Foto: AFP/Scanpix

Līdz ar adventes laika atnākšanu uzņēmums naktsmītņu meklēšanai "Booking.com" atlasījis labākos Ziemassvētku tirdziņus Eiropā, kas palīdzēšot rast svētku sajūtu. Tajos varot gūt gan spilgtus iespaidus, gan atrast īpašas svētku dāvanas, nogaršot vietējos ēdienus un klausīties Ziemassvētku korāļus, izbaudot apkārtējo vidi un mirdzošas svētku gaismiņas.

Jāpiebilst, ka Rīgā un arī Viļņā un Tallinā arī atklāti krāšņi tirdziņi. Par mūsu galvaspilsētas Ziemassvētku gaidīšanas vietām lasiet šeit.

Prāga, Čehija (26. novembris – 1. janvāris)

Foto: AP/Scanpix

Prāga ir maģisks galamērķis, ko vērts apmeklēt visa gada garumā, bet Ziemassvētku laikā šī pilsēta patiesi sasniedz sava krāšņuma augstāko punktu, teikts "Booking.com" rekomendācijās.
Prāga ir labi piemērota tiem, kam patīk vēsture, arhitektūra un kultūra, kā arī iepirkšanās Ziemassvētku laikā. Ceļotājus, kas apmeklēs vecpilsētu un Vāclava laukumu, lutinās milzīgā svētku tirdziņa stendu, gardo ēdienu un vietējo amatnieku piedāvājuma klāsts.

Noteikti nogaršojiet arī čehu svētku laiku gardumu – karsti kūpošo un pēc kanēļa smaržojošo trdeļņiku (trdelnίk), ko, uzrullējot mīklu uz gara ruļļa, cep vecpilsētas ielās. Atliek vien sekot savam degunam, jo kraukšķīgā salduma smarža vilināt vilina.

Vairāk par apskates vietām Prāgā lasiet šeit.

Kopenhāgena, Dānija (19. novembris – 31. decembris)

Foto: AP/Scanpix

Šo pilsētu raksturo sajūta, ko dāņi apraksta ar vārdu "hygge" – spēju izbaudīt dzīves prieku buķeti. Kopenhāgenā ir atrodami Ziemassvētku tirdziņi "Tivoli" parkā, kas ir īstā vieta, kur atpūsties un sajust svētkus.

Foto: AP/Scanpix

Ļaujieties gardā karstvīna "glögg" un tradicionālo pankūku "æbleskiver" aromātam un izbaudiet mājīgo noskaņu. Apmeklētāji var iegādāties sev ko jauku kādā no 50 tirdzniecības stendiem un rast prieku, aplūkojot brīnumaini izgaismoto ezeru un visu parku, kas pārvērties pasaku valstībā. Pievērsiet uzmanību arī Santaklausam, kas šeit ieradies ar visiem ziemeļbriežiem.


Lūk, vēl citi iemesli, kāpēc vērts doties atpūsties uz Kopenhāgenu.

Par Dānijas galvaspilsētas tirdziņiem: www.visitcopenhagen.com

Nirnberga, Vācija (25. novembris – 24. decembris)

Foto: Reuters/Scanpix

Nirnbergā tiek organizēts Ziemassvētku tirdziņš ar vissenāko vēsturi – tirgus pirmo reizi tā apmeklētājus iepriecināja jau 16. gadsimtā. Sajūtiet karstvīna, ceptu mandeļu un piparkūku aromātu un apskatiet šo skaisto, viduslaikos celto pilsētu, kur jūs atradīsiet vairāk nekā 180 tirgus stendu.

Foto: Reuters/Scanpix

Tirdziņā ir iespējams iegādāties tradicionālos Ziemassvētku rotājumus, sildīties pie dzīvas uguns, nogaršot tikko ceptas desiņas, uzdzerot dažādu veidu karstvīnus no tematiskām krūzītēm.

Foto: Reuters/Scanpix

Īpašs piedzīvojums būs došanās cauri senajai pilsētai zirgu vilktā pajūgā ar zvārgulīšiem. Savukārt no katedrāles torņa paveras brīnišķīgs skats uz izgaismoto tirdziņu un izrotāto pilsētu.

Vairāk par tirdziņu lasiet šeit.

Bāta, Apvienotā Karaliste (24. novembris – 11. decembris)

Foto: Publicitātes foto

Lielbritānijā lielākais Ziemassvētku tirdziņš atrodas vēsturiskajā Bātas pilsētā, un tajā ir atrodami vairāk nekā 150 grezni tirgotāju stendi. Šajā svētku tirdziņā vairāk nekā 75 procenti preču ir darinājuši pilsētā un tās apkārtnē dzīvojošie amatnieki.

Apmeklētājus šeit sagaida neatkārtojama svētku noskaņa, jo godalgām bagātais Ziemassvētku tirdziņš pārvērš Bātas centru par paradīzi ikvienam, kam patīk iepirkties svētku laikā.

