Foto: Publicitātes foto
Šī nedēļas nogale varētu būt pēdējā šogad, kad atvasara vēl lutinās ar siltu laiku, tādēļ nevajadzētu sēdēt mājās, bet doties izbaudīt rudens krāšņumu, kas nu jau pilnā sparā pārņēmis Latviju. Šajās brīvdienās netrūk arī skaistu un interesantu pasākumu, ko apmeklēt.

Gaismas festivāls Viļņā

Rudens iestājies arī kaimiņu galvaspilsētā Viļņā un, lai izgaismotu garos, tumšos vakarus, tur šosestdien notiks gaismas festivāls. Jau piektdienas vakarā tiks izgaismots pilsētas galvenais tilts.

Savukārt sestdienā, no plkst. 19.00, visā pilsētā notiks dažādi ar gaismas instalācijām un performancēm saistīti pasākumi. Īpaši daudz to būšot Pilaites rajonā, kur sola gan dažādus gaismas šovus uz māju sienām, gan mākslinieku priekšnesumus un dažādas interesantas atrakcijas. Arī parkos paredzētas gaismas instalācijas. 

Ieeja visos objektos un festivāla pasākumos būs bez maksas.

Vairāk informācijas par visiem pasākumiem: www.vilnius.lt

Ar laivu pa rudenīgo Rīgu

Vēlies izbaudīt rudeni, bet negribi kā katru gadu braukt uz Siguldu un drūzmēties barā? Ir īstais laiks doties ar laivām braucienā pa Rīgas kanālu vai Daugavas attekām. Daugavas salas un kanālmalas apstādījumu koki jau iekrāsojušies brīnišķīgās krāsās, un, tā kā šajās brīvdienās vēl sinoptiķi sola atvasaru, izbrauciens ar laivām būs īsti piemērota izklaide. Ja brauksiet vēlā pēcpusdienā, varēsiet izbaudīt arī skaisto mirkli, kad pilsētā tiek iedegtas ugunis, un, šķiet, tā pilnīgi pārvēršas.

Laivas piedāvā izīrēt, piemēram, uzņēmums tepat Ķekavā "Jenču laivas".

Pokaiņos izstāde, Tērvetē – pasakas midzināšana

Dodoties baudīt rudens krāsu burvību Pokaiņu meža takās, ikviens ir aicināts iegriezties informācijas ēkā, kur līdz pat Mārtiņdienai būs apskatāma mākslinieces Lolitas Daņilovas personālizstāde "Vasaras atskaņās". 

Savukārt turpat netālu, Tērvetes dabas parkā, šo sestdien notiks pasākums "Pasakas midzināšana". Šajā dienā Tērvetes dabas parkā valdīšot liela rosība, un Pasaku mežā vēl pēdējo reizi šosezon būs satiekami visi iemīļotie parka pasaku tēli – Princese Zeltīte, Sīkstulis un Sīkstuliene, kā arī jautrā Sila Raganiņa. Organizetori sola arī īpašu tikšanos ar pavisam īstu Pasaku. 

Arī Rūķu sētā valdīšot rosība – kā allaž, ciemos apmeklētājus gaidīs un radošās aktivitātēs iesaistīs Rūķu māmiņa un Rūķu tētis. Rūķīšu mežā nerimstoša rosība norisināsies gan šajā, gan arī nākamajās dienās un visu cauru gadu.

 Ieeja pasākumos ar Tērvetes dabas parka ieejas biļetēm.

Vecākiem un arī bērniem noteikti vērts uzkāpt augstajā Tērvetes skatu tornī, no kura skaidrā laikā redzēsiet pat Lietuvu, bet atceļa iegriezieties arī Tērvetes seno latviešu pilī - tā atrodas iepretim "Sprīdīšiem".

Rudens skrējieni

Foto: DELFI Aculiecinieks

Šogad pirmo reizi 11.oktobrī Biķernieku sporta bāzē tiks organizēts sportisks pasākums "Lāčplēšu kross" ar devīzi "Mēs esam stipri". 

