Uguns nakts Līgatnē, Putnu dienas Kolkā un Ķemeros, vīna svētki Jūrmalā, rudens mūzika Siguldā vai japāņu pirts tepat Rīgā - šajā nedēļas nogalē var būt grūti izvēlēties, kurp doties, tāpēc Tūrismagids.lv sagatavojis dažus ieteikumus, kurp  braukt brīvdienās, lai izvēli atvieglotu. Protams, sestdienas rītā nevajadzētu aizmirst pasi, lai piedalītos vēlēšanās, bet to var izdarīt jeburā Latvijas malā.

Vīna un ražas svētki Jūrmalā

Foto: Publicitātes foto

Lielupes vīna svētki notiks Jūrmalas brīvdabas muzeja Zvejnieku sētā. Sākums sestdien paredzēts plkst. 13.00.

Lai arī dienvidnieki raugās uz Ziemeļeiropas vīndariem no augšas, arī mēs mākam un varam darināt gardu vīnu, uzskata pasākuma organizatori. To ik rudeni darījuši jau senie latvieši. Bet, kad vīns jau norūdzis, tas esot jānogaršo, tāpēc sestdien notiks jau ceturtie Vīna svētki.

Starp citu, nav jau noteikti jādzer, varēšot uzkost arī ābolus un visādi citādi papriecāties. Bērni varēs darboties radošajā darbnīcā, gatavojot figūriņas no Latvijas dabas veltēm. Būs arī uzkodas – trīs gaļu zupa, papildināta ar trim graudaugu un sakņu veidiem. Ja negribas ne dzert, ne ēst, ne rotaļāties, varēs priecēt acis, jo reti kas ir skaistāks un krāšņāks par ražas svētku klātajiem galdiem, kur netrūks ne medus, ne siera, ne visa kā cita garda un laba.

Viesus ielīksmos Aināra Ašaka jautrās melodijas, bet noslēgumā uzstādies arī aizjūras viesi – "Čikāgas piecīši", ko šoreiz pārstāvēs Lorija Vuda, Alberts Legzdiņš un Armands Birkens.
Pasākums būs bez maksas.

Sestdien, 4.oktobrī, jau otro gadu Jūrmalā notiks rudens arī ražas svētki - Majoru Bazārs, piedāvājot jūrmalniekiem un Jūrmalas viesiem plašu muzikālo programmu uz divām skatuvēm un bagātīgu Latvijas rudens velšu tirdziņu.

Sākot no plkst. 11.00 līdz plkst. 16.00 Majoru stāvlaukumā būs daudzveidīgs amatnieku izstrādājumu piedāvājums, bet muzikāli priecēs Jūrmalas pūtēju orķestris, uz skatuves sagaidīsim grupas "Iļģi", "Obscurus Orbis", "Auļi" un Miku Dukuru. Ikviens stiprinieks, kurš vēlēsies izmēģināt savus spēkus "Umurkumura" pievarēšanā - rāpšanās stabā - un pacīnieties par sarūpētajām tirgotāju dāvanām, varēs to izdarīt plkst. 12.40 Majoru stāvlaukumā. Mazajiem svētku apmeklētājiem būs iespēja izliet savu īpašo sveci, kuras liesmiņa būs visgaišākā un siltākā.

Savukārt Horna dārzā Majoros no plkst. 11.00 līdz plkst. 16.00 būs mākslas, mājas tekstila un Latvijas vīndaru tirdziņi.

Putnu vērošanas dienas


Miljoniem putnu tuvāko nedēļu laikā pametīs Eiropu, lai dotos uz savām ziemošanas vietām Āfrikā. Mums tas nozīmē tūkstošu putnu barus, kas laidīsies pāri Latvijai. BirdLife International, ko Latvijā pārstāv Latvijas Ornitoloģijas biedrība, ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu 4. un 5. oktobrī organizē putnu vērošanas dienas, kad kopā ar zinošiem ornitologiem varēs doties interesantās ekskursijās un sekot putnu migrācijai.

