojās svētku tirdziņš, kurā, kā allaž varēja iegādāties īpaši svētku laikam darinātus tautas lietišķās mākslas izstrādājumus, ziemas sezonas cienastus un dāvanas.


2020. gads – meža pasaka un Kraukšķītis

Foto: DELFI
Improvizētajā "Tūrisma Gida" balsojumā : 2. vieta

2020. gadā rīdziniekus svētku noskaņā ieveda egle "Kraukšķītis", kuras noformējumu radīja SIA "First service" un mākslinieks Kristaps Štobis. Egle bija dekorēta ar Ziemassvētku tematikai raksturīgiem objektiem un gardumiem, tostarp piparkūkām, dāvanu sainīšiem un lampiņu virtenēm.

Savukārt Rātslaukumā bija skatāma egle "Meža pasaka", kuru veidojusi SIA "United workshops" un mākslinieks Jānis Ezers. Kā jau iepriekš portālam "Delfi" pastāstīja Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļa, pilsētas dekorēšanai izvēlētās egles bija 15 līdz 17 metrus garas, aptuveni 30 gadus vecas.


2021. gads – izkosts robs un košas puansetijas

Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI
Improvizētajā "Tūrisma Gida" balsojumā: 1. vieta

Šogad Rīgas eglēs Ziemassvētku gaismas tika iedegtas 28. novembrī. Doma laukuma eglē ir uzziedējušas gan lielākas, gan mazākas Ziemassvētku zvaigznes puansetijas. Tās eglīti rotā sarkanos un sudrabainos toņos. Šie ziedi priecēs acis gan Vecrīgas apmeklētājiem, gan garāmgājējiem, tā vien vilinot pieiet un palūkoties uz eglīti visā tās krāšņumā.

Egle Rātslaukumā bagāti rotāta viduslaikiem raksturīgā stilā ar zelta pārklājuma elementiem – zvaigznēm un ornamentāliem motīviem, lai iekļautos Rātslaukuma vidē un ēku ansamblī. Arī 11. novembra krastmalā egle rotājas Ziemassvētkiem raksturīgos toņos.

Tāpat pašvaldība ir gādājusi par 16 eglēm, kas atradīsies dažādās pilsētas apkaimēs un par kuru rotāšanu rūpēsies pašu apkaimju iedzīvotāji, kā arī par 22 Ziemassvētku eglēm, kas rotāsies pie galvaspilsētas kultūras centriem, parkos, skvēros un laukumos. Pilsētā būs apskatāmas Ziemassvētku egles "Meža pasaka", "Rīgas gailis", "Zelta laterna", "Kraukšķītis", "Sakta", "Zeltīte", "Zvaigžņu egle" un daudzas citas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!