Tikai 15 kilometru attālumā no Slovēnijas un Austrijas robežas, Juliāna (Jūlija) Alpos, mežu ieskauts, atrodas gleznainais Bledas ezers.

Tā krastā uz 130 metru augstas klints slejas viens no Slovēnijas simboliem – 1011. gadā romānikas stilā celtā Bledas pils. No tās paveras brīnišķīgs skats uz smaragdzaļo ezeru un kalniem. 

Savukārt ezera ūdeņi apskalo skaisto Bledas saliņu, kuras ievērojamākā ēka ir 17. gadsimtā celtā Debesbraukšanas baznīca. Tā tiek uzskatīta par ļoti romantisku vietu, un kā nu ne, ja visa apkārtne vairāk atgādina pastkarti nekā realitāti. Ticējums vēsta, ka, lai laulība būtu ilga un laimīga, jaunajam vīram uz rokām jāuznes līgava visus 99 pakāpienus no piestātnes līdz pat baznīcai. Pērn šajā baznīcā notikušas 55 kāzas, bet šī ir arī ļoti populāra vieta, ko apmeklē jaunlaulātie, lai dotos pie "vēlēšanās zvana".

Gandrīz visu gadu pa ezeru var braukt ar laivām, ko var iznomāt vairākās vietās. Vasarās šī ir ļoti iecienīta peldēšanās vieta – viena no populārākajām pludmalēm atrodas tieši pils pakājē. Arī līdz saliņai nav grūti aizpeldēt. Turklāt termālie avoti, kas atrodas ezera ziemeļaustrumos, ūdeni vasarā sasilda līdz pat 23 grādiem pēc Celsija. Ūdens no šiem avotiem apgādā arī trīs tuvējo viesnīcu peldbaseinus. Savukārt ziemā Bledā izskatās kā pasaku valstībā, jo kokus klāj sniegs, bet ezeru var izmantot slidošanai. 

Ap ezeru ved sešus kilometrus gara taka, kur var doties pastaigā vai izbraucienā ar velosipēdu. Tā ved arī gar pilskalnu. Tomēr tradicionālais veids, kā izbaudīt ezera burvību, ir doties izbraucienā ar tikai šim ezeram raksturīgajām Pletna laivām. Tās ir palielas laivas ar jumtu un vaļējiem sāniem, kas radītas 16. gadsimtā un var vienlaikus uzņemt līdz pat 20 cilvēkus. Laivas īpašā tehnikā airē pārcēlāji, kas līdzīgi kā Venēcijā gondoljeri ir ļoti respektabli ļaudis, jo par pārcēlāju nevar kļūt jebkurš – šis amats tiek mantots no paaudzes paaudzē. Plenta laivas var atrast trijās vietās - pie "Spa Park", kas atrodas lejup no viesnīcas "Park Hotel Bled", pie viesu mājas "Mlino" un Bledas airēšanas centrā. Arī tūristi var noīrēt Plenta laivu, bet tad tā pašiem arī būs jāairē, un tas nemaz nav tik viegli.

wordpress

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!