Šoruden būs iespēja piedalīties 25 bezmaksas pasākumos - 21 putnu vērošanas ekskursijā un četrās putnu barotavu, būrīšu un radošajās darbnīcās, stāsta organizatori. Šai skaistajai nodarbei varēs nodoties gan Kolkas ragā, gan Ķemeru nacionālajā parkā, gan Burtnieka un Papes ezera apkaimē, kā arī daudz kur citur. Ar pilnu vietu sarakstu un ekskursiju laikiem var iepazīties Latvijas Ornitologu biedrības mājaslapā: lob.lv

Jāpiebilst, ka arī Igaunijā šī ir ļoti populāra nodarbe, ko kā ekskursijas piedāvā arī dabas tūrisma aģentūras, piemēram, www.naturetours.ee,.kur rudens tūres gan jau ir izpārdotas, bet iespējams pieteikties putnošanai ziemā.

Eiropas Putnu vērošanas dienas ir ikgadējs pasākums, kas ietver simtiem aktivitāšu dažādās valstīs. Putnu novērošanas vietās novērotie putni, kā arī cilvēku skaits, kas piedalījies pasākumā, tiek saskaitīti un nacionālās organizācijas sniedz par tiem informāciju Eiropas centram, kas šogad atrodas Luksemburgā. Iepriekšējā gadā Eiropas Putnu vērošanas dienu ietvaros teju 20 tūkstoši cilvēku no 30 valstīm vienas nedēļas nogales laikā saskaitīja vairāk gandrīz 2,4 miljonus gājputnu. Savukārt, Latvijā vairāk nekā 500 dalībnieku kopā reģistrēja 58 363 putnu no 152 sugām.

Par aktīvām dabas baudīšanas iespējām Latvijā šajā rudenī vairāk lasiet šeit.

Zelta rudens, Uguns nakts un putnu barotavu darināšanas darbnīca Līgatnē


Foto: Publicitātes foto

Līgatnē šajā nedēļas nogalē tiks svinēta mistiskā un skaistā Uguns nakts Vienkoču parkā. Zinātāji ceļu uz Vienkoču parku mēros jau desmito gadu, bet parka saimnieki 4. oktobrī gaidīs ikvienu pozitīvi noskaņotu cilvēku, kas vēlas smelties gana gaismas mūsu garajai un tumšajai ziemai. Amatnieku darbnīcas un dažādas aktivitātes sāksies plkst. 18.30, bet plkst. 21.00 gaidāms tradicionālais lāpu gājiens, kad uguns čūska apvīs visu Vienkoču mežu, radot noslēpumainu un iedvesmojošu noskaņu. Vairāk lasiet šeit.

Pirms tam, sestdien, 4. oktobrī, Līgatnes dabas takās, kuras jau krāsojas košās krāsās, gaidīti visi, kas gatavojas šoziem nākt talkā putniem - nometniekiem, sagādājot tiem cienastu. Kā pareizi pagatavot putnu barotavu, varēs uzzināt darbnīcā, kas no plkst. 12.00 līdz 14.00 darbosies pie Līgatnes dabas taku apmeklētāju centra. Lai piedalītos darbnīcā, līdzi jāņem viena tautasdziesma par kādu no Latvijā ziemojošajiem putniem.

Gan sestdien, gan svētdien, kā jau allaž nedēļas nogalēs, plkst. 13.00 un 15.00 varēs arī doties ceļojumā pa Līgatnes papīrfabrikas strādnieku takām, izstaigājot Līgatnes pilsētu gida pavadībā. Gids visus ceļotājus gaidīs Līgatnes tūrisma informācijas centrā.

Tāpat interesatas ir individuālās ekskursijas Līgatnes slepenajā bunkurā, kur kopā ar gidu var nokāpt padomju pagātnes pazemē plkst. 12.00, 14.00 un 16.00.

Liepāja – koncerti, sports un ražas svētki


Arī Liepājā nedēļas nogalē tiks svinēti vērienīgi ražas svētki. Būs iespēja baudīt pašmāju ražas labumus, priecāties par amatnieku darinājumiem, kā arī pašiem iemācīties izmantot dabas materiālus radošos veidos.

3. un 4. oktobrī vēju pilsētā notiks Lielie rudens ražas svētki Lauku sētā, Skuju ielā 5/7. Piektdien pulksten 17.00 notiks pasākuma atklāšana - karoga pacelšana ar dažādām atraktīvām izdarībām. Pulksten 19.00 sāksies sadziedāšanās un sadancošanās kopā ar grupu "Lauku Muzikanti". Sestdien jau no pulksten 10.00 sāksies zemnieku zaļais tirdziņš "Lauku sēta pilsētā". No 11.00 bērnus priecēs seno rituālu rotaļas un spēles. 12.00 sāksies sadziedāšanās kopā ar mazākumtautību folkloras kopām. Liepājas Latviešu biedrības namā būs skatāma izstāde "Mūsu sezonas kods".

