Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 23. oktobrī pulksten 18 Hernhūtiešu saiešanas namā un Vidzemes sētā notiks Veļu vakars folkloras kopu "Grodi" un "GaraTaka" vadībā. Apmeklētāji uz to aicināti ģērbties silti un ņemt līdzi cienastu veļiem, pastāstīja muzeja Informācijas un izglītības nodaļas vadītāja vietniece Līga Miklaševiča.

Kad naktis kļūst garākas par dienām, lauku darbi ir padarīti un pār zemi biežāk nolaižas migla, klāt ir veļu laiks. Dažādos Latvijas novados saukts arī par zemlikām, dievainēm, dvēseļu dienām, ķauķu laiku, iļģu laiku un vēl citādi. Parasti tas turpinājies no Miķeļiem līdz Mārtiņiem, dažviet īsāku laiku, citviet – ilgāku.

Šai laikā nedarīja nekāda darba, sevišķi nekūla labību, domādami, ka veļu laikā kulta labība nedīgst, zina stāstīt Miklaševiča. Lai ar veļiem labāk sadzīvotu, sataisīja visādus ēdienus un nolika tos zemē atsevišķā rūpīgi izslaucītā istabā. Vakarā tur iegāja mājastēvs ar degošu skalu rokā un sauca skaļā balsī savus mirušos vecākus, radus un draugus, lai tie nāktu ēst un dzert.

Brīvdabas muzeja galvenā ieeja ir Brīvdabas ielā 21. Bezmaksas autostāvvieta pieejama pie Rietumu vārtiem.

Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas. Ieejas biļešu cenas pērējiem apmeklētājiem: 2 eiro pieaugušajiem, 1,40 eiro pensionāriem un studentiem, 0,70 eiro skolēniem, 4 eiro ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1–4 bērni līdz 18 gadu vecumam vai viena daudzbērnu ģimene).

Vairāk informācijas: www.brivdabasmuzejs.lv

Par paša Brīvdabas muzeja interesanto vēsturi un tapšanu vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!