Foto: DELFI

Laikraksta "The Telegraph" ceļojumu sadaļā par godu 25 gadu gadadienai, kopš Latvija "de facto" atguvusi neatkarību, publicēti 25 fakti, ko lielākā daļa ārzemnieku nezina par Latviju, bet kas ir ievērības cienīgi.

Rakstā minēts, ka Latvijas sievietes izskatās kā modeles, mums ir ātrākais internets, latviešiem ir draudzīga sāncensība ar igauņiem vai it visā, kā arī pie mums atrasts brīnumlīdzeklis pret saaukstēšanos – Rīgas Melnais balzams. Lielbritānijas laikraksts spējis ironiski paskatīties arī uz Latvijas laika apstākļiem, minot, ka te pat varētu būt nepieciešams sauļošanās krēms, jo vasarā laiks iesilst līdz 20 grādiem. Minēti arī nopietnāki fakti – vēsturiskais Rīgas centrs, kas iekļauts UNESCO mantojumā, kā arī 20. gadsimta skarbā vēsture.

Šis raksts ātri iemantojis lielu popularitāti sociālo tīklu lietotāju vidū. Lūk, ko par Latviju raksta laikraksta digitālo ceļojumu redaktors Olivers Smits.

1. Neticami ātrs internets

Latvijā ir viens no labākajiem interneta ātrumiem pasaulē – vidēji 13,8 MB, salīdzinot ar Lielbritānijas 11,6 MB, 11,9 MB – ASV, 7,5 MB Francijā, 3,4 MB Brazīlijā un nieka 1,7 MB Ēģiptē.

2. Viņi mīl savu galvaspilsētu

Foto: DELFI

Gandrīz katrs trešais no Latvijas aptuveni diviem miljoniem iedzīvotāju apmeties Rīgā, Latvijas galvaspilsētā, ko dēvē par ziemeļu Parīzi.

3. Tai ir brutāla mūsdienu vēsture

Aptuveni 12,5 procenti Latvijas iedzīvotāju tika nogalināti Otrajā pasaules karā, kas ir procentuāli lielākais daudzums no visām Eiropas nācijām, izņemot Poliju un Lietuvu. Laikā no 1945. līdz 1952. gadam padomju gulagos ieslodzīti 190 tūkstoši latviešu.

4. Tā ir bagāta ar ūdeņiem

Latvijā ir 12 tūkstoši upju un trīs tūkstoši nelielu ezeru – tā ir perfekta vieta, ja vien mīli pavadīt laiku laivā.

5. Un tur ir smilšainas pludmales

Tā ir lieliska vieta, kur pavadīt brīvdienas pludmalē, ja vien nav iebildumu pret aukstu ūdeni, jo Latvijai ir 330 jūdzes (494 km) gara, smilšaina jūrmala. Uz rietumiem no Rīgas atrodas Jūrmala, Brežņeva un Hruščova iecienītā vasaras brīvdienu pavadīšanas vieta. Temperatūra tur vasarā mēdz sasniegt pat 20 grādus pēc Celsija, tāpēc var ievajadzēties pat sauļošanās krēmu.

6. Tā ir mežonīga

Foto: Publicitātes foto

Aptuveni 54 % Latvijas klāj meži, kas padara to par vienu no zaļākajām valstīm Eiropā. Turklāt 10 procenti ir purvi. Tā ir mājvieta melnajiem stārķiem, mazajam ērglim, ūdriem, bebriem, lūšiem un vilkiem, kā arī tur ir daudz briežu, mežacūku, aļņu un lapsu.

7. Viņiem ir draudzīga sāncensība ar Igauniju

Latvijā ir daudz kas, tikai ne kalni. Tās augstākais punkts ir Gaiziņkalns, kurš slejas 312 metru augstumā. Tomēr, lai pārspētu Igauniju, kur augstākais punkts ir 318 metru augstais Munameģis, viņi uzbūvējuši torni tā galā. Jāsaka gan, ka tas ticis nojaukts 2012. gadā drošības apsvērumu dēļ.

