Šodien no Nidas jau sesto gadu ceļā dodas kampaņas "Mana jūra" zaļā ekspedīcija, pastāstīja kampaņas pārstāve Sanita Rībena. Kā ierasts, ekspedīcijas dalībnieki mēros 500 kilometru garo ceļu gar Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrasti. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šoreiz ekspedīcijas mērķis ir vērsts uz padziļinātu jūru piesārņojošo atkritumu problēmas izpēti, tādēļ ceļā dosies mazāka ekspedīcijas grupa kā parasti – iepriekšējo gadu kampaņas izturīgākie un entuziastiskākie atbalstītāji, kā arī brīvprātīgie. Kampaņu "Mana jūra" kopš 2012. gada īsteno Vides izglītības fonds.

Kampaņas "Mana jūra" ietvaros jau piecus gadus Vides izglītības fonda eksperti apkopo un analizē datus par jūru piesārņojošajiem atkritumiem. Par pērnajā gadā iegūtajiem rezultātiem vairāk lasiet šeit. "Mēs vēlamies sniegt savu ieguldījumu piekrastes un jūras tīrības vairošanā. Tāpēc šī gada kampaņas uzdevumi ir saistīti ar mūsu uzsākto izpētes aktivitāšu padziļināšanu un kopīga darba veidošanu ar vietējām pašvaldībām, meklējot jūru piesārņojošo atkritumu problemātikas risinājumus. Ekspedīcijas un kopumā šī gada kampaņas laikā uzsāksim upju ienešu monitoringa metodes testēšanu, kā arī sagatavosim visaptverošus datus un uzrunāsim piekrastes pašvaldības, lai arī klātienē iepazīstinātu ar nu jau ilgtermiņā apkopotajiem datiem un iedvesmotu labākajiem risinājumiem jūru piesārņojošo atkritumu problēmas mazināšanā," stāsta Jānis Ulme, kampaņas "Mana jūra" eksperts un Vides izglītības fonda vadītājs.


Protams, tāpat kā visus gadus, kampaņa "Mana jūra" turpinās uzrunāt sabiedrību - šoreiz ne ar tik plašu nodarbību un lekciju klāstu kā ierasts, bet ar ceļojošo ekspozīciju par jūru piesārņojošajiem atkritumiem. Tā šogad dosies līdzi kampaņas ekspedīcijai visu mēnesi, informējot piekrastes apmeklētājus par jūru piesārņojošo atkritumu, īpaši plastmasas materiālu avotiem un ietekmi uz trauslo Baltijas jūras ekosistēmu, kā arī iepazīstinot ar katra novada situāciju. Iecerēts, ka ekspedīcijas apmešanās punktos māksliniece Roberta Atraste papildinās ekspozīciju ar apmetnes vietas novada aktuālo informāciju, kā arī gleznos, iedvesmu smeļot jūras un piekrastes ainavās, padarot ekspozīciju interaktīvu un saistošu katram interesentam. Ar ekspedīcijas "Mana jūra" norises kalendāru ikviens var iepazīties kampaņas mājaslapā www.manajura.lv un sekot tās ikdienas gaitām arī kampaņas sociālajos tīklos.

"Kampaņas "Mana jūra" organizatoru darbu saraksts ar to nebeidzas – esam uzsākuši gatavošanos nākamā gada īpašajiem notikumiem, kad Latvijai simtgadē sadarbībā ar visiem, kam rūp Baltijas jūra, vēlamies uzdāvināt tīru piekrasti visā 500 kilometru garumā," nākotnes plānus iezīmē Jānis Ulme. "Lai šī vēlme un iecere pāraugtu īstenībā, šis gads jāvelta praktisku un organizatorisku jautājumu risināšanai."

Šoreiz ekspedīcijas laikā būs vairākas "Atvērto durvju dienas", kuru laikā "Mana jūra" aicinās uz tikšanos un sarunām pie ugunskura (vai vienkārši pie jūras) visus bijušos, esošos un topošos kampaņas "Mana jūra" draugus un atbalstītājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!