Foto: Shutterstock
Panteons ir viena no populārākajām apskates vietām Romā, kura ik gadu piesaista miljoniem tūristu. Šobrīd seno ēku var apmeklēt par brīvu, taču Itālijas Kultūras ministrijas nule pieņemtais lēmums paredz, ka turpmāk tūristiem nāksies maksāt par ieeju panteonā, vēsta "Euronews".

Panteons ir viena no senākajām ēkām Romā, kas līdz mūsdienām saglabājusies teicamā stāvoklī. Iespaidīgā ēka būvēta 1. gadsimtā pirms mūsu ēras, bet 609. gadā tā tika pārveidoja par katoļu baznīcu. Savukārt mūsdienās panteona ēka kļuvusi par populāru kultūras un tūrisma objektu.

Foto: Shutterstock

Par ieejas maksu panteonā tika runāts jau pirms pieciem gadiem, taču tolaik valdība priekšlikumu noraidīja. Savukārt jaunā Itālijas valdība lēma, ka maksa tomēr jāievieš. Kultūras ministrija skaidro, ka 70 procenti no iekasētajiem naudas līdzekļiem tiks novirzīti panteona uzturēšanai, bet atlikusī daļa tiks atdota Romas diecēzei.

Saskaņā ar jauno plānu, panteona apmeklētājiem, kas jaunāki par 25 gadiem, par ieeju tiks iekasēti divi eiro, bet pārējiem – pieci eiro. Par brīvu panteonu joprojām varēs apmeklēt Romas iedzīvotāji, nepilngadīgas personas, kā arī mises apmeklētāji.

Foto: Shutterstock

Datums, kad tiks ieviesta ieejas maksa, netiek atklāts, jo amatpersonas vēl izstrādā tehniskas detaļas. Pašlaik ieeja ir bez maksas, bet nedēļas nogalēs un valsts svētku dienās nepieciešama rezervācija.

Ko skatīt par brīvu?

Kaut arī arvien biežāk dzirdam, ka dažādos tūrisma objektos tiek ieviesta ieejas maksa, tomēr joprojām ir vietas, kuras var apmeklēt par brīvu. Pirmkārt, Romā ir neskaitāmas gleznainas ieliņas, kāpnes un strūklakas, kuras var skatīt bezmaksas.

Arī greznās katedrāles lielākoties var apmeklēt bezmaksas. Īpaši skaistas ir Svētā Prakseda, Santa Maria Maggiore un Santa Maria del Popolo bazilikas. Taču pat vienkāršākā ēka no ārpuses var izrādīties neticami krāšņa no iekšpuses un tajā var lūkot īstus mākslas darbus.

Protams, īpaša vieta ir Sv. Pētera bazilika, kas lepojas ar augstāko kupolu pasaulē. Ja plāno apmeklēt Sv. Pētera baziliku, noteikti rezervē laiku, lai izvairītos no garajām rindām, jo dažkārt var nākties gaidīt pat četras stundas.

Tāpat katru gadu 21. aprīlī, svinot Romas dzimšanas dienu, daudzi muzeji un vēsturiskas vietas var apmeklēt par brīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!