Vācijas galvaspilsētā sestdien notiks svinības, jo pagājuši tieši 25 gadi kopš Berlīnes mūra krišanas. Mūris, kas pilsētu mākslīgi sadalīja divās daļās, vēl joprojām ir dzīvs daudzu atmiņās, tādēļ šoruden Berlīnē paredzēti daudzi emocionāli notikumi. Savukārt jau mēneša beigās pilsēta pārvērtīsies par Ziemassvētku valstību – dažādos Berlīnes rajonos veselu mēnesi notiks aptuveni 60 dažāda lieluma, noskaņas un tematikas tirdziņi. Bet tie ir tikai daži nozīmīgi iemesli, kāpēc par šīs ziemas ceļojuma galamērķi izvēlēties tieši Berlīni.

1. Bez mūra jau 25 gadus – svinības, izstādes un tūrisma maršruti

Foto: Publicitātes foto

Berlīnes mūris bija 155 kilometrus gara siena, ko Vācijas Demokrātiskās republikas vadība lika uzcelt 1961. gadā, lai neļautu saviem iedzīvotājiem bēgt uz rietumiem. Tas bija melns notikums daudziem vāciešiem, jo tika šķirtas ģimenes un salauzti likteņi. Tādēļ, kad 1989. gada novembrī šī mākslīgā robeža, kas vienu valsti sadalīja divās daļās, tika miermīlīgā ceļā nojaukta un abas daļas atkal apvienotas, tie patiešām bija svētki.

Šogad, kad aprit 25 gadi, kopš mūra krišanas, Berlīnē vienu nedēļas nogali tiks izveidota simboliska gaismas robeža, ko veidos mirdzoši, balti baloni. Šī "Lichtgrenze" tiks ieslēgta 7. novembra vakarā un mirdzēs līdz pat 9. novembrim.

Tāpat par godu mūra krišanai izveidots arī riteņbraukšanas maršruts un aplikācija, lai iepazītu šo Vācijas vēstures posmu. Ņemot vērā, ka vēl iepriekšējā nedēļas nogalē Berlīnē gaiss iesila līdz 20 grādiem, iespējams, izīrēt riteni un izbraukt vismaz kādu no maršruta posmiem, nemaz nav slikta doma. Velosipēda īre šajā pilsētā izmaksā vidēji no 4 līdz 10 eiro diena un ir pat izdevīgāka nekā sabiedriskā transporta izmantošana.

Iespējams, daudzi Latvijā pat nenojauš, ka viens no "iecienītākajiem" bēgšanas ceļiem no Austrumberlīnes uz Rietumberlīni bija pa metro tuneļiem. Tādēļ līdz ar mūra uzcelšanu, un pat vēl ātrāk, Berlīnē daudzas no kādreiz darbīgām dzelzceļa stacijām kļuva par "spoku stacijām" jeb "asaru pilīm", jo Rietumberlīnes vilcieniem tām vajadzēja traukties cauri neapstājoties. Tajās bija arī robežsargu posteņi un pat sienas ar dzelzs durvīm, kuru atslēgas bija tikai pašiem svarīgākajiem cilvēkiem. Un tomēr, pat veselas robežsargu patruļas bēgušas prom pa šo ceļu, jo rietumnieku vilcienu mašīnisti, ieraugot cilvēkus tuneļos, ļoti labi saprata, kāpēc tie tur ieradušies un palīdzējuši bēgšanā. Daudzi no šiem stāstiem un arī "spoku staciju" fotogrāfijas apskatāmas īpašā izstādē Ziemeļu stacijā (Nordbahnhof).

Tāpat vēl mēnesi apskatāma aizraujoša izstāde "Pazemes Berlīne" metro stacijā "Gesundbrunnen", kur apskatāmi bunkuri, kas tika izbūvēti, lai pilsētas iedzīvotājiem būtu, kur glābties atomuzbrukuma gadījumā – šāda iespējamība "Aukstā kara" laikā šķita pilnīgi reāla.

Savukārt aviokompānija "airberlin" gatavojas interesentiem piedāvāt trīs vienreizējus lidojumus virs Vācijas galvaspilsētas.
Lidojumi tiks veikti 8. novembra pievakarē, gaisa kuģim "Bombardier Dash Q400" paceļoties no Berlīnes Tēgeles lidostas

2. Ziemassvētku tirdziņi visām gaumēm

Jau pēc nedaudz vairāk nekā divām nedēļām visa Berlīne iemirdzēsies tūkstošiem uguntiņās, visur smaržos karstvīns, piparkūkas un, protams, desiņas. Un ik uz stūra, vai vismaz gandrīz katrā dzelzceļa stacijas apkaimē būs pa Ziemassvētku tirdziņam, kas sāks darboties jau 24. novembrī.

Lielākie un iecienītākie, protams, ir Aleksandra laukumā, kur ap Poseidona strūklaku izveidotā slidotavā bērni spiegdami izbauda ziemas priekus, kamēr vecāki iestiprinās un meklē dāvanas, pie Operas, kur atrodami vismaz 15 veidu karstvīni, un Rietumberlīnes centrā pie vecās Ķeizara Vilhelma baznīcas, Potsdammer laukumā, kur, kā ik gadu, būs iespējams nošļukt uz kameras pa milzīgu slidkalniņu sešstāvu mājas augstumā, kas uzcelts pašā laukuma centrā, kā arī pie Šarlotenburgas pils, kur uz ugunskuriem tiek cepti laši, būdiņās tirgoti visdažādākie amatnieku gatavotie labumi, bet ratiņos pie bārdainiem vīriņiem iespējams iegādāties ēdamos kastaņus. Informāciju par visiem tirdziņiem var atrast šeit.

