Foto: Publicitātes attēli
Baltie, varenie sniegavīri jau ilgi ir pazīstami un pamatoti kļuvuši par Dobeles ziemas vizītkarti. Baltijas valstīs un arī Eiropā Dobele ir vienīgā pilsēta, kur visu ziemu var satikties ar patiešām dižajiem sniegavīriem, "Tūrisma Gids" pastāstīja Dobeles novada tūrisma informācijas centra vadītāja Anita Banziņa.

Deviņu gadu laikā ir tapis gandrīz simts dažādu sniegavīru – muzikanti, dzejnieki, dažādu profesiju pārstāvji, karaļi un bruņinieki, sportisti un kosmonauti. Daudzi, čakli savu laiku nokalpojuši, devušies jau prom, bet katru gadu top arvien jauni tēli un vēl nebijušas instalācijas. Tās veido profesionāli un Latvijā populāri mākslinieki. Sniegavīru saieta idejas autors un organizators nemainīgi ir pašvaldības arhitekts Jānis Kukša.

Devītā sniegavīru saieta tēma ir Latvijas simtgade un tautas varonis – Lāčplēsis. Dobelnieki un pilsētas viesi tāpēc līdzās jau iepriekšējos gados iepazītajiem tēliem var satikt Lāčplēsi un Melno bruņinieku, Spīdalu, Laimdotu un Kangaru. Sniegavīru saimi papildina arī jauni pasaku tēli – karalis un kaķītis, Vēja māte un Sprīdītis.

Foto: Publicitātes attēli
Saiets tiek rīkots, sadarbojoties Dobeles novada pašvaldībai ar vietējiem uzņēmējiem. Sniegavīru izgatavošanā izmantoti Dobeles uzņēmumu – putupolistirola ražotāja SIA "Tenapors" un sveču ražotāja SIA "Baltic Candles Ltd" – materiāli, tāpēc šos sniegavīrus nebiedē ne atkusnis, ne lietus. Sniegavīri būs apskatāmi līdz 10. februārim.

Dobeles novada tūrisma informācijas centrs piedāvā sniegavīru apciemošanu apvienot ar citām atraktīvām ziemas nodarbēm. Piemēram, Dobeles novadpētniecības muzejā iespējams apskatīt izstādes un iepazīt dobelnieku dzīvi pagājušajā gadsimtā – grupām tiek piedāvātas ziemas programmas "Pa sniegavīru pēdām", "Pilsdāmas jautrojas" un "Galma manieres". Tāpat ir iespējams doties arī uz selekcionāra Pētera Upīša muzeju, kur var izbaudīt ziemas našķu programmu. Garšīgos ābolus, augļu sulas un sukādes varēsi ne tikai degustēt, bet arī iegādāties paņemšanai līdzi uz mājām. Savukārt Kārļa Ulmaņa piemiņas muzejā "Pikšas", Bērzes pagastā, var vakarēt "Pikšu" ķēķī pie siltas plīts, baudot zīļu kafiju un ceptus ābolus, meistarojot ķiņķēziņus un boksterējot senas gudrības. Citas idejas atpūtai Dobelē meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!