Foto: Publicitātes foto

20. un 21. jūlijā Daugavpilī jau 5. reizi norisināsies Starptautiskais vēsturiskās rekonstrukcijas festivāls "Dinaburg 1812" kas veltīts 19. gadsimta pirmās puses notikumiem, kad Dinaburgas cietokšņa garnizons atvairīja Napoleona armijas uzbrukumu 1812. gada jūlijā, informē Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras pārstāve Anna Burlakova.

Festivāla ietvaros divu dienu garumā apmeklētāji varēs baudīt visdažādākos pasākumus, kas būs interesanti gan bērniem, gan pieaugušajiem. Darbosies atrakcijas mazākajiem apmeklētājiem, būs pieejamas kafejnīcas, amatnieku un mājražotāju produkcijas, kā arī antikvāru priekšmetu tirdziņš, ko nodrošinās kolekcionāri. Interesenti varēs ielūkoties dažādu laikmetu kara un civilajā sadzīvē.

5. Starptautiskā vēsturiskās rekonstrukcijas festivāla "Dinaburg 1812" programma sāksies 20. jūlijā pulksten 11 ar cietokšņa karoga pacelšanas ceremoniju un Nikolaja vārtu atvēršanu. Pulksten 12 sāksies svinīgā rekonstrukcijas klubu parāde pūtēju orķestra pavadībā. Pasākumā piedalīsies aptuveni 160 dalībnieki no 15 vēstures rekonstrukcijas un vēsturisko deju klubiem, kas pārstāvēs Latviju, Lietuvu, Krieviju, Poliju, Čehiju un Baltkrieviju. Parāde virzīsies no Aleksandra vārtiem pa Imperatora ielu līdz Marka Rotko mākslas centra pagalmam.

Pulksten 13 Marka Rotko mākslas centra pagalmā uzstāsies ielu teātris "Pololo", bet pulksten 14 cietokšņa grāvī pie Nikolaja vārtu tilta K. Agapova novadīs zirga trenēšanas paraugdemonstrējumu.

Pulksten 15 aizsargceltņu joslā pie Nikolaja vārtiem sāksies dienas centrālais notikums – vēsturiskās 1812. gada kaujas rekonstrukcija. Improvizētās kaujas dalībnieki pasākuma apmeklētājiem dos iespēju iztēloties, kā franču Lielās armijas karaspēka karavīri sāka uzbrukumu Daugavpils (Dinaburgas) cietoksnim. Toreiz, 1812. gada 1. jūlijā (pēc vecā stila), pirmā cīņa ilga četras stundas, un cietokšņa aizstāvjiem izdevās atvairīt uzbrukumu.

Tā kā uz vaļņa būs daudz skatītāju un liels troksnis, māmiņām ar maziem bērniem kaujas rekonstrukcijas laikā nav ieteicams atrasties uz vaļņa. Skatītāju ērtumam pie skatuves Marka Rotko mākslas centra pagalmā tiks izvietoti lielformāta ekrāni, uz kuriem tiešraidē rādīs visus galvenos notikumus.

Foto: Publicitātes foto

Dienas vakara pusē, pulksten 17.30 Marka Rotko mākslas centra pagalmā norisināsies balle ampīra stilā. Viesiem būs iespēja ne tikai skatīties profesionālu dejotāju uzstāšanos un teatralizētus priekšnesumus, bet arī pašiem iejusties 19. gadsimta dāmu un kavalieru tēlos un iesaistīties balles dejās.

Pulksten 21 Marka Rotko mākslas centra pagalmā apmeklētāji varēs baudīt poļu tautas mūzikas grupas "Percival" no Ļubļinas koncertu, bet pulksten 22.30 1. krasta lunetes pagalmā sāksies "Fire Show Studio" uguns šovs, kas noslēgs festivāla pirmo dienu.

Festivāla otrā diena sāksies ar cietokšņa karoga pacelšanu un Nikolaja vārtu atvēršanu pulksten 11. Šogad Daugavpils griezīsies īstā laikmetu virpulī – blakus krievu un franču armiju nometnēm Daugavpils cietokšņa teritorijā tiks iekārtotas seno latgaļu un vikingu apmetnes, staigās Ziemeļu kara, kā arī 1. un 2. Pasaules kara karavīri. Parādē, kas notiks pulksten 12, varēs vērot dažādu laikmetu vēsturiskās rekonstrukcijas klubu biedrus.

No pulksten 13 līdz 16 uz skatuves Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pagalmā uzstāsies pašmāju un ārvalstu mākslinieki. Skatītājus priecēs tautas deju un dziesmu ansamblis "Сказ" no Pleskavas (Krievija), folkloras grupa "Rikši" no Rēzeknes, Cesvaines novada tautas deju un dziesmu ansamblis un Daugavpils deju kolektīvs "Laima".

Festivāla ietvaros, no pulksten 14 līdz 16, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā norisināsies kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai un tūrisma attīstībai veltīta konference.

Šajā rakstā atradīsi noderīgu informāciju, ko interesantu apskatīt Daugavpilī, taču, kā norisinājās kaujas rekonstrukcija 2017. gadā, vari apskatīt fotogalerijā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!