Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) ierosinājusi visā Eiropas Savienībā (ES) aizliegt miniatūras tualetes piederumu pudeles, kas parasti atrodas viesnīcu vannas istabās, vēsta medijs "CNN". Jaunie plastmasas atkritumu noteikumi paredz nevajadzīgu iepakojumu aizliegšanu, un to mērķis ir līdz 2050. gadam panākt oglekļa neitralitāti.

EK paziņojumā norādījusi, ka vēlas "padarīt ilgtspējīgus produktus par normu", tādēļ šobrīd koncentrējas uz vienreiz lietojamo plastmasu un to, kā ierobežot tās izmantošanu. Plāns ir arī samazināt iepakojuma atkritumu daudzumu par 15 procentiem līdz 2040. gadam uz vienu dalībvalsti un uz vienu iedzīvotāju, salīdzinot ar 2018. gadu, vēsta "CNN".

Lai panāktu plastmasas iepakojumu samazinājumu, tiks aizliegti atsevišķi iepakojumi, piemēram, ēdināšanas industrijā izmantojamie vienreiz lietojamie iepakojumi ēdienam un dzērienam, kā arī šampūnu, dušas želejas un citu skaistumkopšanas produktu mazās pudelītes, ko izmanto viesnīcu industrija.

Komisija lēš, ka katrs Eiropas iedzīvotājs gadā rada aptuveni 180 kilogramus iepakojuma atkritumu. Pamatojoties uz šo statistiku, prognozētie skaitļi liecina, ka līdz 2030. gadam izlietotā iepakojuma daudzums palielināsies vēl par 19 procentiem, ja netiks veiktas nekādas izmaiņas, un par 46 procentiem palielināsies tieši plastmasas iepakojums.

Priekšlikums iesniegts izskatīšanai Eiropas Parlamentam un Padomei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!