Daudzas Eiropas baznīcas ir īsti arhitektūras meistardarbi, bet Itālijā ir kāda īpaša katedrāle,kuras galvenais mākslinieks tomēr it daba, jo tajā akmeņi un koka stabi izmantoti tikai stādu nostiprināšanai un sienas mainās ik brīdi, simbolizējot dzīvības spēku. Tā ir Dzīvā jeb Zaļā katedrāle (Cattedrale Vegetale) netālu no Bergamo pilsētas, Itālijas ziemeļos, Areras kalna pakājē. Tā jau kļuvusi par populāru tūristu, mākslas mīļotāju un ticīgo svētceļojumu galamērķi.

Cattedrale Vegetale veidojas no dzīviem kokiem un to zariem, kas kalna pakājē tiek audzēti katedrāles formā. Piecu eju bazilika veidota no 42 kolonnām, ap kurām vijas vairāk nekā 600 kastaņas un lazdas, bet tās balsta1800 egļu stabi – dzīvo koku zari sniedzas uz augšu un sāniem, veidojot arkas. Paredzams, ka pēc aptuveni 10 - 15 gadiem baznīca būs "izaugusi".

Tā kā šīs kolonas ir cilvēku roku darbs, tās ar laiku sāks bojāties, tādēļ to vidū ir iestadīta koku rinda, kas turpinās veidot dzīvās sienas. Jau pēc dažiem gadiem koki pāraugs cilvēku veidoto režģi un to zari veidos pilnīgi dabīgu jumtu un sienas. Rāmis un stādīšana tika pabeigta 2010. gadā kā viens no Apvienoto Nāciju Organizācijas starptautiskā biodaudzveidības gada notikumiem, bet, tā kā koki turpina augt lēnām, 650 kvadrātmetrus lielā katedrāle izveidosies pamazām.

Cattedrale Vegetal ir viens no pašiem iespaidīgākajām un precīzākajām koku katedrālēm pasaulē, bet tā nav pirmā vai vienīgā. Tās autors un arhitekts Džuliano Mauri (Giuliano Mauri) līdzīgu "dzīvo" celtni jau bija uzbūvējis Valsuganā, Itālijā, 2002. gadā, kā laikmetīgās mākslas, vides un dzīvās mākslas brīvdabas izstādes Arte Sella daļu (tajā ir vēl citi augu vidoti objekti). Plānots, ka tā būs pilnībā "izaugusi" 2017. gadā, bet to jau tagad var apmeklēt ik dienu, dodoties pastaigā pa dabas mākslas ceļu.

Savukārt Lielbritānijā Vaipsnedas Koku katedrāle (Whipsnade Tree Cathedral) Bedfordšīrā tika iestādīta jau 1932. gadā, lai pieminētu Pirmā pasaules kara upurus. Tā mūsdienās gan tikai simboliski atgādina celtni, bet Miltonas Kīnsas apkaimē katedrāle no kokiem tika izveidota, par paraugu ņemot Britu salu austrumos esošo Norvičas katedrāli, un tās biezais lapu vainags izskatās tiešām iespaidīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!