ASV dienvidrietumu daļā, Navaho indiāņu rezervātā netālu no Arizonas atrodas pasaulē apmeklētākais un un fotografētākais šaurais kanjons, kam dots Antilopes vārds, jo tā klinšu sarkanīgi brūnā nokrāsa atgādina antilopes kažoka nokrāsu.

Par Antilopes kanjona unikālo arhitektūru gādājuši ūdens un vējš, kas ilgus gadus bijuši vienīgie kanjona "īpašnieki". Neticami skaistais kanjons plašāku atpazīstamību un popularitāti iemantojis salīdzinoši nesen, jo tūristiem tas pieejams ir tikai kopš 1997. gada, kad iezemieši to iekļāva Navaho cilts rezervāta (Navajo Tribal Park) teritorijā, ļaujot citiem kāpt uz savas zemes.

Kanjona garums ir vairāk nekā 100 metri, bet ieeja tajā izskatās pavisam necila – kā šaura sprauga starp sarkanīgām klintīm. Navaho cilts indiāņi ir pārliecināti, ka aizai piemīt pārdabisks spēks un ārkārtīgi spēcīga iekšējās enerģijas plūsma. Maģisko atmosfēru apliecina arī kanjona fotogrāfijas - attēlos bieži vien parādās tādas gaismas un krāsas, kādas dzīvē cilvēka acis nav redzējušas.

Kanjonam ir divas atsevišķas daļas – Augšējais antilopes kanjons un Apakšējais antilopes kanjons. Augšējais kanjons, ko indiāņi sauc par "Tse bighanili" jeb "vietu, kur ūdens tek caur akmeņiem", ir ērtāk pieejams un populārāks - gandrīz ikviens, kam rodas šāda iespēja, vēlas klātienē redzēt fantastiskās gaismas spēles uz klintīm un iemūžināt tās gan savās atmiņās, gan fotogrāfijās. Apakšējais kanjons ("Hadistazi" jeb "spirāliskās klinšu arkas") ir šaurāks un ārkārtīgi bīstams - musonu sezonā tas mēdz applūst, stipra lietus gadījumā aiza piepildās ar ūdeni līdz pat augšai uz pirkstiem skaitāmu minūšu laikā, tādēļ to drīkst apmeklēt tikai profesionāla gida pavadībā, kurš zinās, kā rīkoties, ja draud briesmas.

Ekskursija pa Augšējo antilopes kanjonu gida pavadībā ilgst aptuveni pusotru stundu, savukārt Apakšējā kanjona apmeklējumam indiāņi atvēlējuši vienu stundu. Regulārās ekskursijas gida pavadībā vienam pieaugušajam izmaksās 25 ASV dolārus, bērnam vecumā no 5 līdz 11 gadiem - 10 dolārus. "Pīķa stundās" jeb laikā no pulksten 10 līdz 12 ekskursijas ir dārgākas - 40 dolāri pieaugušajam un 25 dolāri bērnam. Brauciena laikā navaho indiāņi apmeklētājus izglīto un izklaidē ar cilts leģendām un vēsturi, stāstiem par kanjona veidošanos un ģeoloģiju. Ja paveiksies, gids brauciena laikā priecēs arī ar flautas skaņām.

Fototūristiem ekskursijas ir nedaudz ilgākas un arī dārgākas. Samaksājot 80 dolārus, Augšējā Antilopes kanjonā fantastiskus kadrus var "medīt" veselas divas stundas.

Plašāku informāciju par Antilopes kanjonu var iegūt "Navajo Tours" mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!