Foto: Shutterstock
Bija maltīte garda vai ne tik garda, apkalpotājs laipns vai ne tik laipns, sēžat ēstuvē Barselonā, Pazrīzē vai Sidnejā, bet samaksas brīdis pienāks vienmēr. Dažkārt vietējo tradīciju nezināšana "tējas naudas" frontē var likt piedzīvot visai neērtus mirkļus.

Tuvojas atvaļinājumu un ceļojumu laiks. Ja esat kādā zemē vai pilsētā pirmo reizi un ar vietējām tradīcijām nav sanācis iepazīties, var viegli nokļūt neērtā situācijā vai pat sabojāt sev garastāvokli. Neatstāt tējas naudu nemaz? Atstāt "uz dullo"? Tērēties lieki arī nav vēlmes... Kā rīkoties, ja vēlaties šajā ēstuvē atgriezties vēl kādu reizi un joprojām justies ērti? Cik vispār pieņemts atstāt dzeramnaudā Parīzē, Stambulā, Londonā?

Londona

Foto: Shutterstock

Londonā pieņemts atstāt 10-15 % lielu dzeramnaudu. Tomēr pirms dāsni noskaitīt naudu, aplūkojiet rēķinu - ne mazums restorānu automātiski iekļauj tējas naudu rēķinā, pievienojot tam 12,5% no summas. Tā var nenotikt, ja klients ierodas viens vai divatā, bet gadījumos, kad jāapkalpo lielāka cilvēku kompānija.

Ieskrietuvēs vai pērkot ēdienu līdzņemšanai, tējas naudu nav pieņemts atstāt. Toties to noteikti ir pieņemts darīt pabos un bāros.

Taksists būs priecīgs, ja atstāsiet viņam 10-15 % vairāk, kaut gan paši londonieši lielākoties vienkārši noapaļo maksājamo summu līdz tuvākajai sterliņu mārciņai. Ja brauciens ir garāks, tomēr vēlams atstāt nedaudz lielāku tējas naudu nekā vienkārši noapaļot summu.

Barselona

Ja ir valstis, kur dzeramnaudu pieņemts atstāt automātiski, pat gandrīz neskatoties uz pakalpojuma kvalitāti (piemēram, ASV), tad Barselonā un Spānijā kopumā pieņemts atstāt dzeramnaudu tikai tādos gadījumos, ja ēdiens ir tiešām garšojis un apkalpošana tiešām ir bijusi laba.

Ja oficiants Spānijā neierauga atstātu tējas naudu 7-13% apmērā, tad gandrīz vienmēr tā viņam ir kā viela pārdomām, jo klients ir aizgājis nepamierināts ar servisu vai ēdienu.

Taksometrā būs pieklājīgi, ja vienkārši noapaļosiet maksājamo summu uz augšu. Izņēmums - garāki pārbraucieni, kad tomēr vajadzētu būt dāsnākam.

Parīze

Teju visur Parīzē tējas nauda automātiski tiek iekļauta rēķinā - meklējiet norādi "service compris". Ir ēstuves, kur tējas nauda jau ir iekļauta konkrētā ēdiena cenā - tas pat faktiski ir ļoti ērti, jo vienmēr līdz sīkumam varat zināt, kāds būs jūsu rēķins. Protams, piemaksāt vēl pāris eiro par īpaši smalku apkalpošanu, jums neviens neliedz, taču nav arī tā, ka te to no jums kāds īpaši gaidītu.

Toties brauciens ar taksometru gan vienmēr būs par 10-15 % dārgāks, jo te ir pieņemts atstāt šādu dzeramnaudu. Atstāsiet par maz vai nemaz - labāk vairs nebrauciet uz Parīzi...... Joks.

Sidneja

Foto: AFP/Scanpix

Sidnejā un Austrālijā kopumā darbojas tāda pati sistēma, kāda pieņemta ASV - atstāt dzeramnaudu vienmēr un teju par visu. Te situācija ir vienkārša un pat nevajag lauzīt galvu - 10 vai varbūt tomēr visus 15 %.....  Vienmēr atstājiet tieši 10 % un visi būs laimīgi. Ja rēķins ir neliels - būs labi, ja vienkārši neņemsiet sīko atlikumu.