"Lāčplēšu kross" būšot atraktīvs, saliedējošs un patriotisks skrējiens par Latviju, kurā dalībniekiem būs ne tikai jāskrien kross pa Biķernieku meža takām, bet arī ik pa laikam trasē jāpārvar vienkārši šķēršļi. "Esam parūpējušies par to, lai krosā varētu piedalīties ģimenes ar maziem bērniem, skolēni, jaunieši, bet pieaugušajiem piedāvājam divas grupas – tiem, kuri nodarbojas ar aktīvo sportu, kā arī Tautas skrējienu," stāsta organizatori. 

Šis pasākums plānots kā Patriotisma mēneša – novembra - ieskaņas pasākums, kura galvenais vadmotīvs saistīts ar Lāčplēša dienu.

Sīkāka informācija un pieteikšanās oficiālajā "Lāčplēšu krosa" mājaslapā www.lacplesiem.lv

Savukārt Siguldā sestdien notiks skriešanas seriāla "Skrien Latvija" 2014. gada sezonas pēdējais posms, bet vakarā punkts sezonai tiks pielikts ar noslēguma pasākumu un balli.

Siguldas pusmaratons, kas allaž notiek oktobra otrajā sestdienā "zelta rudens" laikā, jau ceturto gadu būs kā punkts uz "i" visai "Skrien Latvija" sezonai. Tieši Siguldā, lielā mērā pateicoties arī laika apstākļiem, tiek sasniegts daudz jaunu personisko rekordu un izbaudīts ne tikai skriešanas prieks, bet arī plaša izklaides programma.

Nēģu diena Salacgrīvā

11. oktobrī Salacgrīvā tiks rīkota Nēģu diena, kurā varēs pa īstam izbaudīt šo mistisko radību ķeršanu, ēšanu un apskatīšanu. No plkst. 12.00 būs iespējams apmeklēt visus trīs Salacas nēģu tačus jeb zvejas vietas, kā arī taci Svētupē, nobaudīt nēģu zupu un karsti ceptus nēģus, rādīšot arī filmas par nēģu zveju un ļaušot iejusties nēģu zvejnieku ikdienā. 

Atpūtas vietā "Vējavas", Svētupes krastā, sadarbībā ar IK J.A.N.K.I. no plkst.12.00 būšot ekskursija pie Svētupes nēģu tača zvejniekiem, nēģu zupas un nēģu degustācija (samaksa ziedojumu veidā). Ciemošanās laikā no nēģu zvejniekiem varēs uzzināt par nēģu dzīvesveidu, migrāciju, nēģu zveju un zvejas rīkiem. Aktīvās atpūtas cienītājiem būs pieejama velonoma, lai dotos kādā no daudzajiem Salacgrīvas apkārtnes velomaršrutiem.

Plkst. 21.00 atpūtas kompleksā "Kapteiņu osta" un krodziņā "Minhauzens pie Bocmaņa" būšot arī dejas.

Vairāk informācijas par Nēģu dienu Salacgrīvā.

Dzīvnieku dienas Zoodārza un tā filiālē


Šogad Rīgas Zooloģiskais dārzs svin savu 102 gadu pastāvēšanas jubileju. Pirms dažām dienām tika atklāta atjaunotā Kamieļu māja, bet jau šajās brīvdienās, 11. un 12. oktobrī, gan zoodārzā Rīgā, gan arī tā filiālē "Cīruļi" notiks tradicionālais dzimšanas dienas pasākums "Dzīvnieku dienas". Kā ierasts, šajās dienās ciemos īpaši aicināti apmeklētāji, kuru vārdā vai (un) uzvārdā ir dzīvnieka nosaukums. Zoodārza viesiem, kuri visa mūža garumā aktīvi popularizē dzīvnieku pasauli, saņems ieejas biļetes atlaidi 50% apmērā no pamatcenas

Sestdien un svētdien, Latvijas abinieku un rāpuļu mājā Rīgā no plkst. 12.00 līdz 16.00 darbosies radošā darbnīca, kurā katram apmeklētājam būs iespēja izvēlēties sev piemērotu nodarbi. Lai dažādotu zoodārza dzīvnieku ikdienu, arī tiem var uzdot dažādus uzdevumus – izknibināt gardumus no čiekuru spraugām, salmos sameklēt kārumus. Tas viss veicina dārza iemītnieku aktivitāti un labsajūtu.

