Foto: Publicitātes foto

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs akcijā "Satiec savu meistaru! 2017" no 31. marta līdz 2. aprīlim aicina apgūt senās amatu prasmes un satikt meistarus, kuri ierādīs savu arodu visiem interesentiem. Priedes kroga telpās varēs apgūt grozu pīšanu, karošu grebšanu, maizes cepšanu, māla svilpaunieku izgatavošanu, aušanu, adīšanu un sveču liešanu. Kurzemes sētā varēs iemācīties salmu rotu gatavošanu un spēlēt senās spēles, bet smēdē iepazīties ar kalēja darbu, pastāstīja muzeja pārstāve Kristīne Lozovska.

Pirms sākušies lielie pavasara lauku darbi, latviešu zemnieku sētā visi saimes locekļi čakli strādāja lielajā saimes istabā, kur katrs darīja savus ikdienas amata darbus, ko vislabāk prata: sievas auda dvieļus vai audumu strīpainiem brunčiem, meitas adīja rakstītas zeķes un cimdus, cepa gardu maizīti; vīri pina grozus tupeņiem un greba karotes; vecā saimniece darināja salmu puzurus; iegātnis taisīja svilpauniekus. Pagalmā vecais saimnieks mācīja bērniem senās lauka spēles, bet kalvē kalējs kala pakavus zirgiem. Kādu vakaru atnāca arī kaimiņš ar ermoņikām, un danči gāja vaļā.

Muzeja Priedes krogā nedēļas nogalē tikšot radīta īstas saimes dižistabas atmosfēra, kurā ikviens varēs piedalīties gan kā vērotājs, gan, aktīvi mācoties amatnieku darbus, vai vienkārši parunājoties ar dalībniekiem. Lielajā krāsnī ceps īstu lauku maizi, un būs iespējams izveidot pašiem savus kukulīšus. Pie loga, kur vairāk gaismas, strādās adītāja, kura rādīs, kā veidot adījuma rakstu no senām latviešu rakstu zīmēm, pie otra loga būs novietotas stelles, un audēja palīdzēs ieaust savus pirmos dzīparus. Turpat līdzās varēs apgūt pie meistariem grozu pīšanu, svilpaunieku izgatavošanu, sveču liešanu un koka karošu grebšanu.

Foto: Publicitātes foto

Priedes kroga telpās darbosies: audēja Edīte Začesta – dvieļu aušana, rokdarbniece Baiba Kabuce – cimdu adīšana, Ance Bamble – maizes cepšana lielajā krāsnī, keramiķis Māris Dubkevičs – svilpaunieki un sīkkeramika, pinējs Juris Milčs – grozu pīšana, kokamatnieks Jānis Jēkabsons – karošu grebšana, bitenieks Jānis Sulutaurs – sveču liešana. Par saviesīgu atmosfēru gādās muzeja runasvīrs Igors Ziemelis ar ziņu un jaunumu lasījumiem.

Nedaudz pastaigājot pa muzeja teritoriju, Kurzemes sētā pie puzuru darinātājas Māras Kuplās varēs iemācīties salmu rotu gatavošanu, bet sētā – paspēlēties pie seno lauku spēļu meistara Aldoņa Baldiņa. Varēs ielūkoties arī Mērsraga smēdē, kur darbosies kalēju studijas "Auseklis" dalībnieki.

Tas vēl nav viss. Brīvdabas muzejā ir daudz, ko redzēt un darīt. Var apstaigāt plašo muzeju teritoriju, kur ir eksponētas pavisam 118 senceltņu un objektu no visiem Latvijas kultūrvēsturiskajiem novadiem. Ziemas sezonā apmeklētājiem ir atvērtas divas saimniecības – Kurzemes zemnieku sēta un zvejnieku sēta "Lurķi" pie Juglas ezera. Turpat pie ezera ir arī bērnu rotaļu laukums, kur enerģijas pārpilnie mazie resgaļi varēs krietni izkustēties. Gadatirgus laukumā ir arī vairākas šūpoles.

Vairāk par muzeju šeit vai mājaslapā www.brivdabasmuzejs.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!