Foto: Shutterstock
Ņemot vērā starptautiskās ceļošanas ierobežojumus saistībā ar ārkārtas situāciju, liela sabiedrības daļa pēc nedēļu ilga posma, kas pavadīts savos mājokļos, dosies ārpus pilsētām. Līdz ar to sagaidāms, ka iedzīvotāji dosies uz publiski pieejamām vietām dabā, tajā skaitā mežos. Latvijas Meža īpašnieku biedrība sniedz dažus ieteikumus atpūtai dabā, lai netiktu nodarīts kaitējums nedz videi, nedz īpašumam.

Pirmkārt, lai novērstu drūzmēšanos populārās labiekārtotās un marķētās dabas takās, iedzīvotāji var izmantot daudz plašāku mežu teritoriju, kurp doties pastaigās. Latvijas Meža īpašnieku biedrība iesaka lejuplādēt AS "Latvijas valsts meži" izstrādāto mobilo lietotni "LVM GEO", kura ir ērti lietojama tieši meža apmeklējumiem – kartēs attēloti visi meža ceļi, labiekārtotās atpūtas vietas un citi dabas objekti. Var izvēlēties sev vēlamo virzienu, attālumu un doties mežā. Tāpat iespējams izmanot Dabas aizsardzības pārvaldes izstrādāto mobilo lietotni "Dabas Tūrisms", kurā ir atrodami 400 dažādi dabas tūrisma galamērķi.

Atrodoties mežā jāņem vērā, ka automašīna jānovieto tā, lai netraucētu meža darbos iesaistītai tehnikai un arī citiem transportlīdzekļiem. Latvijā meži klāj pusi no valsts teritorijas, un teju visi meži ir publiski pieejami. Izņēmumi ir atsevišķas aizsargājamas teritorijas, militārie poligoni un atsevišķi privātie īpašumi, kas ir marķēti ar aizlieguma zīmi. Pārējie meži ir publiski pieejami ikvienam apmeklētājam. Salīdzinot ar citām valstīm, kur dominē citi zemes izmantošanas veidi, nevis mežsaimniecība, Latvijas iedzīvotāji ir priviliģētā situācijā attiecībā uz iespējām būt dabā.

Otrs aicinājums ir mežā būt atbildīgiem un pēc sevis neatstāt atkritumus, kā arī nekurināt ugunskurus. Katru gadu pēc meža apmeklētājiem mežā paliek atkritumi, kas pēc tam ir jāvāc zemes īpašniekiem, kā arī ugunsgrēkos iet bojā jaunaudzes, kas ir liels zaudējums īpašniekam, kurš jaunaudzi ir ierīkojis. Šo ugunsgrēku izcelšanās iemesli ir kūlas dedzināšana un nepieskatītas piknika vietas. Šīs abas problēmas ir cilvēku radītas un varētu novērst, ja cilvēki dabā uzvestos piesardzīgi. Maltīti ieteicams sagatavot ēšanai jau mājās, lai mežā nebūtu vajadzības kurināt uguni. Tuvākajā nedēļas nogalē un arī turpmāk sagaidāms sauss un saulains laiks, kas zemju īpašniekiem ir liels riska laiks, ka īpašums var ciest ugunsgrēkā.

Meža īpašniekiem pavasaris ir intensīvs darba laiks, kad no stādu audzētavām tiek piegādāti stādi un stādīts jaunais mežs. Katru gadu Latvijā tiek iestādīts vidēji 14 tūkstoši hektāri jauna meža. Stādīšanai labvēlīgs laiks, atkarībā no laika apstākļiem, ir dažas nedēļas, tāpēc īpašnieki īpaši cenšas organizēt stādu piegādes un stādīšanas darbus, lai stādaudzētavās izaudzētie kociņi veiksmīgi ieaugtu. Latvijas Meža īpašnieku biedrība mudina cienīt šo darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!