Foto: Publicitātes foto
"Ciemojoties kādreiz slepenajā Aukstā kara bunkurā Latvijas sirdī, kur patiešām ir auksti" – tā britu izdevums "Daily Mail" piesaka rakstu par padomju slepenajiem bunkuriem Līgatnē, liekot izskanēt Latvijas vārdam pasaulē.

Medija pārstāvji, kas sagatavojuši rakstu, paši pabijuši Līgatnē un bunkuros, kur iepazīta padomju laika realitāte. Izmēģināta gan gāzmaskas uzvilkšana, gan apskatīts autentiskais aprīkojums, gan arī izpētītas daudzās kartes ar stratēģiskajiem punktiem. Pa olīvzaļajiem gaiteņiem, ko šādā tonī savulaik ieteikuši nokrāsot psihologi cilvēku labsajūtai, medija pārstāvji pārvietojošies no telpas uz telpu, kārtīgāk izpētot visu, ko padomju slepenie bunkuri piedāvā. Protams, neizpalika arī kafejnīcas apmeklējums, kur notiesāti vārīti pelmeņi ar krējumu.

"Tā bija savdabīga pieredze," par atrašanos pazemē rezumējis medijs. Rakstu iespējams atrast te.

Foto: Publicitātes foto

Līgatnes slepenais bunkurs jeb "Pansionāts" iekārtots deviņus metrus zem rehabilitācijas centra vairāk nekā 2000 kvadrātmetru platībā. Tā bija spēcīgākā autonomā saimnieciskā struktūra ar visu nepieciešamo un vismodernāko tā laika aprīkojumu, kā arī viena no stratēģiski svarīgākajām vietām padomju laika Latvijā kodolkara situācijas gadījumā. Slepenības zīmogu bunkuram noņēma tikai 2003. gadā.

Tematiskās ekskursijas, ēdieni ēdnīcā, tērpi un citas kolorītas "odziņas" piešķir bunkuru apskatei tādu kā autentiskuma un arī baisas realitātes ilūziju. Eksotiska šī pastaiga bunkuros noteikti šķitīs ārzemniekiem un tiem, kas nav dzīvojuši šajā laikā. Savukārt vecākās un vidējās paaudzes ekskursantiem pastaiga pazemē būs kā ceļojums laika mašīnā.

"Daily Mail" ir britu izdevums, kas dibināts 1896. gadā, laika gaitā izveidojot arī aktuālu interneta platformu. Tas ir viens no pārdotākajiem izdevumiem Lielbritānijā.

Vairāk par Līgatnes bunkuriem, kā arī citiem padomju laika apskates objektiem Latvijā meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!