Foto: Shutterstock
Ceļojot bieži vien izvēlamies apmeklēt iecienītas tūristu metropoles un savām acīm apskatīt "Instagram" spozmes cienīgas vietas. Taču bieži vien ceļojums ir daudz jēgpilnāks un interesantāks, ja izvēlamies būt ne tikai tūristi kādā jaunā galamērķī, bet rīkoties kā īsteni ceļotāji – meklējot vidusmēra tūrista acīm apslēptas kultūras, dabas un arhitektūras pērles.

Padomus, kā savam ceļojumam pievienot pavisam citu garšu, no tūrista kļūstot par ceļotāju, apkopojis prāmju pārvadātājs DFDS.

Pietāte pret vietējo kultūru

Pirms doties ceļojumā, svarīgi apzināties, ka valsts, kuru apmeklēsi, ir kāda cilvēka mājas, tāpēc vienmēr ir vērtīgi iepazīt vietējo kultūru un paražas, kā arī gūt vismaz aptuvenu priekšstatu par tās vēstures līkločiem.

Tāpat noderīgi iemācīties dažas svarīgākās frāzes – prasme vietējā valodā pateikt "Sveiki", "Vai jūs runājat angliski?" un "Paldies" pirms pāriešanas uz angļu valodu palīdzēs veidot ciešāku un draudzīgāku saikni ar vietējiem iedzīvotājiem un uzlabos ceļojuma pieredzi kopumā. Savukārt vietējo iedzīvotāju labvēlība ceļojumam var piešķirt pavisam jaunu redzējumu, sniedzot iespēju izbaudīt tādas vietējās kultūras bagātības, kas atturīgam viesim citādi būtu apslēptas.

Foto: Shutterstock

Atbilstošs apģērbs

Apģērbs ir pirmais, ko pamanīs vietējie iedzīvotāji, tāpēc pārliecinieties, ka ar savu ģērbšanās stilu respektē attiecīgās valsts kultūru vai tajā izplatītos reliģiskos uzskatus. Ja apmeklē valsti, kurā cilvēki ģērbjas pieticīgi vai formāli, izvairies no tērpšanās īsos krekliņos vai svārkos, savukārt, ja esi valstī ar spēcīgu reliģisko pārliecību, izvairies nēsāt simbolus, kas var aizvainot tās iedzīvotājus. Pareiza apģērba izvēle palīdzēs attālināties no ierastā tūrista tēla un vieglāk iekļauties vietējo iedzīvotāju ikdienā.

Vietējo uzņēmumu atbalsts

Dodoties ārvalstu ceļojumā, izvairies no ierasto suvenīru iegādes tūristu veikalos, jo tos, visticamāk, nemaz nav izgatavojuši vietējie iedzīvotāji un tie nesimbolizē attiecīgo reģionu. Tā vietā meklē vietējo ražotāju darinājumus. Iespējams tie būs nedaudz dārgāki, bet, ja patiešām vēlies suvenīru, kas iemieso vietējās kultūras garu, aizvedīsi mājās kaut ko daudz vērtīgāku par industriāli ražotu nieciņu. Kaut gan vietējā ražotāja produkcijas iegāde var šķist maznozīmīgs žests, tas patiesībā ir praktisks un vērtīgs veids, kā savienot patīkamo ar lietderīgo un palīdzēt mazajam biznesam.

Ja suvenīru izvēlēsies dāvināt kādam tuvam cilvēkam, draugam vai darba kolēģim – vietējais suvenīrs ar stāstu noteikti iepriecinās vairāk par tipisko ledusskapja magnētiņu vai atslēgu piekariņu.

Jauni maršruti

Jebkurā vietā, kuru apmeklēsi, noteikti būs kāds apskates objekts vai aktivitāte, kas jāpiedzīvo ikvienam viesim un nenoliedzami ir būtiska pilsētas vai valsts koptēla sastāvdaļa. Taču dažkārt patīkami ir vienkārši klīst pa vēl neiepazītas pilsētas ielām un atrast tūristu acīm apslēptus apskates dārgumus, izvairoties no ierastajiem maršrutiem.

Lai galamērķi ieraudzītu no vēl nebijuša skatpunkta, ieteicams to izstaigāt kājām vai izmantot sabiedrisko transportu, kas ir ne tikai lēts ceļošanas veids, bet arī iespēja apkārtni redzēt vietējo acīm.

Foto: Shutterstock

Bezmaksas aktivitātes

Labs ceļojums nebūt nenozīmē lielus tēriņus. Tā vietā, lai pavadītu dienas smalkās kafejnīcās
vai lielveikalos, izmēģini dažādas aktivitātes, kas bieži vien tiek atstātas novārtā, taču neprasa finansiālu ieguldīšanos, piemēram, braukšana ar velosipēdiem vai došanās pārgājienos. Brauciens pa pilsētu ar velosipēdu ir lieliska iespēja apskatīt tās arhitektūru un sajust pilsētas dzīvību un rosību, savukārt pārgājieni pa mežiem un parkiem var būt skaists un relaksējošs veids, kā satuvināties ar vietējo kultūru. Dažās pilsētās pieejamas arī velosipēdu koplietošanas programmas, kas ļauj paņemt velosipēdu vienā pilsētas daļā un atstāt to pavisam citur.

Foto: Shutterstock

Tāpat lieliska iespēja iepazīt vietējo kultūru un apslēptās pērles ir bezmaksas pastaigu ekskursijas, kas ļauj vietējā gida pavadībā iepazīt pilsētas vai apvidus apslēptākos nostūrus un paviesoties apslēptās vietās, par kuru esamību zina tikai paši vietējie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!