Foto: Publicitātes attēli

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs (Rīga, Alberta iela 12–9) šovasar aicina apmeklēt muzeja speciālistu vadītās tematiskās ekskursijas, kas veltītas dažādiem Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa dzīves un daiļrades aspektiem. Par aktuālajām ekskursijām "Tūrsima Gidu" informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Grudule.

20. gadsimta sākumā Alberta ielas 12. nama 9. dzīvoklis bija gleznotāja Jaņa Rozentāla un viņa sievas, somu dziedātājas Ellijas Forseles-Rozentāles ģimenes mājoklis. Neilgu laiku kā apakšīrnieks kādā no plašā dzīvokļa istabām mitinājās arī rakstnieks Rūdolfs Blaumanis.

Tematisko ekskursiju ciklā Memoriālo muzeju apvienība aicina veikt "ceļojumu pagātnē" un uzzināt, kā ritēja ikdiena Rozentālu namā, kādas izmaiņas laika gaitā piedzīvojusi Alberta iela un kur vēl Rīgā ir vietas, kas saistītas ar Jani Rozentālu un Rūdolfu Blaumani. Dažas no ekskursijām noritēs tikai muzejā, bet dažas vedīs arī ārpus muzeja telpām pilsētas ielās.

Pavisam šovasar notiks piecas tematiskās ekskursijas:

  • 15. jūnijs pulksten 18 "Rozentālu vasaras" (ekskursija muzejā);
  • 6. jūlijs pulksten 18 "Jūgendstils gleznotāja mājoklī" (ekskursija muzejā);
  • 23. jūlijs pulksten 11 "Rūdolfa Blaumaņa dzīve Rīgā" (ekskursija muzejā);
  • 30. jūlijs pulksten 17 "Rozentāla Rīga" (ekskursijas sākums muzejā, turpinājums Rīgas ielās);
  • 13. augusts pulksten 11 "Alberta iela cauri laikiem" (ekskursijas sākums muzejā, turpinājums Alberta ielā).


Pirmā ekskursija "Rozentālu vasaras", kas notiks 15. jūnijā, vēstīs par laiku, ko Janis un Ellija Rozentāli visbiežāk pavadīja ārpus pilsētas, Latvijas un Somijas laukos. Jaņa Rozentāla dzimtā puse – Saldus, Puzenieku muiža Ziemeļkurzemē, Sigulda, Koknese, arī Nummela – ciemats Somijā, kur atradās Ellijas dzimtai piederoša vasarnīca, – tie ir tikai daži no pieturas punktiem, un katrs no tiem saistīts ar notikumiem, leģendām un Rozentāla radītiem mākslas darbiem.

Ekskursijas biļešu cenas: 2,50 eiro; skolēniem, studentiem un senioriem 1,50 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!