Foto: RIA Novosti/Scanpix

Dublinas Fēniksa parks lepojas ar Īrijas prezidenta oficiālo rezidenci, bet uz brīdi tās bija mājas arī 27 gadus vecajam Edijam Dūneram, kurš tur dzīvoja teltī ar saviem trīs suņiem. Tagad viņš tur plāno atgriezties, bet jau citā veidolā – kā gids ar veselu tūristu pulku, raksta "Reuters".

Kopš 2015. gada mājokļu īres cenas Īrijā augušas par 23 procentiem, kas ir lielākais procentuālais pieaugums Eiropas Savienībā, skaidro "Reuters". Arī šis ir viens no iemesliem, kāpēc daudzi nav spējuši nodrošināt nepieciešamos līdzekļus, lai samaksātu par pajumti, un palikuši bez mājām. Kā skaidrojusi bezpajumtnieku naktsmītņu organizācija, šobrīd bezpajumtnieku skaits sasniedzis 10 tūkstošus cilvēku.

"My Streets Ireland" ir viens no 1400 uzņēmumiem, kas risina sociālās un vides problēmas, vienlaikus gūstot peļņu, lai līdzekļus ieguldītu tālākā attīstībā. Uzņēmuma mērķis ir šī brīža situāciju vērst par labu, bezpajumtniekiem palīdzot iegūt jaunas prasmes un arī ienākumus. Projekta autori izveidojuši apmācības bezpajumtniekiem, lai viņi varētu kļūt par profesionāliem gidiem.

Tūres interesentiem būs pieejamas no marta vidus – tieši laikā uz Dublinas tūrisma sezonas sākumu. Gidi saņems 50 procentus no iekasēto biļešu apjomiem, savukārt pārējais tiks ieguldīts projekta tālākā darbībā.

Projekta pārstāvis Ostins Kembels pastāstīja, ka bija ar prieku palīdzēt izveidot šo shēmu, redzot cik maz iespēju ir cilvēkiem, kuri palikuši bez mājām. "Mēs vēlējāmies šo situāciju padarīt cilvēciskāku. Tas dod viņiem iespēju nopelnīt naudu un pastāstīt patieso bezpajumtnieku stāstu, neraugoties uz statistiku," viņš teic.

Arī iepriekšminētais Edijs ir gatavs pārmaiņām un izrādīt savu dzimto pilsētu interesentiem. "Es vēlos mainīt cilvēku skatījumu. Tikai tāpēc, ka tev nav māju, tas nenozīmē, ka tu esi slikts cilvēks – tev vēl joprojām ir laba sirds," teic Edijs. Viņš stāsta, ka trīs mēnešu apmācības, kas iekļauj arī stāstniecības spēju attīstīšanu, uzstāšanos publikas priekšā un radošo rakstīšanu, viņam ir devušas iespēju mainīt viņa dzīves kursu. "Es nekad pat nesapņoju, ka kas tāds notiks ar mani. Agrāk es domāju, ka es dzīvošu teltī visu savu atlikušo dzīvi, bet tagad es tieku apmācīts par profesionālu gidu. Cik lieliski ir tas?" sajūsmināts ir Edijs.

"My Streets" iedvesmojās no līdzīgas programmas Anglijā, kas tika izveidota 2014. gadā un līdz šim ir piedāvājusi tūres 10 tūkstošiem interesentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!