Savukārt Rīgas Zoodārza filiālē "Cīruļi" 137 hektāros, plašos aplokos un mītnēs aplūkojami 38 sugu savvaļas dzīvnieki, kā arī 12 sugu un visdažādāko šķirņu mājdzīvnieki. Pastaiga pa "Cīruļu" labiekārtotajām takām un atelpa piknika vietās aizņem ne vienu vien stundu un ir lieliska atpūta no ikdienas steigas.

Vairāk informācijas mājaslapā: www.rigazoo.lv

Valmierā notiks tradicionālais Simjūda gadatirgus

Foto: Publicitātes foto

11.oktobrī no plkst.9.00 līdz 16.00 Valmieras Rātslaukumā un pilsdrupu teritorijā norisināsies tradicionālais Simjūda gadatirgus, kas vēsturiski ir pēdējais lielais tirgus pirms ziemas un kurā iespējams sarūpēt visdažādākā veida produkciju. Šobrīd pieteikušies vairāk nekā 250 tirgotāji, amatnieki un mājražotāji, kas pārstāv visus četrus Latvijas reģionus, kā arī Lietuvu un Igauniju.

Lai turpinātu tradīciju – ļaut sarūpēt ļaudīm pilnus gaņģus ar ziemas krājumiem, tirgotāji piedāvās ļoti daudzveidīgu produkciju: siltus adījumus, tamborējumus un kažokādas, tautas tērpus un to aksesuārus, rotaslietas, dažādus virtuves darba rīkus, kas uzrunās ikvienu kārtīgu saimnieci, stādus, rudens augļus, ogas un dārzeņus, medu, piparkūkas, žāvētas zivis, maizi, keramikas un ādas izstrādājumus, pinumus un daudz ko citu. Amatnieku darinājumi aptvers laika periodu, sākot no viduslaikiem līdz mūsdienām, lai ikviens tirgus apmeklētājs atrastu sev vispiemērotāko produktu.

Foto: Publicitātes foto

Par jautru un muzikālu viduslaiku atmosfēru no plkst.11.00 līdz 14.00 parūpēsies leijerkastnieks Jānis Rakstiņš no Skrīveriem, cirka mākslinieki no Liepājas, kuri īstenos dažādas viduslaiku atrakcijas, un zīlēšanas salons. Plkst.12.00 gadatirgus apmeklētājus ar skanīgiem muzikāliem pārsteigumiem priecēs diriģenta Inta Teterovska vadītais koris "Balsis". Savukārt par labsajūtu gādās Garšaugu namiņa saimnieces, piedāvājot dažādas zāļu tējas.

Simjūda gadatirgus laikā Pasaules dabas fonds pirmo reizi īpašā stendā prezentēs jauno Zivju gidu - ceļvedi videi draudzīgai zivju izvēlei tirgū, veikalā vai restorānā. Savukārt īpašs "saldais ēdiens" - velo ekskursija "Uz Zilokalnu pa šaursliežu dzelzceļa pēdām!" - tiek piedāvāta ikvienam interesentam, kurš 11. oktobra sestdienu vēlas pavadīt svaigā gaisā uz velosipēda, izbraucot daļu no šaursliežu dzelzceļa līnijas Smiltene – Valmiera – Ainaži.

Kursēšot arī papildu dīzeļvilciens Rīga-Valmiera-Rīga.

Informācija par plašāko Ziemeļvidzemes gadatirgu – Simjūda tirgu Valmierā – saglabājusies dažādos dokumentos un literāros darbos. Krāšņu aprakstu par Simjūdu saglabājis Pāvils Rozītis romānā "Valmieras puikas". Viduslaikos Simjūda tirgus sākās 28.oktobrī, Sv. Sīmaņa dienā, pieminot laiku, kad 1283.gada 28.oktobrī lika pamatus Sv. Sīmaņa baznīcai. 28.oktobrī baznīcas kalendārā vārda dienas ierakstītas Sīmanim un Jūdam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!