Foto: Vida Press
Britu fotogrāfam Džeimsam Rašvotam izdevies notvert fantastiskus kadrus, kuros redzama zvejnieku laiva, kas dreifē starp milzīgiem aisbergiem un ledus gabaliem.

Fotogrāfijās cauri ledus arkai redzama zvejnieku burulaiva, kas cenšas izvairīties no gandrīz 100 metrus augsta tirkīzkrāsas aisberga. Divu mastu zvejnieku šoneris iepretim milzīgajam ledus kalnam izskatās miniatūrs. Rašvorts šo ainavu iemūžinājis Grenlandes rietumos, Skoresbijzundas (Scoresbysund) piekrastē. Te atrodas pasaulē lielākais ledājs, un milzīgi aisbergi jūrā nav liels retums.

Foto: Vida Press

Kā fotogrāfs stāstījis "Vida Press", viņš pacietīgi gaidījis, līdz kuģis, uz kura atradās pats, nostāsies vienā līnijā ar burulaivu un ledus arku. Tobrīd termometra stabiņš noslīdējis zem mīnus desmit grādu atzīmes, bet visapkārt peldējuši ledus kluči. "Kamēr tur burājām, mums garām papeldēja vairāki fantastiski skaisti aisbergi. Tomēr bija ļoti jāuzmanās, lai nepiebrauktu pārāk tuvu, jo, ja aisbergs salūztu, tas radītu milzīgus viļņus. Sākumā ļoti koncentrējos, lai iegūtu skaistas bildes, bet, kad kadri bija notverti, varēju atslābt un vienkārši apbrīnot fantastiskos skatus. Aisbergi tāpat kā sniegpārslas nemēdz būt vienādi, un šis noteikti bija viens no iespaidīgākajiem, kādu esmu redzējis gan izmēra, gan skaistuma ziņā," par pilij līdzīgo ledus milzi stāstījis fotogrāfs.

Foto: Vida Press

Ja arī tevi fascinē aisbergu majestātiskums, šeit vari lasīt stāstu par vienu šādu milzeni pavisam tuvu krastam Kanādā.

Savukārt stāsts par burāšanu starp aisbergiem atrodams šeit.

Foto: Vida Press

Aisbergs jeb leduskalns ir okeānā dreifējošs, no šelfa ledājiem atdalījies ledus gabals ar ļoti lielu masu. Virs ūdens redzams tikai neliela tā daļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!