Šajā drēgnajā laikā Lietuva aicina apmeklētājus baudīt tveicīgo, bet ārkārtīgi patīkamo lietuviešu pirts pieredzi. Starp pazīstamākajiem veidiem, kā baudīt karstumu, valsts piedāvā dažādas unikālas lietuviešu pirts tradīcijas, tostarp pirti kokā, relaksāciju infrasarkanā apgaismojuma dzintara istabā un kārtīgu un nenoliedzami baudāmu pēršanos ar sāļajām pirtsslotām.

Pirts popularitāte pieaug visā pasaulē, jo cilvēki atklāj, ka kontrolēta karstuma un aukstuma iedarbība ir labvēlīga veselībai. Tuvojoties ziemai, Lietuvas tūrisma attīstības aģentūra "Lithuania Travel" publicējusi video, kurā aicina ceļotājus stiprināt savu imūnsistēmu aukstajā sezonā un izmantot karstuma un aukstuma radītās stresu mazinošās un garastāvokli uzlabojošās īpašības. Šoziem ceļotāji tiek aicināti izbaudīt dažādas pēršanās metodes, tostarp lietuviešu pirts zāļu rituālus, dabiskās pirtsslotas un citas.

Zinātnieki turpina atklāt siltumterapijas labvēlīgo iedarbību, un pasaule no jauna iepazīst seno pirts mākslu. Tikmēr Lietuvā iešana pirtī ir neatņemama kultūras sastāvdaļa, un gadsimtiem senas tradīcijas piedāvā plašu pirts rituālu klāstu.

Lielākā daļa lietuviešu piekritīs, ka ideāls pirts apmeklējums sākas ar piemērotu atmosfēru. Lai gan daudzi pirtiņu iedomājas kā koka namiņu dīķmalā, Lietuva pamatīgi paplašinājusi izpratni par varenu un veselīgu pērienu. Piemēram, Eņģeļa dzirnavās ir tvaika pirts, kas piedāvā apmeklētājiem iespēju doties pirtī atjaunotās ūdensdzirnavās Varņu reģionālajā parkā.

Savukārt lauku tūrisma sēta "Brazylija" ir vēl viens ievērojams piemērs, kur pirts atrodas divu metru augstumā kokā. Tā ir ideāla izvēle arī adrenalīna meklētājiem, jo no koka pirts pa virvi var nošļūkt ezerā un atsvaidzināties.

Pirtsslotas jeb lietuviešu valodā vantos ir neatņemama pirts apmeklējuma sastāvdaļa. Pieredzējis pirts meistars ar rūpīgi atlasītu zaru saišķi veic ādas pīlingu, kas uzlabo asinsriti un – līdzīgi kā dziļā audu masāža – atslābina muskuļus. Turklāt pēršanās paaugstina ķermeņa temperatūru un piepilda gaisu ar dabīgām aromātiskām daļiņām, padarot pirts apmeklējumu vēl patīkamāku. Sētā "Saulės slėnis", kas atrodas Žemaitijas nacionālajā parkā, apmeklētāji var izvēlēties no pirts slotu klāsta, kas mainās atkarībā no gadalaika, kā arī palutināt sevi ar kaltētas raudenes vai piparmētru sāls skrubi. Pēc procedūrām ciemiņi var atsvaidzināt ķermeni ar gurķu sulu vai bioloģiskā piena ledus gabaliņiem un pabarot ādu ar neapstrādātu Lietuvas medu.

Tiem, kuriem ne visai iet pie sirds klasiskās pirts sausais karstums, "Etno Spa" tvaika zāļu rituāls sniedz iespēju izbaudīt pirts priekšrocības zemākā temperatūrā. Šeit apmeklētājiem piedāvā procedūru ar ārstniecības augu savienojumiem piesātinātā tvaikā, kam seko dziļi relaksējoša galvas masāža, kuru veic, kamēr pārējais ķermenis atrodas futūristiskā pirts kapsulā. Pēc procedūras apmeklētāji var izvēlēties ātri iegremdēties sasmalcinātā ledū, atpūsties, malkojot timiāna un neapstrādāta Lietuvas medus tēju, vai pagulēt gultā, kas piesātināta ar vietējo augu aromātu.

Viena no unikālākajām Lietuvas infrasarkanajām pirtīm ir "Saulė" – pirmā pirts pasaulē, kas izgatavota no dabīgā dzintara. Tās būvniecībā tika izmantotas trīs tonnas dabīgā Baltijas dzintara, kas ļoti atgādina leģendāro dzintara istabu Katrīnas pilī Sanktpēterburgā. Lai pilnībā izbaudītu tās stresu mazinošās īpašības, vietējie pirts meistari iesaka tajā uzturēties vismaz 30 minūtes. Pēc tam pirts apmeklētāji tiek aicināti piedalīties ekskluzīvā rituālā – nobaudīt dzintara ūdeni – vielu, kas sniedz labsajūtu un veicina harmonisku organisma darbību.

Plašāka informācija par Lietuvas pirts piedāvājumiem ir pieejama "Lithuania Travel" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!