Foto: Shutterstock

Latvijas laikam kļūstot vēsākam un pamazām tuvojoties skolēnu rudens brīvlaikam, ceļotāji sāk lūkoties pēc vasarīgiem atpūtas galamērķiem ārvalstīs. Ieva Sala, tūroperatora "Novatours" pārstāve informē, ka saņem arvien vairāk pieprasījumu par piemērotākajiem galamērķiem šim periodam, tādēļ viņa izceļ populārākos rudens brīvdienu galamērķus un dalās ar padomiem, kur var pagarināt vasaru un pavadīt katra ceļotāja gaumei atbilstošu atvaļinājumu.

Sala izceļ vairākas priekšrocības atpūtai rudenī: pēc karstuma norimšanas Eiropas dienvidos var baudīt patīkamu siltumu, pludmalēs un iecienītās apskates vietās ir krietni mazāk cilvēku, līdz ar vasaras sezonas beigšanos mainās un kļūst draudzīgākas pakalpojumu cenas.

Rudens ceļojumiem ir savas priekšrocības

Tūroperatora "Novatours" pārdošanas daļas vadītāja Sanda Roze norāda, ka, lai gan daudziem patīk atpūsties vasarā, pirmie rudens mēneši Baltijas valstu ceļotāju vidū nav mazāk populāri, un tam ir vairāki iemesli: "Dodoties atvaļinājumā rudens sezonā, laikapstākļi Eiropas dienvidos ir daudz jaukāki – pludmalē var baudīt mierīgāku sauli, un arī ūdens temperatūra rudenī joprojām ir pietiekami augsta, tāpēc var droši baudīt daudzas vasaras sezonai ierastas aktivitātes. Turklāt pēc vasaras sezonas beigām dažādu pakalpojumu cenas parasti pazeminās, tādējādi var ietaupīt. Vēl viens iemesls ir ceļotāju plūsmas samazināšanās un mazākas rindas apskates objektos, kas tos ļauj iepazīt nesteidzīgāk".

Šī brīža ceļojumu pieprasījums iezīmē interesi ceļojumiem kopā ar bērniem, ekonomiskas naktsmītņu iespējas aktīvai atpūtai, greznas un "viss iekļauts" tipa brīvdienas eksotiskos galamērķos, kā arī daudzi meklē vienkārši aviobiļetes, lai dotos prom uz ilgāku laiku.

Ekonomiskās klases viesnīcas aktīvai atpūtai

Rudens un pavasaris ir labākais laiks aktīvam ceļojumam, kad nepieciešama vien viesnīca nakšņošanai, jo pārējais laiks tiek pavadīts, izzinot apkārtni. Šādiem ceļotājiem ieteikums izvēlēties ekonomiskās klases viesnīcas, kas atrodas pilsētu centros, no kurienes ērti sasniedzami visi vēsturiskie objekti, turklāt cenas ir krietni zemākas nekā viesnīcās ar lielām teritorijām attālāk.

Roze norāda, ka pat tādās laiskās atpūtas jeb "viss iekļauts" tipa valstīs kā Turcijas un Grieķijas salu kūrortos arī var atrast dažādas aktivitātes brīvdienām. Šajos galamērķos var izzināt gan vēsturiskas vietas un kultūras objektus, gan ļauties iespaidīgiem gastronomiskiem piedzīvojumiem: "Lai gan daudziem Turcija asociējas ar pieczvaigžņu viesnīcām, šai valstij ir daudz ko piedāvāt: laivu braucieni uz salām, kanjoniem, senām pilsētām, kā arī hipiju pilsētas un zirgu fermas – tie ir tikai daži iemesli, kāpēc ir vērts iepazīt Turciju caur citu prizmu".

Aktīvai atpūtai piemērots galamērķis ir arī Grieķijas salas – Korfu, Kefalonija un Roda, kas atrodas vien pāris stundu lidojuma attālumā no Latvijas. "Salām piemīt īpašs šarms – tās nenoliedzami līdzinās lielajai Grieķijas kontinentālajai daļai, bet katra pārsteidz ar kaut ko īpašu, unikālu un tikai konkrētajai salai piemītošu. Korfu ir olīvkoku un pludmaļu paradīze. Rodu novērtēs vēstures un vīna tradīciju cienītāji. Kefaloniju mēdz dēvēt par Eiropas eksotiku", iesaka Roze.

Neaizmirstamas rudens brīvdienas kopā ar bērniem

Tūrisma nozarē skolēnu rudens brīvlaiks pēc popularitātes ir līdzvērtīgs gada lielākajiem svētkiem, atzīmē Roze. Tāpēc svarīgi tām gatavoties laicīgi un rezervēt ne tikai lidojumus un viesnīcas, bet arī ekskursijas, jo bērnu atvaļinājuma laiks sakrīt daudzās pasaules valstīs, tāpēc ir likumsakarīgi, ka vecāki vēlas izmantot iespēju un ceļot kopā ar jauno paaudzi. Īpaši tie, kuriem vasarā nebija laika atpūsties un kuri vēlas baudīt siltu laiku, iespaidīgus skatus un bezrūpīgu ikdienu: "Atpūtai kopā ar bērniem populārākie galamērķi parasti ir Turcijas un Ēģiptes kūrorti, jo tajos ir patiesi labi padomāts, lai katrs ģimenes loceklis varētu baudīt sev tīkamu atpūtu. Ģimenes ar nedaudz vecākiem bērniem izvēlas Tenerifi un Madeiru, jo šīs salas piedāvā daudzas aktivitātes aktīvai ģimenes atpūtai."

Lidojumu biļešu medniekiem

Pēdējos gados arvien spilgāk iezīmējas jauns ceļotāju ieradums – "pārziemošana" siltajās zemēs, un populārākie ziemošanas galamērķi ir Tenerife vai Madeira.

"Katru gadu rudenī novērojam pieaugošus biļešu pārdošanas apjomus vienā virzienā vai uz ilgāku laiku. Tenerifi un Madeiru izvēlas tie, kuriem ir iespēja sabalansēt darba un ģimenes vajadzības, fiziski nepiesaistot savu darba vietu Latvijai, bet darbojoties attālināti. Nav pārsteidzoši, ka Tenerife ir latviešu iecienītākais ziemas galamērķis – tur tiešām valda mūžīgā pavasara klimats. Interese tikai par lidmašīnu biļetēm, nereti vienvirziena, ir vērā ņemama," stāsta Roze.

Ceļojumu eksperte atzīmē, ka Madeira pamazām popularitātes ziņā tuvojas Tenerifei: "Šo vulkāniskās izcelsmes salu varam saukt par īstu attālinātā darba centru. Madeira lepojas ar ātrāko fiksētā interneta ātrumu Portugālē, un ar lielisku klimatu, satriecošajām ainavām un viesmīlīgiem vietējiem iedzīvotājiem Madeira strauji kļūst par attālinātā darba līderi. Īpaši Ponta du Sola ciemats piesaista attālinātā darba veicējus no visas pasaules, jo kopiena šeit pavada brīvo laiku kopā un dalās darba pieredzē. Salas galvaspilsēta ir slavena ar kopstrādes telpu plašo izvēli, kurās var arī produktīvi strādāt un paplašināt paziņu loku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!