8. Tur sievietes izskatās kā modeles

Latvijā dzimušas vairāk modeles uz vienu iedzīvotāju nekā gandrīz jebkurā citā pasaules valstī. Vienīgi Igaunija, Islande, Lietuva un Dānija šajā sarakstā ir augstāk.

9. Un tai ir viens no vecākajiem karogiem

Foto: F64

Latvijas tagadējā karoga dizains lietots jau 1280. gadā. Tikai Dānijas karogam ir senāka vēsture.

10. Kādreiz tai piederējusi daļiņa Karību salu

Latvijai jeb precīzāk Kurzemes un Zemgales hercogistei, kas tur atradās 17. gadsimtā, piederēja divas kolonijas – neliela saliņa Rietumāfrikā, Gambijas upes grīvā, un Tobago sala Karību jūrā.

11. Pie viņiem dzimusi viena no pasaules labākajām (un garākajām) basketbola spēlētājām

Basketbols faktiski ir Latvijas nacionālais sporta veids vasarā (hokejs tāds ir ziemā). Starp pazīstamākajiem latviešiem šajā sakarā jāiekļauj Uļjana Semjonova, 2,10 metrus garā bijusī TTT Rīga spēlētāja, kas ieguvusi 12 Eiropas čempiones titulus laikā no 1964 līdz 1975. gadam. Viņa bija pirmā ne amerikāņu izcelsmes sieviete, kas iekļauta NBA slavas zālē.

12. Un arī džinsu izgudrotājs

Drēbnieks Džeikobs Deiviss (Jacob W. Davis) dzimis kā Jākobs Jufess Rīgā un jaunībā emigrējis uz ASV 1854. gadā.

1870. gadā viņam kāda kliente lūgusi pašūt stingras bikses savam vīram, lai viņš varētu strādāt mežā. Tā nu viņa ražojums kļuva par pamatu klasiskajām džinsa biksēm. Pēc diviem gadiem ar Levī Strausa palīdzību viņš patentēja savu produktu.

13. Un arī Eņģeļu ūdenskrituma atklājējs

Vēl viens Rīgas dēls ir Aleksandrs Laime, kas kļuva par pirmo zināmo cilvēku, kas sasniedza Eņģeļu ūdenskritumu Venecuēlā. Tas notika 1949. gadā.

14. Tai ir pašai savi ūdenskritumi

Ventas rumba Kuldīgā ir platākais ūdenskritums Eiropā – tas var sasniegt pat 270 metru platumu. Tomēr tas nav tik iespaidīgs, kā izklausās, jo ir vien pāris metrus augsts.

15. Tu varētu atpazīt tās daļas

Foto: Mihails Ignats, aerolatvija.lv

Romāna "Karš un miers" telekompānijas "BBC" ekranizācija lielā mērā uzņemta Latvijā un tās kaimiņvalstī Lietuvā. Rundāles pils ir viena no atpazīstamākajām vietām. "Nedomāju, ka es jebkad esmu redzējis tik pārsteidzošu struktūru: plaša, safrāndzeltena Versaļa!" – ar šādiem vārdiem Rundāli raksturoja "Telegraph" ceļojumu apskatnieks Džons Gimlets. "Tā celta 1730. gadu sākumā, iesaistot 1000 amatniekus, un katru dienu turp devās 433 kravas būvmateriālu (tostarp trīs miljoni ķieģeļu, 15000 dēļu un 36000 stādu). 82 gadus vēlāk tur ieradās Napoleona armija, un vēl tagad Zelta zālē var redzēt ģipsī iegrebtus franču virsnieku vārdus."

