Foto: Publicitātes attēli
Parasti cilvēki dara visu iespējamo, lai nenokļūtu cietumā. Tomēr tas, kas ir aizliegts, parasti arī saista ar savu noslēpumainību, tāpēc likumsakarīgi, ka vismaz pēdējos 20 gadus populāra lieta ir "cietumu tūrisms" - gan asu izjūtu cienītājiem, gan vienkārši ziņkārīgajiem.

Daudzas no šīm kādreiz tik briesmīgajām vietām, kļuvušas par tiešām aizraujošiem apskates objektiem – muzejiem, viesnīcām, pat peldvietām un atrakciju parkiem. Kā zināms, arī pie mums, Liepājas Karosta ir izcils piemērs, kā pārvērst šausminošu cietumu par populāru izklaides un izziņas vietu.

Ja arī jūs kādreiz esat prātojuši, kā tas ir – atrasties aiz restēm, tad, lūk, dažas iespējas tepat Eiropā, kur to pārbaudīt, neizdarot likumpārkāpumus.

Kilmainhama cietums Dublinā

Īrijas slavenākais cietums būvēts 1796. gadā un bijis liecinieks daudziem Īrijai nozīmīgiem un arī ļoti traģiskiem notikumiem, tostarp īru pirmajiem centieniem iegūt neatkarību Lieldienu sacelšanās laikā 1916. gadā, kam šogad 27. martā tiks atzīmēta 100. gadadiena. Eamons de Valera, vēlākais Īrijas premjers un arī prezidents, bija pēdējais, kas tika izlaists no šī cietuma, kad tas laimīgi tika slēgts 1924. gadā. Cietums piedzīvojis arī vismaz piecus lielus nemierus, vēsta The Telegraph.

Pašlaik cietumu iespējams apskatīt, dodoties ekskursijā, un tās laikā var uzzināt daudz par Īrijas vēstures tumšākajiem notikumiem. Ļoti interesanti ir cietuma sienu zīmējumi. Vairāk par šo cietumu uzziniet šeit.

Karostas cietums

Igauņu niršanas paradīze

Foto: Kadrs no video

Heidelbergas studentu sodīšanas vieta

Hostelis Dienvidslāvijas cietumā

Notingemas šerifa cietums


2014. gadā šis tika atzīts par labāko nelielo apskates objektu Anglijā. Tieslietu muzejs iekārtots bijušajās tiesas un cietuma telpās Notingemā, kas pazīstama no Robina Huda piedzīvojumiem. Arī viņam te atvēlēta izstāžu telpa. Pati Tieslietu muzeja galerija ierīkota celtnē, kas gadsimtiem bijusi Notingemas šerifa postenis. Tur ir gan baisas vaska skulptūras, gan ekspozīcija ar soda rīkiem.

Muzejā ekspozīcija vēsta par sodiem un kriminālnoziegumiem Anglijā. To apskate ir bez maksas, bet iespējama arī ekskursija gida pavadībā vai pat teatrāla tūre pa kambariem.
Nedaudz biedējošs šerifs vada arī bērnu dzimšanas dienu ballītes un Ziemassvētku sarīkojumus. Ļoti populāri te ir viduslaiku šerifa banketi, kuros tiek pasniegta četru ēdienu maltīte un viduslaiku menestreļi izklaidē sanākušos viesus. Tāpat šeit var apmeklēt slapkavību mistēriju šovus.

Vairāk informācijas: www.galleriesofjustice.org.uk
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!