Bātu ieskauj kalni. Tā izceļas ar savu vēsturi un interesanto arhitektūru. Šī pilsēta vienmēr ir bijusi ļaužu pilna un iecienīta arī kā atpūtas vieta. Vērts paviesoties arī laika gandrīz neskartajās un tūristu mīlētajās romiešu pirtīs, kā arī turpat netālu esošajā klosterī. Interesanti būtu apmeklēt arī Modes muzeju, kur var aplūkot, piemēram, visiem zināmo slavenās rakstnieces Džeinas Ostinas naktskreklu un citus interesantus apģērba gabalus.

Valkenburga, Nīderlande (18. novembris – 23. decembris)

Foto: Shutterstock

Ķelne, Vācija (21. novembris – 23. decembris)

Foto: AP/Scanpix

Nav nekāds noslēpums, ka tieši Vācijā atrodams plašs Ziemassvētku tirdziņu piedāvājums. Šie tirdziņi ir vislabākā vieta, kur atrasties svētku laikā, ja jums garšo karstas desiņas, piparkūkas un karstvīns un patīk svētku noskaņa, kas tiek raksturota ar vārdu "gemütlichkeit".

Šajā Vācijas pilsētā tiek rīkoti pieci Ziemassvētku tirdziņi, kas patiesībā nozīmē, ka viss pilsētas centrs pārvēršas par svētku valstību, un Ķelnes katedrāles tuvums tiem piešķir gotisku un pasakainu noskaņu. Šī ir Ziemeļeiropas lielākā gotiskā stila katedrāle, kuras torņu augstums sasniedz 157 metrus. Lielākais no pilsētas tirdziņiem, "Cathedral X-mas Market", atrodas tieši katedrāles laukumā. Pašā tirdziņa centrā atrodas 25 metrus augsta Ziemassvētku egle, un to izgaismo 50 000 LED gaismiņu, padarot egli par spožu orientieri Ķelnē svētku laikā. Tāpat skaists ir ostas tirdziņš pašā Reinas krastā – tur eglītes rotā tematiski kuģi un Ziemeļjūrai raksturīgu bāku figūriņas. Savukārt Rātslaukumā esošais tirdziņš un milzīgā slidotava pārsteigs ar mājīgo noformējumu, kas atgādina rūķīšu ciemu.

Budapešta, Ungārija (11. novembris – 1. janvāris)

Foto: Reuters/Scanpix

Budapeštas slavenāko Ziemassvētku tirdziņu Vorosmartija laukumā atpazīstamu padara vairāk nekā 100 koka namiņi, kur iespējams iegādāties vietējo amatnieku darinājumus un īpašus ēdienus.
Šeit ir izvietoti arī ērti soliņi un galdi, kur apsēsties un izbaudīt gabaliņu "skursteņa kūkas", kas ir īpašs Ziemassvētku gardums Ungārijā. Katru dienā tirdziņā tiek rīkoti kora koncerti, folkloras grupu priekšnesumi, grāmatu lasījumi, Ziemassvētku vecīša aktivitātes bērniem un darbnīcas.

Foto: AP/Scanpix

Papildu mājīgajiem tirdziņiem Budapeštā svētku laikā kursē arī vairāki īpaši Ziemassvētku tramvaji. Katrs no tiem ir izrotāts ar vairāk nekā 35 000 gaismiņām. Šie tramvaji kursē vakaros, un jebkurš var doties naksnīgā izbraucienā ar svētku tramvaju, iegādājoties standarta biļeti.

Vairāk par Budapeštu un tās apskates objektiem lasiet šeit.

Vīne, Austrija (12. novembris – 24. decembris)

Foto: Reuters/Scanpix

Vīnē ceļotāju izvēlei ir pieejami vismaz seši Ziemassvētku tirdziņi, tādēļ, ja jums nepietiks laika, lai izbaudītu tos visus, tad parūpējieties, lai Ziemassvētku tirgus, kas atrodas Rātsnama priekšā, ir pirmais jūsu sarakstā.

Šeit var sajusties kā pasakā, vērojot krāšņo arhitektūru un izbaudot cukurotas mandeles. Bērni savukārt varēs iemācīties cept Ziemassvētku cepumus vai liet sveces tam īpaši paredzētā darbnīcā Rātsnamā. Aktīvākajiem patiks milzīgā slidotava laukumā.

Foto: Reuters/Scanpix

Dodoties uz šo pilsētu ziemā, vairāk laika varēsiet veltīt arī Vīnes izslavētās kafijas kultūras iepazīšanai un austriešu desertu nogaršošanai. Noteikti nogaršojiet štrūdeli, kā arī kūkas "Sachertorte" un "Linzer".

Lūk, vēl citas idejas lieliskai ziemas nedēļas nogalei Vīnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!