Tāpat visu Adventes laiku Berlīnes baznīcās iespējams noklausīties brīnišķīgus koncertus, un daudz kur pilsētā piedāvā noskatīties Ziemassvētkiem veltītus šovus bērniem.(piemēram, Wintergarten teātrī.)

3. Ziemā vajag siltumu – labākās saunas Berlīnē

Arī Berlīnē jau drīz kļūs vēsāks, un pēc izzinošas un interesantas dienas pilsētā, laba ideja kā relaksēties, ir apmeklēt kādu no neskaitāmajiem SPA un saunu centriem. Nebūs viegli izvēlēties, jo piedāvājums ir liels. Gan Rietumberlīnes, gan Austrumberlīnes centros ir vairākas viesnīcas, uz kuru jumtiem ir atpūtas centri, kuros var izbaudīt gan lielisku skatu, gan patīkamu atpūtu. Tāpat arī citos pilsētas rajonos var atrast dažādas saunas un pirtis, piemēram, turku pirts centru vai krievu pirtis, nemaz nerunājot par somu saunām.

Piemēram, Meridian Spa 9000 kvadrātmetros piedāvā izbaudīt deviņas dažādas pirtis, kā arī aromātiskas vannas, milzīgu baseinu uz ēkas jumta, kā arī burbuļvannu uz terases un daudz ko citu.

Savukārt Liquidrom relaksācijas centrā, kas atrodas nedaudz nostāk no centra, bet to ērti sasniegt ar pilsētas vilcienu jeb S-Bahn, ir astoņas pirtis, kā arī dažādi baseini gan telpās, gan ārā uz ēkas jumta. 

Bet, ja gribas apvienot iepirkšanos un atpūtu, tad lielākie veikali un arī Ziemassvētku tirdziņi ir Rietumberlīnes centrā ap Ķeizara Vilhelma baznīcu netālu no Zooloģiskā dārza, bet aiz baznīcas laukuma viegli atrast arī Europa Center, kurai uz jumta ir milzīgs Mercedes simbols, bet vienā no tās spārniem ierīkots brīnišķīgs SPA ar āra baseiniem uz jumta. No tā paveras brīnišķīgs skats uz pilsētu.

4. Ziemas dārzi un pilis

Laikā, kad ārā ir drēgns un koki jau pazaudējuši lapas, vērts apmeklēt Berlīnes lielās siltumnīcas – gan Botāniskajā dārzā, gan Potsdamas pils parkā, kā arī Zooloģisko darzu akvārijus un tropu mājas.

Botāniskais dārzs piedāvā apskatīt gan Āzijas un Āfrikas, gan Vidusjūras un Austrālijas augus un izbaudīt arī dažādus pasākumus milzīgajās siltumnīcās, kur zaļo ziemas dārzs. Tur nereti notiek, piemēram, simfoniskie koncerti (attēlā).

Savukārt Potsdamas Sansuī pils parkā esošā siltumnīca ir mazāka, bet ļoti jauka, turklāt tās apmeklējumu var apvienot ar abu parkā esošo piļu un arī ķīniešu namiņa apskati.

Berlīnē un tās apkaimē netrūkst piļu, kurās ziemā izbaudīt romantiku un vēstures majestātisko elpu. Tādas ir, piemēram, Šarlotenburga, Grūnevaldes medību pils, Bellevue pils Tīrgartena parkā, Frīdrihsfeldes pils, kā arī jau minētās Sansusī vai Cecīlienhofas pils, kur notika slavenā Potsdamas konference, kā arī vēl daudzas citas mazākas un lielākas aristokrātu rezidences un atpūtas vietas.

6. Berlīnes jumti un kāpnes

Berlīni ļoti labi var apskatīt un izbaudīt, uzkāpjot un uzbraucot dažādu augstceltņu "virsotnēs" vairākās pilsētas apkaimēs.

Piemēram, var sākt ar iecienīto televīzijas torni, tad doties uz Reihstāgu un bez maksas uzbraukt tā kupolā (vienīgi nedrīkst aizmirst pasi), tālāk pa 17. jūnija ielu var doties uz Siegessäule pieminekli - pašā Tīrgartena centrā, kur pa aptuveni 125 pakāpieniem iespējams uzkāpt tās pašā smailē, kas ir vienlaikus brīnišķīgi un nedaudz biedējoši, jo visapkārt pūš vējš un apmales neizskatās diez ko izturīgas. Pieminekļa pirmajā stāvā var apskatīt izstādi par Napaleona karu un Vācijas veidošanos.

Ja vēl ir spēks, noteikti vērts apmeklēt arī Teufelsbergas veco noklausīšanās staciju, kur var skaidrā laikā ir laba vieta saulrieta vērošanai, vai veco TV un radio torni, kurā kāpiens gan būs pārbaudījums pat ļoti labā sportiskā formā esošam cilvēkam. 

Tāpat, šādam mērķim var noderēt arī jumta terases, no kurām dažas strādā arī ziemā un ko var atrast šeit. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!