16. Turienes dzēriens var izārstēt saaukstēšanos

Melnais balzams ir tradicionāls liķieris, kas pagatavots no 24 dažādiem augiem, ziediem, sulām, eļļām un ogām, glabājot to ozola mucās. Tas tiek uzskatīts par labu līdzekli saaukstēšanās reizēs, un ir leģenda, ka Katrīna Lielā reiz saslimusi savas vizītes laikā Latvijā, bet viņu izdziedinājis šis dzēriens.

17. Tur rūpējas par dabu

Aptuveni 20% Latvijas dabas ir aizsargājamas teritorijas. Tur ir četri nacionālie parki, 42 dabas parki, 260 dabas rezervāti, 355 dabas pieminekļi, septiņas aizsargājamas jūras teritorijas, 24 mikrorezervāti un biosfēras rezervāti.

18. Tās lielākā aviolīnija ir novatori

Aviokompānija "airBaltic", kas dibināta 1995. gadā, ir bāzēta Rīgā un lido uz 60 galamērķiem. 2013. gadā tā nāca klajā ar jaunu konceptu, ļaujot pasažieriem pašiem sastādīt savu ēdienkarti, pasūtot biļeti. Tomēr nesen "airBaltic" lidmašīnas komanda bija iesaistīta skandālā pēc tam, kad pieci tās locekļi neizturēja alkohola testu un tika apcietināti.

19. Viņiem garšo skābeņu zupa

Citi populāri ēdieni ir rupjmaize, tumšās rudzu maizes paveids un pīrādziņi jeb maizītes, kas pildītas ar bekonu un sīpoliem.

20. Viņu nacionālais putns pazīstams ar to, ka luncina asti

Foto: Shutterstock

Latvijas nacionālais putns ir baltā cielava, kas gandrīz nepārtraukti kustina asti.

21. Tu vari tur brīvprātīgi doties cietumā

Bijusī militārā teritorija Karosta tagad pārvērsta hostelī. Viesi var izbaudīt "pilnīgu cietumnieka pieredzi", kas iekļauj arī uniformās tērptus sargus, ne tuvu ne luksusa numuriņus, verbālus apvainojumus un organizētus fiziskos pārbaudījumus. Vairāk: www.karosta.lv

22. Tur ir pasaules kultūras mantojuma vietas, par ko pat nenojaut

Tur ir divas UNESCO pasaules kultūras mantojuma teritorijas – vēsturiskais Rīgas centrs, kas pazīstams ar jūgendstila arhitektūru, un mazzināmais Strūves ģeodēziskais loks, ko Igaunija dala ar Baltkrieviju, Somiju, Latviju, Lietuvu, Norvēģiju, Moldovu, Krieviju, Zviedriju un Ukrainu. Tā ir vēsturiska zemes uzmērījumu ķēde no Norvēģijas līdz pat Melnajai jūrai, kas bija pirmais precīzais mērījumus pa meridiānu (nu tu to zini).

23.Tās galvaspilsētas nosaukums ir īss, bet jauks

Rīga ir viena no 14 galvaspilsētām, kuras nosaukums (angliski) veidots tikai no četriem burtiem. Vēl ir arī Roma, Oslo, Lima, Baku, Berne (Bern), Kijeva (Kiev), Džūba (Juba), Male, Doha, Lome, Suva, Dili un Apija (Apia).

24. Krokodilu Dandijs patiesībā bija latvietis

Kā liecina dažādi avoti, Krokodilu Dandija tēlu radīt iedvesmojis Arvīds Brūmentāls jeb Krokodilu Harijs. Viņš 1925. gadā dzimis Dundagā, bet 1951. gadā pārcēlies uz Austrāliju, kur pavadījis daudzus gadus pie Kvīnslendas, medījot krokodilus.

25. Viņi mīl alu

Rīgā pat ir alus spa, kur vari "iemērkt sevi siltā alus vannā… Kamēr remdē slāpes ar glāzi auksta alus…. Tas atvērs ne tikai tavas poras, bet dos arī pilnīgi jaunu skatu uz dzīvi." Pierakstiet mūs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!