Prāga

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Prāgā būs līdzīgi kā iepriekšējā piemērā - te pieņemts atstāt 10 % tējas naudai vienmēr, ja jūs apkalpo, tā teikt, dzīvs cilvēks. Šāda dzeramnauda nav jāatstāj fast food ēstuvēs. Tiesa pēdējā laikā daudzas viesnīcas un restorāni sākuši iekļaut dzeramnaudu uzreiz rēķinā. Tā ka vienmēr ir vērts izpētīt rēķinu sīkāk, pirms izplūst dāsnumā.

Roma

Romā un Itālijā kopumā dzeramnaudas atstāšanas paradumi ir visai samudžināti, ja tā var teikt - īpaši ciest nākas tūristiem. Lai tur īpaši nebūtu jāiedziļinās - vienmēr drošāk pieturēties likumam - atstāt 10 % lielu dzeramnaudu un ne vairāk. Protams, izpētiet rēķinu, lai tējas naudas tēriņi nesanāktu dubulti - meklējiet ierakstu "servizio incluso".

Taksometros pieņemts vienkārši neņemt atlikumu (ja esat devis vairāk vai mazāk precīzu naudu). Tējas naudas atstāšanu varat pavadīt ar frāzi "tenga pure il resto" ("paturiet atlikumu") - uzjautriniet taksistu ar savu lielisko izrunu!

Riodežaneiro

Foto: AP/Scanpix

Brazīlijā, kur drīz norisināsies pasaules čempionāts futbolā, bet 2016. gadā notiks Vasaras olimpiskās spēles, ir visai konkrēta attieksme pret tējas naudas jautājumu. Riodežaneiro 10 % liela tējas nauda parasti jau ir iekļauta restorāna rēķinā (reti tie gadījumi, kad tā nenotiek). Taču, ja vēlaties pateikties kādam par īpaši labo apkalpošanu un atmosfēru, dariet to neuzkrītoši. Brazīlieši ir pieticīgi un vienlaicīgi lepni - karstasinīga un vētraina pateikšanās viņiem neiet pie sirds. Taksometrā vienkārši neņemiet sīko atlikumu un darījums būs noticis.

Bangkoka

Par spīti pamatīgai Rietumu pasaules tūristu klātbūtnei, Bangkoka nekādi nevēlas pieņemt Rietumu tradīcijas. Šeit uz tējas naudas atstāšanu neviens negaida. Protams, arī atteikties no tās neviens negrasās, ja vien summa ir pieticīga un nepārsniedz 10 %. Tā ka šeit tējas nauda ir tikai un vienīgi viesu pašu izvēle, nav nekādu īpašu tradīciju un likumu.

Stambula

Turcijā būs priecīgi, ja tējas naudu atstāsiet vietējā valūtā. Tējas naudas atstāšanas tradīcijas šeit vairāk saistās nevis ar rēķina lielumu, bet pasākuma diženumu. Austrumu īpatnības, tā teikt. Tas nozīmē, ka parasti restorānos pie pusdienām neviens negaida neko vairāk par 10 % tējas naudas. Taču, ja runa ir par svinībām, kad pie galda sapulcējas liela kompānija un dzīres iet vaļā uz nebēdu, vismaz 15 % ir vairāk nekā vēlami. Īpaši, ja nākamajā dienā vēlaties šeit vēl atgriezties. Ar taksistiem šeit norēķināties ir vienkāršāk - pietiks, ja neņemsiet sīko atlikumu.

Keiptauna

Foto: Reuters/Scanpix

Šeit ļoti lielas cerības tiek liktas uz ārzemnieku dāsnumu un biezajiem naudas makiem. Tikt cauri ar mazumiņu neizdosies. Tā restorānos tie noteikti būs 10-15 % klāt pie rēķina, taksists gribēs vismaz 10 % pa virsu, auto noparkotājiem jeb kā viņi paši sevi dēvē - "auto sargiem" - 20 randus, bet mantu nesējiem lidostā atstājiet vismaz 20 -30 Dienvidāfrikas randus (apmēram 2 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!