Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien, 10. martā, abu lielo Berlīnes lidostu darbinieki streiko, tādēļ atcelti desmitiem reisu uz un no Vācijas galvaspilsētas, tostarp arī nacionālās aviokompānijas "airBaltic" reisi uz un no "Tegel" lidostas un zemo cenu aviokompānijas "Ryanair" lidojumi uz un no Šonefeldas lidostu. Tāpat piektdien streiko darbinieki Helsinku lidostā, un arī uz turieni atcelti vairāki reisi. Pasažieriem ir tiesības prasīt aviokompānijām nodrošināt nokļūšanu galamērķī citā veidā.

Kā "TūrismaGids" pastāstīja pasažiere, kas šorīt ar "airBaltic" reisu pulksten 8.30 plānojusi lidot uz "Tegel" lidostu, zinot, ka Berlīnē paredzēts darbinieku streiks, vēl vakar vakarā un šorīt no rīta viņa zvanījusi uz aviokompānijas informācijas tālruni, kur viņai teikts, ka reiss nav atcelts, tādēļ ceļotāja tāpat kā citi pasažieri paredzētajā laikā ieradusies lidostā. Tur savukārt paziņots, ka lidojumi ir atcelti, bet viņai nodrošināta iespēja vakarā lidot uz Hamburgu un tālāk uz Berlīni doties ar vilcienu, kura 2. klases biļetes izmaksas kompensēšot aviokompānija.

Savukārt "airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags skaidroja, ka jau ceturtdien, 9. martā, aviokompānija apzvanījusi Vācijā esošos pasažierus, kam bijis paredzēts lidot šodien, lai aicinātu lidot uz Latviju 9. marta vakarā un izvairītos no neērtībām, ko šodien sagādā streiks. Aviokompānija nosūtījusi uz Berlīni lielāku lidmašīnu, lai uz Rīgu varētu atlidot vairāk pasažieru. "125 vietīgas lidmašīnas vietā nosūtījām 144 vietīgu. Šo iespēju izmantoja 20 cilvēki," skaidroja Vanags, piebilstot, ka līdz pat šim rītam noritējušas sarunas ar lidostas darbiniekiem Vācijā, tādēļ līdz pēdējam brīdim bijušas cerības, ka aviokompānijas reisi šodien notiks. "Tajā brīdī, kad vakar un šorīt teicām, ka reiss notiks, tā arī domājām," saka Vanags. Šodien aviokompānija arī nosūtīšot lielākas lidmašīnas uz Berlīnei tuvākajām – Prāgas un Hamburgas lidostām - lai varētu pasažierus pēc iespējas ātrāk nogādāt galamērķī. Pēdējā laikā jau vairākkārt streiki Eiropas pilsētās sagādājuši lielas problēmas aviopārvadātājiem un ceļotājiem.

"Streika dēļ lidsabiedrība "airBaltic" šodien atcēlusi sešus reisus, kas savieno Berlīni ar Rīgu un Viļņu. Kopumā šī Berlīnes lidostu virszemes apkalpošanas darbinieku streika dēļ ceļojumu plāni mainījušies teju 600 "airBaltic" pasažieriem," informē aviosabiedrība.

Foto: Reuters/Scanpix

10. martā atcelti visi trīs "airBaltic" izlidojošie reisi uz "Tegel" lidostu, tāpat arī reisi uz Rīgu. Atcelts arī reiss no Berlīnes Šonefeldas lidostas uz Rīgu un atpakaļ, ko nodrošina "Ryanair". Pasažieriem, kas bija paredzējuši lidot ar šiem reisiem, jāvēršas pie savas aviokompānijas, lai vienotos par kompensāciju, biļetes atgriešanu vai vēlamo nokļūšanu galamērķī.

Arī Helsinku lidostā 10. un 14. martā darbinieki streiko, liecina informācija lidostas mājaslapā, un atcelti vairāki, bet ne visi reisi no Rīgas uz Somijas galvaspilsētu. Pasažieriem jāseko līdzi informācijai lidostas mājaslapā.

Kopumā Eiropā šonedēļ atcelti teju 1500 lidojumi, aizkavēti aptuveni 10 tūkstoši lidojumu, kas ietekmējis vairāk nekā 1 miljonu ceļotāju, ziņo "Airlines 4 Europe" (A4E), kurā dalīborganizācija ir arī "airBaltic". Saskaņā ar "A4E" aplēsēm, gaisa satiksmes kontrolieru streiki Eiropas ekonomikai nodarījuši 12 miljardu eiro kaitējumu pēdējos septiņos gados.

10. martā no pulksten 4 rītā līdz 11. marta 5 no rīta streiko abu Berlīnes lidostu darbinieki. Lidostu darbinieku arodbiedrības vairāk nekā 200 biedri paziņojuši par streiku, protestējot pret darba samaksas noteikumiem. Arodbiedrība pieprasa celt algas par vienu eiro stundā tiem darbiniekiem, kuriem ir darba līgums vairāk nekā gadu. Pašlaik vidēji lidostas darbinieki saņem 11 eiro stundā, raksta "thelocal.de".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!