Klubā "Fontaine Palace" piektdien notiks grupas "REQUINOX" koncerts. Par deju ritmiem parūpēsies DJ Jānis Spinga. Savukārt kokteiļbārs "Red Sun Buffet" piedāvās piektdienas ballīti ar Mc Raivii, savukārt sestdienas vakarā - "Twerking Party".

Aktīvās atpūtas piekritējiem nedēļas nogalē iesakām doties uz publisko slidotavu Liepājas ledus hallē. Bet tiem, kas nebaidās no nedaudz vēsāka ūdens – izmēģināt spēkus aktīvās atpūtas parkā "BB wakepark". Tur pieejams kabeļu veikbords, laivu noma un SUP dēļi. Pēc darbošanās vēsajā ūdenī, iespēja noīrēt pirtiņu un baļļu, kur sasildīties un relaksēties vai iedzert kafiju turpat esošajā kafejnīcā. 4. oktobrī Liepājas stadionā "Daugava" norisināsies Liepājas stundas skrējiens. Skrējiena "Liepājas Stunda 2014" dalībniekiem tiek dota precīzi viena stunda laika, lai to pārvērstu kilometros un metros, skrienot pa stadions "Daugava" skrejceļu. Pasākuma iznākumā dalībnieki varēs noskaidrot, kādu distanci katrs skrējējs spēj noskriet vienas stundas laikā.

Sestdien, 4. oktobrī, pulksten 15.00 un 19.00 Liepājas Olimpiskajā centrā notiks grupas "CREDO" mūzikas koncerti "CREDO - 40". Koncertā piedalīsies mūziķi, kuri ir piederīgi "CREDO" izpildītajai mūzikai vairākos gadsimtos. Savukārt 5. oktobrī Liepājas Olimpiskajā centrā pulksten 17.00 uzstāsies grupa "Astro`n`out" ar koncertprogrammu "Astroelectro acoustic". Koncertā būs dzirdamas dziesmas no visiem iepriekšējiem albumiem, kā arī jauni skaņdarbi, kas radīti īpaši šai programmai. Programmā iekļautās un jau izdotās mūzikas kompozīcijas skanēs pilnīgi jaunos un radikāli atšķirīgos aranžējumos, kas iezīmēs svaigu "Astro'n'out" muzikālās attīstības ceļu.

Karostas manēžā apskatāma dokumentālu fotogrāfiju kolekcija un brīvdabas izstāde par Karostas iedzīvotājiem un Karostas arhitektūras mantojumu. "Karosta - foto osta" apskatāmas fotogrāfijas ko uzņēmuši 15 pieredzējuši Latvijas fotogrāfi un 15 jaunieši.

Skrējienā 'Apkārt Zāģezeram'

Foto: LETA

Sestdien, 4.oktobrī, Valkā noritēs jau trešais posms azartiskajā skrējienā "Apkārt Zāģezeram", kura uzvarētāji šoreiz saņems vērtīgas balvas.

"Valkas četrcīņa" ir sacensības, kuras iedibinātas pirmo gadu, taču jau guvušas plašu atsaucību. Šoreiz sacensību trešā posma "Apkārt Zāģezers" absolūtie uzvarētāji saņems balvā planšetdatorus.

Visi tie, kuri vēl nepaguva izmēģināt savus spēkus riteņbraukšanā, gan arī tie, kuri cīnās par "Valkas četrcīņa – 2014" laureātu godu, aicināti 4. oktobrī, plkst. 11.00 uz tradicionālo skrējienu "Apkārt Zāģezeram". Distances: lielā četrcīņa – 9,5 kilometri, mazā četrcīņa – 5 kikometri, veselības klase – 5 kilometri. Būs arī skrējiens bērniem no 3 – 11 gadiem.

"Valkas četrcīņa" ir sacensības plašam sabiedrības lokam, izmantojot pierobežas Latvijas-Igaunijas ģeogrāfisko atrašanās vietu. Vairāk lasiet šeit.

Kāzu padomi Mežotnes pilī

Turpinot tradīciju, 5. oktobrī no plkst. 12.00 līdz 17.00 Mežotnes pilī ceturto gadu pēc kārtas notiks pasākums - "Nāc, sajūti, iedvesmojies, Mežotnes pils skaistiem mirkļiem!" Šajā dienā Mežotnes pils aicina ikvienu, kam aktuāla kāzu un svinību tematika.

Ikviens varēs iepazīt un apskatīt Mežotnes pili kā svinību un kāzu vietu, tikties ar dažādiem kāzu un svinību pakalpojumu sniedzējiem. Dace Miezīte, kāzu aģentūras "Mīlestība" direktore, vadīs semināru par kāzu organizēšanu un plānošanu. Tūrisma aģentūra "Kolumbs" piedāvās romantiskus ceļojumus medusmēnesim. Bauskas novada labākie konditori aicinās degustēt dažādus tortes izstrādājumus. Bauskas novada tūrisma uzņēmēji stāstīšot par aizraujošām kāzu pieturvietām. Savukārt uzņēmums "Geka" piedāvās kāzu atribūtu gravējumus, bet Precos.lv pārstāvji stāstīs un rādīs jaunākās tendences kāzām.

Tā ir arī laba iespēja apskatīt skaisto pili un tās apkaimi. Noteikti iesakām pēc ciemošanās Mežotnē nedoties uzreiz mājās, bet aizbraukt arī uz Bausku un apskatīt atjaunoto Bauskas pili, kā arī izstaigāt pilsētas centru.

Siguldā valda mūzika

Foto: Shutterstock

Siguldā šonedēļ varēs ne tikai baudīt rudens lapu krāšņumu un piedalīties vēlēšanās, bet priecēs arī brīnišķīga muzikālā programma.

Sestdien plkst.18.00 Siguldas koncertzāles "Baltais flīģelis" notiks Rudens kamermūzikas festivāla koncerts "Sonāšu vakars" Tajā piedalīsies vijolniece Vineta Sareika un pianiste Lauma Skride. Programmā: Ludvigs van Bēthovens, Rihards Štrauss, Alfrēds Šnitke, Ruta Paidere (pirmatskaņojums). Vēl līdz oktobra beigām Rudens kamermūzikas festivāla koncerti turpināsies arī citur Latvijā. Vairāk informācijas www.latvijaskoncerti.lv

Savukārt svētdien, 5.oktobrī, plkst.15.00 Turaidas pils pagalmā paredzēts pūtēju ansambļa "Sigulda" koncerts "Krāsu melodijas" (diriģents Jānis Raslavs).

Bet vakarā, plkst.18.00, koncertzālē "Baltais flīģelis" skanēs Ineses Ērmanes koncertprogramma "Parīze–Sigulda". Šajā muzikālajā ceļojumā kopā ar Inesi dosies arī brīnišķīgi mūziķi – Juris Kristons (taustiņinstrumenti), Kārlis Alviķis (ģitāra) un Andris Alviķis (kontrabass). Koncerta īpašie viesi – akordeonists Kaspars Gulbis un vijolnieks Dzintars Beitāns. Pavisam īstu gabaliņu Francijas dāvāšot arī fantastisks mākslinieks un šarmants francūzis – Freds Hormans (Fred Hormain).

Siltais avots un kamieļi Rīgā


Foto: LETA

Divas nedēļas līdz pat 12.oktobrim Esplanādes parkā ikviens aicināts apmeklēt japāņu karsto avotu jeb interaktīvu vides instalāciju ONSEN. Instalācija darbosies katru dienu no plkst.16.00 līdz 22.00, un tās apmeklējums ir bezmaksas.

Līdzi jāņem dvielis un peldkostīms, bet iepriekš gan jāpiesakās mājaslapā.

ONSEN atradīsies vienā no Esplanādes strūklakām, kurā būs izveidota apsildīšanas iekārta, ko kurinās ar malku, lai uzturētu ūdeni ķermenim tīkamā temperatūrā, un ūdeni bagātinās Japānas sāļi. Vairāk lasiet šeit.

Savukārt Rīgas zoodārzs šonedēļ sāk savas dzimšanas dienas svinības un jau piektdien, 3. oktobrī, tiks atklāta jaunā kamieļu māja, ko iesakām dieties apmeklēt un izbaudīt rudeni arī tepat īgā, izejot skasitā pastaigā vai izbraucot ar velosipēdu pa Mežaparku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!